Celuloza jest naturalnym polisacharydem występującym w ścianach komórek roślin. W czystej postaci przybiera formę proszku o białej barwie. Nie ma charakterystycznego zapachu ani smaku. Nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast bardzo dobrze sobie radzi w tzw. celulazach, czyli enzymach. Substancja ta znalazła zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.

Cellulose – działanie

Działanie celulozy jest wszechstronne. Składnik ten:

  • wpływa bezpośrednio na wygląd i konsystencję kosmetyku; pełni rolę wypełniacza oraz substancji spulchniającej;
  • pochłania wilgoć;
  • jako polimer pozostawia na skórze ochronną warstwę okluzyjną. Może się to przyczyniać do pośredniego działania nawilżającego;
  • zmętnia zbyt klarowne masy kosmetyczne;
  • wpływa na lepkość gotowego kosmetyku;
  • ułatwia aplikację i rozprowadzanie produktu pielęgnacyjnego na skórze;
  • pomaga ,,zamknąć’’ składniki aktywne w kosmetyku, w formie kapsułek;
  • zawarty w peelingach, powoduje mechaniczne złuszczanie martwego naskórka.

Cellulose – zastosowanie w kosmetykach

Naturalne polimery są składnikami niezwykle popularnymi i pożądanymi przez branżę kosmetyczną. Celuloza do nich należy, jednak nie można zapomnieć o jej pochodnych, które biorą tak samo czynny udział w produkcji kosmetyków. Należą do nich:

  • Etyloceluloza;
  • Metyloceluloza;
  • Karboksymetyloceluloza;
  • Hydroksyetyloceluloza;
  • Metylohydroksyetyloceluloza.

Oczywiście, powyższe substancje wykazują podobne właściwości i działanie do samej Cellulose. Różnią się np. zdolnością rozpuszczania w wodzie.

Cellulose i jej pochodne najczęściej można znaleźć w preparatach takich jak:

  • kremy do twarzy;
  • pasty do zębów;
  • produkty do golenia;
  • szampony;
  • żele do mycia twarzy i ciała;
  • kosmetyki do makijażu;
  • produkty ochronne przed czynnikami zewnętrznymi;
  • emulsje do ciała;
  • mleczka do demakijażu;
  • maseczki do twarzy różnego rodzaju;
  • płyny i inne kosmetyki do kąpieli;
  • peelingi.
Zobacz też:
Sodium Laureth Sulfate (sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego) – co to jest?

Cellulose – bezpieczeństwo stosowania

Cellulose i jej pochodne to składniki bezpieczne w stosowaniu w produktach kosmetycznych. Są dobrze tolerowane przez skórę. Nie wykazują działania potencjalnie alergizującego oraz nie powodują podrażnień. Celuloza może być dodawana do preparatów dla cery wymagających i trądzikowych. Nie działa komedogennie.

Substancja ta jest bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Cellulose – naturalna czy syntetyczna?

Składniki pochodzenia naturalnego są najbardziej pożądane w obecnej kosmetyce. Celuloza do nich należy. Pozyskuje się ją z roślin – najczęściej drzew. Proces ten nazywany jest metodą siarczynową lub natronową i polega na oddzieleniu ligniny od celulozy. Cellulose występuje również w dużych ilościach we włóknach bawełny, lnu i juty.

Cellulose – wpływ na środowisko naturalne

Celuloza naturalnie występuje w przyrodzie. Jest bezpieczna i neutralna dla otaczającego środowiska. 

Czy Cellulose jest odpowiedni dla wegan?

Biorąc pod uwagę wymagania konsumentów, którzy są weganami, celuloza może być przez nich stosowana. Jest składnikiem pochodzenia naturalnego i roślinnego. 

Cellulose – ciekawostki

Celuloza znalazła zastosowanie w branży farmaceutycznej. Wykorzystuje się ją do produkcji różnego rodzaju tabletek i kapsułek. Jest stosowana także w przemyśle papierniczym i włókienniczym.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/cellulose

https://incibeauty.com/en/ingredients/14293-cellulose