Eugenol należy do grupy organicznych związków chemicznych. Jest substancją ciekłą i oleistą. Ma ciemnożółtą barwę. Charakteryzuje się silnym, korzennym zapachem imitującym goździki. Rozpuszcza się w substancjach tłuszczowych oraz w alkoholach. Eugenol jest głównym składnikiem olejku eterycznego goździkowego; występuje w cynamonie.

Eugenol – działanie

Eugenol pełni przede wszystkim funkcję zapachową. Działa aromaterapeutycznie. Może kamuflować inne, nieprzyjemne aromaty, np. potu. Do innych działań Eugenolu należą zdolności antyseptyczne. Ponadto Eugenol:

  • jest bardzo popularnym składnikiem w stomatologii. To silny środek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny;
  • łagodzi ból miejscowy, zapalenie reumatoidalne stawów;
  • znieczula;
  • odkaża;
  • działa antyoksydacyjnie;
  • delikatnie rozgrzewa;
  • jest składnikiem preparatów do wypełnień zębów i ich korzeni;
  • działa grzybobójczo;
  • w niektórych kulturach jest traktowany jako afrodyzjak;
  • wspomaga koncentrację.

Eugenol – zastosowanie w kosmetykach

W branży kosmetycznej Eugenol wykorzystuje się najczęściej jako aromat. Jest to silny zapach goździkowy. To substancja, która stanowi ok. 95% samego olejku goździkowego. Sam olejek również ma szeroki zakres zastosowania w tej dziedzinie.

Gdzie stosuje się Eugenol?

  • Eugenol w kosmetyce znajduje się we wszelkiego rodzaju kremach, mleczkach oraz balsamach. Nadaje aromat skórze.
  • W preparatach do mycia wspomaga działanie antybakteryjne produktu. Polecany dla cer problematycznych.
  • Jest dodatkiem do preparatów po goleniu. Zapobiega powstawaniu zmian o charakterze bakteryjnym.
  • W mydłach pełni funkcję antyseptyczną i aromatyczną.
  • W perfumach pełni rolę zapachową (nuty orientalne).
  • Produkty z Eugenolem wykorzystuje się w aromaterapii.
  • Eugenol dodawany jest do produktów do masażu.

Eugenol – bezpieczeństwo stosowania

Czysty Eugenol jest toksyczny. Zastosowanie Eugenolu w kosmetykach ogólnie zostało uznane za bezpieczne. Należy jednak pamiętać, że istnieją odpowiednie normy stężeń Eugenolu, których producenci nie mogą przekraczać. W produktach przeznaczonych do spłukiwania jest to 0,01%, natomiast w innych – 0,001%.

Zobacz też:
Hexyl Cinnamal (aldehyd heksylocynamonowy) – co to jest?

W przypadku kobiet w ciąży nie zaleca się stosowania olejków eterycznych, w tym Eugenolu. To substancja bardzo aktywna, mogąca podrażnić skórę podatną na skoki hormonalne. W razie wątpliwości warto zasięgnąć porady lekarza. Eugenol może być potencjalnym alergenem.

Eugenol – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie Eugenol pozyskiwany jest drogą destylacji parą wodną z goździków. W branży kosmetycznej wykorzystuje się jego syntetyczny odpowiednik.

Eugenol – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Eugenolu na środowisko naturalne.

Eugenol – czy jest odpowiedni dla wegan?

Podczas produkcji Eugenolu nie wykorzystuje się składników pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że może być stosowany przez wegan.

Inne – ciekawostki

Czy wiesz, że Eugenol jest substancją, która może być stosowana doustnie? Oczywiście w formie olejku eterycznego. Wykazuje dobroczynne działanie na jelita i żołądek. Hamuje procesy gnilne. Obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Wykorzystuje się go w przypadku braku łaknienia – zwiększa apetyt. Wydziela soki trawienne w żołądku. Przyjmowanie doustnie Eugenolu zawsze powinno być skonsultowane z lekarzem lub farmaceutą. Sam olejek powinien być wysokiej jakości.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/eugenol
https://incibeauty.com/en/ingredients/20583-eugenol