Encyklopedia - 5
Kwas etanowy, nazywany potocznie octowym, w składzie INCI oznaczony jest jako Acetic Acid.To związek należący do chemii organicznej – kwas karboksylowy. Może przybierać różne nazwy, na co wpływa stężenie, w jakim się znajduje. Ten o małej ilości, używany przez większość z nas w kuchni, nosi nazwę octu spożywczego. Substancja ta jest cieczą o specyficznym, ... Czytaj dalej
Salicylan benzylu na etykiecie produktu widnieje jako INCI: Benzyl Salicylate. To ester alkoholu benzylowego oraz kwasu salicylowego. Jest bezbarwną cieczą. Występuje w olejkach eterycznych – jest związkiem głównie zapachowym. Charakteryzuje się kwiatowym aromatem. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. W dużej mierze wykorzystuje się go w branży kosmetycznej.
Glukozyd laurylowy (INCI: Lauryl Glucoside) należy do unowocześnionych związków dodawanych do produktów kosmetycznych. Jest pochodną kwasów tłuszczowych oraz kwasu glutaminowego. Ze względu na stan skupienia jest cieczą o żółtym zabarwieniu i wysokiej gęstości oraz lepkości. Wyróżnia się wysokim pH w granicach 12. Sprawdź, co warto wiedzieć o tym składniku.
Kwas stearynowy lub oktadekanowy (INCI: Stearic Acid) jest wszechstronnym związkiem wykorzystywanym w wielu dziedzinach. Należy do grupy nasyconych kwasów organicznych. Nie ma zdolności rozpuszczania się w wodzie. Świetnie za to radzi sobie z rozpuszczalnikami organicznymi. To ciało stałe, które nie posiada zapachu i ma białawą barwę. Jest substancją oleistą.
Polysorbate 20 (inna nazwa to: Polioksyetylenowane 20 molami tlenku etylenu estry tłuszczowe sorbitanu) należy do nowoczesnych składników pozyskanych dzięki rozwojowi technologii oraz wiedzy.Powstaje na bazie oleju kokosowego. Może mieć kolor żółty aż do odcienia brązu oraz specyficzny dla tego związku zapach. Istotne jest pH Polysorbate 20 – musi wynosić ok. 5,5-7. W przeciwnym razie ... Czytaj dalej
Triklosan INCI: Triclosan. Stosowany od wielu lat, jednak dopiero od niedawna jest poddawany wielu badaniom. Pod względem chemicznym należy do związków organicznych. Jest ciałem stałym, które przyjmuje postać proszku o białej barwie. Charakteryzuje się specyficznym zapachem. Bardzo dobrze rozpuszcza się w etanolu i roztworach zasad. Nie jest natomiast rozpuszczalny w wodzie. W swojej budowie posiada grupy funkcyjne, które determinują jego właściwości.
Substancja powierzchniowo-czynna, należąca do grupy etanoloamin.Jest bezbarwną, gęstą cieczą o oleistym charakterze. Jej zapach porównuje się do aromatu amoniaku lub ryby. W temperaturze ok. 15 stopni zaczyna krzepnąć. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Triethanolamine – działanie Triethanolamine stosuje się głównie do regulacji pH produktów kosmetycznych. Cieszy się w tym aspekcie ogromną popularnością, ponieważ ... Czytaj dalej
Citronellol (INCI: Citronellol) jest organicznym związkiem chemicznym.Należy do grupy alkoholi alifatycznych. Charakteryzuje się przyjemną, kwiatową kompozycją zapachową (różaną), która uzależniona jest od stężenia. Naturalnie występuje w olejkach eterycznych, np. różanym lub geraniowym. Jest cieczą. Nie posiada barwy. Nie rozpuszcza się w wodzie, ale bardzo dobrze rozpuszcza się w innych alkoholach, takich jak etanol. Citronellol ... Czytaj dalej
Masło shea w składzie kosmetyku lub innych preparatów widnieje jako INCI: Butyrospermum Parkii Butter. To olej roślinny, który w temperaturze pokojowej (lub chłodniejszej) przyjmuje formę stałą, grudkowatą. Dopiero w wyższej zaczyna się topić i jest płynny. Jest źródłem wielu cennych składników takich jak alantoina, witaminy A, E, F, kwasy tłuszczowe oraz woski. W jego składzie na szczególną uwagę zasługuje kwas stearynowy, który jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę.
BHT i BHA to substancje występujące w większości produktów kosmetycznych.BHT, inaczej zwany butylohydroksytoluenem, należy do grupy związków organicznych – fenoli. Jest ciałem stałym, które może występować w dwóch formach – proszku lub granulków. Przyjmuje kolor od białego po lekko żółty. Charakteryzuje się słabym zapachem. BHT jest rozpuszczalny w tłuszczach, alkoholach takich jak metanol, etanol, ... Czytaj dalej
Olej rzepakowy (INCI: Canola Oil) jest olejem roślinnego pochodzenia.Cechuje go delikatny aromat, który nie jest przytłaczający, oraz żółta barwa. To tani i łatwy do pozyskania produkt, który jest powszechnie stosowany w kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Canola Oil to źródło wielu drogocennych witamin i minerałów takich jak A, E, D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, ... Czytaj dalej
Stearynian glicerolu (INCI: Glyceryl Stearate) jest estrem kwasu stearynowego i gliceryny.Występuje jako granulki lub płatki o białej barwie. Nie ma zapachu. Jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć. Stearynian glicerolu – działanie Działanie stearynianu glicerolu jest bardzo wszechstronne. Poniżej przedstawiamy jego główne właściwości. Jest ... Czytaj dalej
Alkohol izopropylowy to związek organiczny.Należy do prostych (pod względem budowy) alkoholi alifatycznych. Jest cieczą, nie posiada koloru. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie oraz etanolu. Isopropyl Alcohol to substancja bardzo łatwopalna o charakterystycznym, drażniącym zapachu. Isopropyl Alcohol – działanie Alkohol izopropylowy jest silnym konserwantem. Wysokie stężenie tej substancji gwarantuje działanie antyseptyczne. Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów ... Czytaj dalej
Wosk pszczeli (INCI: Cera Alba) to substancja szeroko wykorzystywana w kosmetyce.Naturalnie jest żółto-brązowym ciałem stałym, które zaczyna topnieć w okolicach 60–70 stopni Celsjusza. Można wyróżnić jego dwa rodzaje. Wosk żółty to Cera Flavia, natomiast wybielony nazywa się właśnie Cera Alba. Wosk pszczeli posiada ciekawy, charakterystyczny zapach miodu. Cera Alba – działanie i funkcje wosku ... Czytaj dalej
Potassium Sorbate (Sorbinian potasu) – co to jest?Sorbinian potasu (INCI: Potassium Sorbate) to związek organiczny; sól potasowa kwasu sorbowego. Przyjmuje postać białego proszku lub kryształków. Nie posiada zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Potassium Sorbate jest głównie wykorzystywanym składnikiem w branży spożywczej, jednak w kosmetyce też znalazł swoje miejsce. Potassium Sorbate – działanie soli ... Czytaj dalej
Kwas mlekowy (INCI: Lactic Acid) jest alfa-hydroksykwasem, w skrócie AHA.Są to nietoksyczne związki organiczne, które posiadają dwie charakterystyczne grupy – hydroksylową i karboksylową. Związek ten występuje naturalnie w przyrodzie. Jest rozpuszczalny w wodzie oraz nie rozpuszcza się w tłuszczach (taką zdolność posiadają inne kwasy – BHA). Lactic Acid jest gęstą, bezbarwną cieczą o specyficznym, ... Czytaj dalej
Guma ksantanowa (INCI: Xanthan Gum) jest wielocukrem wytwarzanym za pomocą mikroorganizmów.Składa się z mannozy, glukozy, kwasu glukuronowego i innych kwasów. Powstaje dzięki bakteriom lub pozyskiwana jest z roślin. Przyjmuje formę mazistej substancji, aby później, po wysuszeniu, stać się białym proszkiem. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Wykorzystywana jest w szerokim przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz ... Czytaj dalej
Geraniol (INCI: Geraniol) należy do związków organicznych, monoterpenów.To substancja lotna nadająca zapach roślinom. Z chemicznego punktu widzenia to alkohol o oleistym charakterze i jasnożółtej barwie. Rozpuszcza się w tłuszczach, a nie jest rozpuszczalny w wodzie. Występuje w wielu olejkach eterycznych m.in. geraniowym i różanym. Ma zapach silnie kwiatowy, podobny do róży. Obecność geraniolu w ... Czytaj dalej
Witamina E (INCI: Tocopherol) – zwana jest witaminą młodości.Nie bez powodu. To związek należący do grupy tokoferoli. Jest cieczą o silnie oleistej konsystencji i ciemnożółtej barwie. Charakteryzuje się specyficznym zapachem. Z łatwością rozpuszcza się w tłuszczach. Nie jest rozpuszczalna w wodzie. Tocopherol – działanie witaminy E Nie bez powodu Tocopherol nazywany jest witaminą młodości ... Czytaj dalej
Linalol (INCI: Linalool) to substancja należąca do grupy nienasyconych alkoholi alifatycznych (terpenów).Występuje w dwóch formach – każda wyróżnia się odmiennym zapachem. Sam w sobie przypomina aromat konwalii. Jest składnikiem olejków eterycznych, takich jak lawendowy, bergamotowy, cytrynowy, pomarańczowy, grejpfrutowy, jaśminowy czy kolendrowy. Naturalnie występuje w wielu roślinach i przyprawach. Linalool to oleista ciecz, nierozpuszczalna w ... Czytaj dalej
Octan tokoferylu (INCI: Tocopheryl Acetate) jest pochodną witaminy E.Pod względem budowy należy do grupy alkoholi. Biorąc pod uwagę właściwości chemiczne, jest cieczą o oleistej strukturze. Z reguły nie ma koloru, chociaż może być jasnożółty. Bardzo łatwo rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Nie jest rozpuszczalny w wodzie. Od witaminy E różni się zdecydowanie lepszą ... Czytaj dalej
Eugenol należy do grupy organicznych związków chemicznych.Jest substancją ciekłą i oleistą. Ma ciemnożółtą barwę. Charakteryzuje się silnym, korzennym zapachem imitującym goździki. Rozpuszcza się w substancjach tłuszczowych oraz w alkoholach. Eugenol jest głównym składnikiem olejku eterycznego goździkowego; występuje w cynamonie. Sprawdź, jakie ma zastosowanie i poznaj opis jego właściwości! Eugenol – działanie Eugenol pełni przede ... Czytaj dalej
Urea, czyli mocznik, to jedna z najpopularniejszych substancji kosmetycznych.Z chemicznego punktu widzenia jest ciałem stałym, który występuje w formie proszku lub kryształków. Ma białą barwę. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Nie jest rozpuszczalny w tłuszczach oraz nie posiada zapachu. Mocznik wykorzystywany jest na szeroką skalę w branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Aby dowiedzieć ... Czytaj dalej
Wodorotlenek sodu (INCI: Sodium Hydroxide) nazywany również sodą kaustyczną (w stanie stałym).Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie. Należy do grupy zasad nieorganicznych. Z reguły występuje w postaci stałej, w formie granulek o białej barwie. Może przybierać formę cieczy – nazywa się go wtedy ługiem sodowym. Sprawdź, jakie maksymalne stężenie tego związku jest dopuszczalne do stosowania ... Czytaj dalej
Parafina (INCI: Paraffinum Liquidum) może przybierać różne formy, od stanu stałego po ciekły.Z chemicznego punktu widzenia należy do substancji organicznych składających się z licznych węglowodorów. Kolor parafiny jest uzależniony od stopnia jej oczyszczenia (od białego po ciemnożółty). Substancja ta nie ma zapachu. Charakteryzuje się niezwykle tłustą konsystencją. Nie jest rozpuszczalna w wodzie. Rozpuszcza się ... Czytaj dalej
Dekametylocyklopentasiloksan (INCI: Cyclopentasiloxane), zwany również niekiedy cyklopentasiloksanem.Należy do grupy silikonów powstałych z grupy krzemianów. Z chemicznego punktu widzenia jest cieczą o specyficznym zapachu. Rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczach, natomiast bardzo słabo w wodzie. Jest związkiem lotnym. Dowiedz się o nim więcej! Cyclopentasiloxane – działanie Główne działanie Cyclopentasiloxane to pełnienie roli tzw. emolientu suchego ... Czytaj dalej
Petrolatum, czyli wazelina, jest mieszaniną węglowodorów.Charakteryzuje się brakiem zapachu. Jej kolor uzależniony jest m.in. od stopnia oczyszczenia oraz od tego, do czego jest przeznaczona (od prawie przezroczystego, białego, aż po żółtobrązowy). Ma konsystencję tłustej mazi, która nie jest rozpuszczalna w wodzie. Łatwo ulega zmieszaniu z innymi olejami. Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł. ... Czytaj dalej
Gliceryna (INCI: Glycerin) powstaje podczas produkcji mydła.Z chemicznego punktu widzenia należy do alkoholi. Charakteryzuje się gęstą konsystencją, podobną do syropu. Ma słodki smak, wyrazisty zapach i jest przezroczysta. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, natomiast nie jest rozpuszczalna w tłuszczach. Należy do higroskopijnych substancji hydrofilowych. Gliceryna znalazła zastosowanie w branży kosmetycznej, farmaceutycznej, spożywczej. ... Czytaj dalej
Sodium Benzoate, czyli benzoesan sodu, jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, a także kosmetycznym.W chemii jest nazywany również solą sodową kwasu benzoesowego. Kryje się pod postacią substancji stałej (proszku, kryształów lub płatków) o barwie białej. Charakteryzuje się słodkawym smakiem. Sodium Benzoate jest rozpuszczalny w wodzie. Przeczytaj, aby dowiedzieć się więcej. Sodium ... Czytaj dalej
Cocamidopropyl Betaine, czyli kokamidopropylobetaina, to substancja wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, w chemii gospodarczej, a także jako środek płynów do mycia i pielęgnacji karoserii samochodów.Z chemicznego punktu widzenia należy do amfoterycznych surfaktantów (substancji powierzchniowo czynnych). Jest cieczą o zabarwieniu jasnożółtym lub przezroczystym. Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Przeczytaj, aby dowiedzieć się więcej! Cocamidopropyl Betaine ... Czytaj dalej
Polidimetylosiloksan (INCI: dimethicone) należy do grupy silikonów, które od lat są stosowane w branży kosmetycznej. Charakteryzuje się dużą cząsteczką, która nie wnika w głąb skóry. Jest emolientem tzw. suchym.
Citric Acid po polsku to nic innego jak popularny kwas cytrynowy. Należy do grupy związków organicznych – hydroksylowych kwasów (AHA). Charakteryzuje się białą barwą oraz krystaliczną strukturą. Ma wyraźnie kwaśny smak. Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Na szeroką skalę wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, ogrodniczym, paszowym, farmaceutycznym. Sprawdź, czy jest bezpieczny!
SLES to jeden z najczęściej spotykanych składników wszelkiego rodzaju produktów do mycia.Jego zwyczajowa nazwa to „sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego”. Należy do grupy surfaktantów, czyli związków powierzchniowo-czynnych. W zależnośći od stężenia może mieć różną konsystencję – od cieczy do formy bardziej stałej. Ma biało-żółtą barwę. SLES często uznawany jest za to samo co ... Czytaj dalej
Propylene Glycol – co to jest?Glikol propylenowy (INCI: Propylene Glycol) jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Zawdzięcza to przede wszystkim łatwemu dostępowi i bardzo przystępną ceną. Należy do grupy alkoholi, ale nie działa drażniąco ani wysuszająco na skórę. Propylene Glycol jest gęstą, bezbarwną cieczą o specyficznym zapachu i słodkim smaku. Rozpuszcza się ... Czytaj dalej
Phenoxyethanol (fenoksyetanol) – czym jest ta substancja kosmetyczna?W produkcji kosmetyków na szeroką skalę użycie środków konserwujących jest normą. Należy do nich m.in. fenoksyetanol. Ten związek chemiczny zaliczany jest do grupy alkoholi. Charakteryzuje się konsystencją podobną o oleju, dodatkowo lepką. Co ciekawe, ma delikatny, różany zapach. Głównie stosowany jest w przemyśle kosmetycznym, a także w ... Czytaj dalej
Alkohol cetylostearylowy (INCI: Cetearyl alcohol) powstał w wyniku zmieszania dwóch alkoholi – alkoholu cetylowego i alkoholu stearylowego.Jest tłusty i ma konsystencję stałego wosku o białym zabarwieniu. Jego chemiczne właściwości uniemożliwiają mu rozpuszczanie się w wodzie. Rozpuszcza się natomiast w tłuszczach. Cetearyl alcohol znalazł zastosowanie głównie w branży kosmetycznej. Cetearyl alcohol – działanie Składnik powierzchniowo ... Czytaj dalej
Sorbitol (łac.Sorbitol) zaliczany jest do podstawowych substancji wypełniających kosmetyk. Z chemicznego punktu widzenia należy do alkoholi. Mimo to nie działa drażniąco na skórę. Zaliczany jest do związków hydrofilowych – lubiących wodę. Dodatkowo sorbitol nadaje danemu preparatowi, w którym go zastosowano, właściwości antyseptyczne. Przeciwdziała namnażaniu się bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych. Bardzo dobrze sprawdza się jako ... Czytaj dalej
Pantenol (łac.Panthenol) jest substancją mającą szerokie zastosowanie w kosmetyce i farmacji. Inaczej nazywany jest prowitaminą B5. Wynika to z faktu, że pantenol przekształca się w wyniku reakcji chemicznych (utleniania) w witaminę B5, zwaną również kwasem pantotenowym. Wyróżnia się dwie formy tej substancji – prawo- i lewoskrętną. D-pantenol, czyli pantenol prawoskrętny, jest często wykorzystywany w ... Czytaj dalej
Co to jest hydrolat? Proces powstawania hydrolatów jest bardzo prosty. Hydrolat to tak naprawdę produkt uboczny produkcji olejków eterycznych powstałych podczas destylacji parą wodną. Hydrolatów nie można podrobić. Ich właściwości są jedyne w swoim rodzaju, ponieważ zatrzymują wszystkie substancje aktywne z danej rośliny. Charakteryzuje je delikatny zapach.