Dzika róża znana była ze swoich właściwości już kilkaset lat temu. Krzew ten występuje na wielu obszarach Europy, ale także m.in. w Azji. Charakteryzuje się biało-różowymi kwiatami, które dają początek owocom. Roślina znalazła zastosowanie przede wszystkim w farmacji, medycynie, ale także w branży kosmetycznej.

Dzika róża występuje w różnych odmianach. Oto niektóre z nich:

  • Róża Konstancin;
  • Róża jabłkowata;
  • Róża pomarszczona;
  • Róża Carpatia;
  • Róża sina

Dzika róża – właściwości

dzika róża działanie

Jak wyżej wspomniano, owoc róży jest surowcem stosowanym w przemyśle kosmetycznym. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz innych substancji, pozyskiwanych z owoców, nasion i kwiatów. Jakie dobroczynne związki ma ta roślina? Przede wszystkim dzika róża zawiera ogromne ilości witaminy C, a także witaminy A, K, E, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, kwas foliowy, proantocyjanidynę oraz kwasy Omega 3 i 6. Związki te determinują następujące właściwości:

  • nasiona rosa canina są źródłem oleju pozyskiwanego z tego krzewu, zawierają kwasy organiczne Jest on emolientem, pełni funkcję ochronną, ogranicza odparowywanie wody z naskórka, uelastycznia;
  • ekstrakty z owoców posiadają zdolność do hamowania rozwoju raka skóry, jakim jest czerniak, mają działanie przeciwzapalnie
  • jako silny przeciwutleniacz substancja skutecznie walczy z wolnymi rodnikami oraz skutkami starzenia;
  • posiada właściwości rozjaśniające, ujednolica koloryt cery – spowalnia syntezę barwnika – melaniny;
  • działa regenerująco, przyspiesza gojenie ran, otarć czy podrażnień, ma też właściwości przeciwzapalne
  • opóźnia skutki starzenia się skóry, wywołane m.in. przez promieniowanie UV;
  • wygładza delikatne zmarszczki, ujędrnia;
  • przyczynia się do pośredniego nawilżenia skóry;
  • nadaje kosmetykom przyjemny aromat;
  • działa ściągająco, matująco – ogranicza wydzielanie sebum;
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • ma działanie moczopędne, dobrze wpływa na pracę nerek
Zobacz też:
Cocamide DEA (dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego) - działanie, cechy, bezpieczeństwo

Zastosowanie dzikiej róży

Rosa canina na dobre zadomowiła się w branży kosmetycznej. Pozyskuje się z niej ekstrakty, a także olej. Gdzie najczęściej można znaleźć ekstrakt z owoców róży? Między innymi:

  • w różnego rodzaju kremach do pielęgnacji twarzy do cery suchej, wrażliwej, naczyniowej;
  • w terapiach przeciwstarzeniowych;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach po opalaniu;
  • w produktach do makijażu;
  • w nalewkach, herbatach, naparach
  • w kremach do dłoni oraz stóp;
  • w preparatach łagodzących po depilacji;
  • w żelach, piankach do mycia twarzy;
  • w mleczkach do demakijażu;
  • w szamponach, odżywkach oraz maskach do włosów;
  • w tonikach.

Olej z psiej róży może być stosowany jako samodzielny produkt do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów.

Dzika róża — przeciwwskazania

Ekstrakty i olej pozyskane z Rosa Canina są bezpieczne do stosowania w kosmetykach do codziennej pielęgnacji. Nie są zaliczane do potencjalnych alergenów oraz nie powodują podrażnień. Mogą być aplikowane na skórę wrażliwą, również w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.

dzika róża przeciwwskazania

Dzika róża – naturalna czy syntetyczna?

Wykorzystywana w kosmetyce Rosa Canina jest substancją pochodzenia naturalnego, roślinnego. 

Wpływ dzikiej róży na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu róży na środowisko naturalne. To roślina, który naturalnie występuje w naszej szerokości geograficznej.

Czy owoc dzikiej róży jest odpowiednia dla wegan?

Dzika róża to krzew, z którego pozyskuje się odpowiednie komponenty, wykorzystywane potem w kosmetyce. Jest w 100% wegański.

Właściwości zdrowotne dzikiej róży

Psia róża to środek wykorzystywany w celach zdrowotnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C bardzo skutecznie wzmacnia odporność organizmu. Ponadto reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

https://incibeauty.com/en/ingredients/2134-rosa-canina-fruit-oilhttps://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.109.931 



Powiązane artykuły:
Zobacz też:
Ozokerite (ozokeryt) – co to jest?