Jak powstaje olejek różany?

Jak powstaje olejek różany

Sam proces powstawania olejku różanego jest dosyć długi, stąd też jego wysoka cena. Mówi się, że aby pozyskać 1 kg olejku z płatków róży, potrzeba ok. 3000-5000 kilogramów samych płatków róży! Najpierw kwiaty są zbierane, płatki starannie oddzielane i oczyszczane. Następnie poddaje się je destylacji parą wodną. Produktami tego procesu są olejki eteryczne oraz równie cenna woda różana (wykorzystywana jako hydrolat). Istnieje kilka odmiany róży, z których pozyskuje się cudowny kosmetyk. Najczęściej wykorzystuje się różę bułgarską, ale również używane są kwiaty róży damasceńskiej (rosa damascena).

Olejek eteryczny różany to wysoko skoncentrowana ciecz o charakterystycznym zapachu. Nie rozpuszczają się w wodzie, tylko w tłuszczach lub alkoholu etylowym. Olejek różany jest stosowany w szeroko pojętej kosmetyce, posiada właściwości antyseptyczne, regeneracyjne, przeciwzapalne i pomaga zmniejszyć libido. Stosuje się go również jako środki lecznicze. Składają się z od kilkunastu do kilkudziesięciu substancji aktywnych.

Należy wspomnieć, że olejek różany i olej różany to dwa różne produkty. Ich nazwy często są zastępowane i mylone. Olej różany otrzymuje się drogą tłoczenia nasion dzikiej róży na zimno. Może podlegać rafinacji – dokładnemu oczyszczaniu – lub nie. Gotowy olej różany jest koloru żółto-pomarańczowego.

Zobacz też:
Naturalne piękno i zdrowie. Jak wybierać kosmetyki organiczne?

Właściwości olejku różanego

Skład olejków eterycznych jest wysoko skoncentrowany i aktywny. Często nie można nakładać go bezpośrednio na skórę – można sobie zaszkodzić! Olejek różany do twarzy zawiera związki takie jak m.in. eugenol, geraniol, cytronelol oraz inne. To bogactwo witamin C, A, K, B. Ma jasny, słomkowy kolor. Zamknięty jest w butelce z ciemnego szkła. Olejków eterycznych nie musisz przechowywać w lodówce wystarczy, że znajdziesz mu suche i zacienione miejsce.

Olejek różany stosowany może być na skórę oraz włosy bez dodatków, chociaż niektórzy zalecają jego łączenie z innymi olejami. Jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego powinien być odpowiednio przechowywany. Różany specyfik ma w sobie ogromną dawkę witaminy C oraz karoteniodów.

Kto może stosować olejek różany do twarzy?

Kto może stosować olejek różany do twarzy

Olejek różany powinien być stosowany na twarz tylko jako dodatek do innego produktu, chyba że producent zaleca inaczej. Wystarczy, że dodasz 5 kropli olejku do ulubionego kremu, a uzyskasz wysoce aktywny kosmetyk o regenerującym działaniu. Ten naturalny preparat jest szczególnie polecany:

  • do skóry dojrzałej, o wyraźnym braku jędrności,
  • do skóry suchej i wiotkiej,
  • do skóry problematycznej. Olejek na trądzik sprawdza się rewelacyjnie dzięki swoim właściwościom ściągającym. Reguluje pracę gruczołów łojowych i działa antyseptycznie.
  • do skóry wrażliwej,
  • do skóry naczyniowej.

Naturalny olej z dzikiej róży możesz aplikować bezpośrednio na skórę np. zamiast kremu. Nakładany pod oczy, wygładzi delikatne zmarszczki. 10 ml kropli oleju z róży możesz również do kremu czy balsamu do ciała.

Dla kogo nie jest odpowiedni olejek różany?

Olejek różany do twarzy nie powinien być używany przez osoby borykające się z alergią i niezdiagnozowanymi chorobami skóry. Musisz uważać również, jeśli jesteś posiadaczem cery nadreaktywnej, wysoce wrażliwej.

Efekty stosowania olejku z płatków róży

Oto co daje używanie olejku:

  • wygładzenie zmarszczek,
  • nawilżenie,
  • odżywienie i rewitalizację,
  • uspokojenie zmian trądzikowych,
  • dodanie skórze pożądanego blasku,
  • pomoc w walce z przebarwieniami,
  • pomoc w terapii blizn i rozstępów.
Zobacz też:
Serum do rzęs - zalety i efekty

Olejek różany na włosy

Olejek różany na włosy

Naturalnym olejkiem z róży możesz również wzbogacić swoją pielęgnację włosów i skóry głowy. Dodawaj go do szamponów i masek. Doda blasku i wspomoże nawilżenie. Skóra głowy zostanie wyciszona, a ewentualny suchy łupież – zażegnany.

Olej z owoców dzikiej róży również świetnie sprawdzi się jako kosmetyk do włosów. Możesz nałożyć go bezpośrednio na włosy i skórę głowy lub wymieszać z ulubionymi produktami pielęgnacyjnymi. Ten naturalny produkt nawilży skórę głowy, uelastyczni włosy, doda im blasku. Regularnie stosowany ograniczy ich łamliwość.

Gdzie najlepiej kupić naturalny olejek różany?

Jeśli zdecydujesz się kupić olejek różany, szukaj go w sklepach z eko żywnością, sprawdzonych portalach online. Twoją czujność powinna wzbudzić niska cena. Olejek z róży to produkt z górnej półki, nazywany często płynnym złotem. W sieci pojawia się dużo preparatów reklamujących się jako „100% olejek różany’’, które w rzeczywistości nimi nie są. Rosa oil powinnaś dostać bez problemu w zaufanym sklepie ze zdrową żywnością lub naturalnymi kosmetykami.

Sposób wykorzystania olejku z róży w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów

 Sposób wykorzystania olejku z róży w pielęgnacji twarzy ciała i włosów

Do pielęgnacji ciała:

  • sauna,
  • kąpiele,
  • kąpiele dłoni i stóp,
  • inhalacje,
  • masaże,
  • jacuzzi. 

Do pielęgnacji twarzy:

  • tzw. parówki,
  • dodatek do masek, np. kremowych, glinkowych,
  • dodatek do kremów do twarzy, pod oczy,
  • masaż twarzy,
  • punktowo,
  • oczyszczanie metodą OCM.

Do pielęgnacji włosów:

  • dodatek do oleju bazowego wykorzystywanego do olejowania,
  • płukanki,
  • dodatek do masek i odżywek,
  • dodatek do szamponów.

Jak przygotować różaną kąpiel?

Napełnij wannę ciepłą wodą. Olejek różany możesz dodać bezpośrednio lub zmieszać z olejem bazowym (ok 15 ml) – kąpiel stanie się jeszcze bardziej wartościowa. Wystarczy 7-8 kropli produktu. Oprócz przyjemności dla ciała, zapewnisz sobie aromaterapię dla duszy. 

Jak wybrać odpowiedni olej bazowy?

Czasami bywa tak, że olejek wymaga rozcieńczenia w produkcie oleistym – sam działa zbyt agresywnie. Wybieraj oleje najlepszej jakości, zimnotłoczone. Najlepsza będzie oliwa z oliwek, olej ze słodkich migdałów, olej z pestek moreli, olej kokosowy czy sezamowy.

Zobacz też:
Pomysły na prezenty świąteczne - co warto podarować najbliższym?

Inne zastosowanie olejku z płatków róży

Inne zastosowanie olejku z płatków róży
  • Aromaterapia – wykorzystywana jest od wieków. Już w starożytności korzystano z dobrodziejstw, jakie oferowały rośliny. Nalej olejek różany do kominka zapachowego, zapal świeczkę i delektuj się pięknym aromatem. Ukoi twoje zmysły i przyniesie ulgę zestresowanej głowie. Uwolni od napięć. Olejek z róży jest też uznawany za afrodyzjak.
  • Medycyna naturalna – olejki eteryczne mogą być… spożywane. Jednak zawsze konsultuj to ze specjalistą – są to bardzo silne substancje. Przechowuj z dala od dzieci.
  • Dezynfekcja – część olejków eterycznych doskonale sprawdzi się jako naturalny środek do dezynfekcji. Mają bowiem właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne.

Olejek różany i olej z dzikiej róży to produkty, które koniecznie powinnaś poznać. Są naturalne, pięknie pachną i mają rewelacyjne działanie. Czy można chcieć czegoś więcej?

Powiązane artykuły: