Składnik zaliczany do polimerów, silikon krzemoorganiczny. Rozpuszcza się w wodzie tylko w obecności innych substancji takich jak PEG-i. Aminodimetylosiloksan znalazł zastosowanie w branży kosmetycznej. W łatwy sposób można go zlokalizować na etykiecie, gdzie występuje jako INCI: Amodemethicone.

Amodimethicone – działanie

Amodimethicone w kosmetykach jest stosowany z uwagi na swoje właściwości:

  • jest silikonem, który w łatwy sposób można zmyć z pomocą detergentów;
  • na aplikowanej powierzchni pozostawia okluzyjną warstwę, która nie jest uciążliwa dla konsumentów – nie klei się, jest matowa;
  • silnie wygładza, nabłyszcza i chroni włosy przed czynnikami zewnętrznymi;
  • zapobiega elektryzowaniu się fryzury;
  • może wpływać poniekąd na nawilżenie skóry, przez fakt, że ogranicza ucieczkę wody z naskórka.

Amodimethicone – zastosowanie w kosmetyce

W przemyśle kosmetycznym silikony są jednymi z najbardziej popularnych składników. Ich grupa jest niezwykle liczna oraz zróżnicowana. Amodimethicone, ze względu na swoje działanie, najczęściej można znaleźć w produktach do włosów takich jak:

  • maski i odżywki do włosów;
  • preparaty chroniące przed wysoką temperaturą;
  • sera na końcówki;
  • olejki pielęgnacyjne;
  • różnego rodzaju kosmetyki do stylizacji (pianki, lakiery).

Silikon ten znalazł swoje miejsce także w innych preparatach:

  • kremach do twarzy;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do dłoni oraz stóp;
  • kosmetykach do makijażu.

Amodimethicone – bezpieczeństwo stosowania

Silikony w kosmetyce to składniki niezwykle popularne, a zarazem kontrowersyjne. Zarzuca im się pogarszanie stanu skóry, oblepianie jej. Z tym bywa różnie, bo silikon silikonowi nie jest równy. Aminodimetylosiksanowi przypisuje się trudne zmywanie z powierzchni skóry oraz włosów. Faktem jest, że należy to robić regularnie, z pomocą odpowiednich detergentów.

Amodimethicone jest ogólnie uznany za składnik bezpieczny w stosowaniu zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Są jednak aspekty, na które trzeba zwrócić uwagę. Związek ten, aplikowany na cery problematyczne, trądzikowe, z licznymi zmianami zapalnymi, może działać komedogennie. Wynika to z właściwości Amodimethicone, jakim jest pozostawianie nieprzepuszczalnego filmu ochronnego. Drugą rzeczą, o której należy pamiętać, jest potencjalne działanie alergiczne. Tyczy się to przede wszystkim skór bardzo wrażliwych.

Nie istnieją odgórne zalecenia co do stosowania tego silikonu w okresie ciąży. W okresie tym powinno się jednak unikać składników potencjalnie drażniących. 

Amodimethicone – wpływ na środowisko naturalne

Coraz częściej mówi się o wpływie poszczególnych składników chemicznych na środowisko. Konsumenci także mają coraz większą świadomość dotyczącą tego, co kupują do codziennej pielęgnacji. Związki aktywne, szczególnie te pozyskiwane sztucznie, mogą mieć różny stopień biodegradacji lub bywają go pozbawione. Amodimethicone nie wykazuje toksycznego działania na środowisko naturalne.

Amodimethicone – naturalny czy syntetyczny?

Jest to składnik syntetyczny – polimer. Pozyskuje się go w wyniku odpowiednich procesów technologicznych.

Amodimethicone – czy jest odpowiedni dla wegan

Weganie nie akceptują w kosmetykach żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Dopuszczalne są jedynie substancje roślinne oraz te powstające na drodze syntetycznej. W związku z tym Amodimethicone jest w 100% wegański.

Amodimethicone – ciekawostki

Silikony są popularne w kosmetyce – to nie podlega dyskusji. Znajdują także zastosowanie w innych dziedzinach życia. Wiele z nich jest używanych do produkcji zabawek. Bywają też składnikami uszczelniaczy o różnym przeznaczeniu. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/amodimethicone

https://incibeauty.com/en/ingredients/8189-amodimethicone