Olejek rycynowy – jak powstaje?

Jeden z najpopularniejszych olejków powstaje z rośliny zwanej rącznikiem pospolitym. To niepozorna roślina jednoroczna. W naszym kraju uprawiana jest w celach ozdobnych. Naturalnie występuje w ciepłym klimacie Afryki. Rącznik pospolity jest rośliną śmiertelnie trującą. Wystarczy niewielka dawka, aby doszło do zatrucia. Za sprawą tego stoi składnik – rycyna. 

Olejek rycynowy uzyskuje się zazwyczaj metodą tłoczenia na zimno. W niskich temperaturach trujące właściwości są dalej utrzymywane. Dopiero dalsze procesy powodują, że substancja jest bezpieczna. Wysoka temperatura uzyskiwana jest podczas długotrwałego gotowania olejku. Taki produkt trafia do aptek i innych miejsc, w których może być sprzedawany.

Właściwości olejku rycynowego

Olejek rycynowy ma bardzo specyficzny zapach. Nie każdemu przypadnie do gustu. Jest gęsty i trudno go zmyć. Ma ciemnożółtą barwę. W skład olejku wchodzą glicerydy kwasów: linolowego, oleinowego, palmitynowego oraz hydroksystearynowego.

Od wieków olejek rycynowy znany jest ze swoich właściwości przeczyszczających. Wspomaga perystaltykę jelit poprzez drażnienie ich ścian. Stosowany jest przy niestrawnościach i dolegliwościach żołądkowych. Kiedyś znalazł również swoje miejsce na sali porodowej. Podawano go kobietom, aby przyspieszyć poród. 

Oprócz działań prozdrowotnych olejek rycynowy obecnie znajduje się na czołowej liście olejów wykorzystywanych w kosmetyce.

Zastosowanie olejku rycynowego w kosmetyce

  • W preparatach ochronnych, szczególnie do skóry suchej. Olejek rycynowy tworzy na cerze niewidzialny film, który ogranicza wyparowywanie wody. Sprawia to, że skóra staje się lepiej nawilżona i odżywiona.
  • W oczyszczaniu twarzy OCM (Oil Cleansing Method). To innowacyjna metoda, której celem jest rozpuszczanie brudu i tłuszczu powstałego na skórze za pomocą innego tłuszczu. W sposobie OCM olejek rycynowy nie jest wykorzystywany sam. Stanowi kilkanaście procent składu przygotowanej mieszanki z innym olejem bazowym. To rewelacyjny sposób oczyszczania, nadający się praktycznie do każdego rodzaju cery. Twarz nie ma kontaktu z drażniącymi detergentami, które często powoduje zbytnie wymycie ochronnej warstwy tłuszczowej.
  • Produkty do pielęgnacji wymagającej skóry stóp, szczególnie mocno wysuszonej i rogowaciejącej. 
  • Świeże blizny oraz rozstępy – jako preparat pomocniczy. Również w przypadku zmian powstałych po trądziku zapalnym.
Zobacz też:  Microblading brwi – na czym polega, jak długo się utrzymuje i ile kosztuje „tatuaż brwi”?

Olejek rycynowy wyróżnia się na tle innych olejków naturalnych niesamowitym blaskiem. Fakt ten został doceniony przez koncerny kosmetyczne. Znalazł zastosowanie w szminkach oraz błyszczykach.

Przeciwwskazania do stosowania olejku rycynowego

Fakt, że produkt jest naturalny, nie oznacza, że nie istnieją przeciwwskazania, aby go stosować. Do najczęstszych należą:

  • ciąża,
  • laktacja,
  • schorzenia układu pokarmowego,
  • bóle brzucha,
  • miesiączka,
  • alergia na rycynę.

Olejek rycynowy stosowany wewnętrznie jest preparatem o dość silnym działaniu. Należy bezwzględnie trzymać się zaleceń opisanych w ulotce.

Olejek rycynowy do brwi

Olejek rycynowy na porost brwi? Tak! To świetny naturalny sposób, aby wzmocnić włoski na brwiach. Jeśli zmagasz się z problemem nadmiernie przerzedzonych, jasnych brwi, musisz wypróbować właściwości olejku rycynowego.

Jak aplikować olejek do brwi?

W Internecie odnajdziesz wiele sposobów aplikacji olejku na brwi. Odradzamy nakładanie go palcem. Nie będziesz mieć takiej kontroli, łatwo będziesz mogła przesadzić z ilością. Musisz pamiętać, że okolica oka jest bardzo wrażliwa. Jeśli olejek rycynowy się do niego dostanie, może wywołać nieprzyjemne pieczenie.

Do aplikacji olejku rycynowego na brwi stosuj szczoteczkę. Może to być stara, umyta szczoteczka po tuszu do rzęs. Nakładaj bardzo niewielką ilość na noc. Nadmiar możesz delikatnie wytrzeć.

Olejek rycynowy na brwi – efekty stosowania

W przypadku każdego naturalnego produktu stosowanego do pielęgnacji najważniejsza jest regularność. Tylko systematyczne działanie zapewni ci zamierzony rezultat. Efekty, jakie możesz uzyskać po aplikacji olejku do brwi:

  • ograniczone wypadanie włosków;
  • wyraźne przyciemnienie brwi, widocznie szczególnie u naturalnych blondynek;
  • wzmocnienie brwi;
  • szybszy wzrost włosków.

Olejek rycynowy na włosy

Tak samo jak w przypadku wzmocnienia włosków na brwiach, olejek rycynowy rewelacyjnie działa na włosy. Może być stosowany na wiele sposobów, jako główny lub dodatkowy składnik olejowania. Z żółtkiem i naftą kosmetyczną sprawdza się świetnie w formie silnie odżywczej maski. Nakładany na skórę głowy ma na celu zmniejszyć wypadanie oraz przyspieszyć wzrost nowych włosów.

Zobacz też:  Masaże twarzy – terapia nie tylko przeciwstarzeniowa

Gdzie kupić olejek rycynowy?

Olejek rycynowy jest produktem tanim. Nie powinien kosztować więcej niż 10 zł. Dostaniesz go w każdej aptece oraz sklepach z produktami ekologicznymi.

Jaki olejek rycynowy wybrać?

Okazuje się, że olejek rycynowy nie jest „po prostu” olejkiem rycynowym – zwłaszcza w sklepach oferujących preparaty naturalne i ekologiczne. Możesz wybrać pomiędzy nierafinowanym olejkiem a tym poddanym procesom rafinacji.

  • Olej rycynowy rafinowany

To olej silnie oczyszczony. Niestety, w procesie oczyszczania również pozbywa się odżywczych substancji. Różni się od oleju nierafinowanego również właściwościami chemicznymi. Zwykle jest bezbarwny i nie posiada charakterystycznego zapachu. Jest trwały.

  • Olej rycynowy nierafinowany

Nie jest poddawany obróbkom w wysokiej temperaturze, przez co ma więcej właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Nie powinni używać go alergicy. Olej nierafinowany jest bardziej wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Musi być odpowiednio przechowywany, aby szybko nie stracił swoich właściwości.

Zastosowanie innych olejów w naturalnej pielęgnacji

Często to od olejku rycynowego zaczynamy przygodę z kosmetykami naturalnymi. Warto zatem wspomnieć o innych olejkach, które też zasługują na uwagę.

Olej jojoba

Pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno roślin występujących w ciepłych krajach Hiszpanii, Meksyku czy USA. Charakteryzuje go wyjątkowa trwałość oraz powinowactwo do ludzkiego sebum.

Olej jojoba ma delikatny jasnożółty kolor oraz subtelny aromat. Mimo że ma formę oleistą, jest bardzo lubiany przez cery tłuste i trądzikowe. Często tworzy zamiennik dla oleju rycynowego w przypadku metody OCM. Ma właściwości nawilżające, chroni skórę przed nadmierną utratą wody.

Olej arganowy

Olej arganowy zwany też dumnie złotem Maroka. Jest bardzo cenny ze względu na działanie ujędrniające i przeciwzmarszczkowe. Jest drogi. Wynika to z faktu, że aby uzyskać 1 l oleju, potrzeba ogromnej liczby owoców. Na rynku powstało wiele tanich podróbek, dlatego zawsze sprawdzaj, czy olej posiada odpowiednie certyfikaty.

Zobacz też:  Zaskórniki zamknięte – skąd się biorą i czy można pozbyć się ich raz na zawsze?

Olej arganowy posiada w składzie ogromną dawkę witaminy E – naturalnego przeciwutleniacza. Oprócz tego: polifenole, tokoferole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Swoje zastosowanie znalazł w pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów.

Masło shea

W chłodnej temperaturze przybiera postać twardego wosku. Wraz z jej wzrostem staje się płynnym olejem. To preparat bardzo uniwersalny. Możesz go używać od stóp do głów – jako balsam do ust, produkt do twarzy, ciała, dłoni oraz stóp. Rewelacyjnie sprawdza się także jako produkt do masażu. Tworzy na skórze ochronny filtr, co jest wyczuwalne jako tłusta powłoka. Chroni przed czynnikami zewnętrznymi, odżywia, regeneruje. Może być stosowany przez osoby podatne na alergie.

Olej kokosowy

Oprócz zastosowania kosmetycznego zajmuje drugie miejsce w kuchni – zaraz po tradycyjnym, rzepakowym. Jest bardzo lubiany ze względu na swoją lekką konsystencją oraz delikatny, kokosowy aromat. Pomaga dojść do równowagi skórze bardzo suchej, alergicznej oraz dotkniętej różnymi stanami zapalnymi. Podobnie jak masło shea, w temperaturze pokojowej jest płynny. Gdy robi się nieco chłodniej, przybiera formę białego musu. Może być stosowany do masażu. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę dziecka – polecany do pielęgnacji okolicy pieluszkowej. 

Jak widzisz, naturalna pielęgnacja jest warta tego, aby poświęcić jej czas. Olejek rycynowy na brwi lub włosy oraz inne dobroczynne oleje są produktami, którym warto się bliżej przyjrzeć.