Aloes jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych oraz kosmetycznych. Miłośnicy kwiatów często hodują go w domowych warunkach jako roślinę ozdobną z rodziny sukulentów. Naturalnie aloes występuje w suchych regionach Azji i Afryki. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się najczęściej dwa surowce z niego pozyskane – sok oraz ekstrakt.

Ekstrakt oraz sok z aloesu wytwarza się z jego liści, czasami z kwiatów lub z całej rośliny. Aloe Barbadensis jest bogaty w substancje takie jak: 

  • polisacharydy;
  • białka;
  • biotyna;
  • tiamina;
  • kwasy organiczne;
  • antraglikozydy;
  • enzymy;
  • witaminy A i C;
  • minerały;
  • saponiny;
  • fenole;
  • kwas salicylowy;
  • kwas foliowy. 

A to nie wszystko! Liczbę związków aktywnych w aloesie szacuje się na ponad 100!

Aloe Barbadensis – działanie

Aloe Barbadensis może poszczycić się wszechstronnym działaniem na wielu płaszczyznach. Stosowany był jako środek leczniczy już w starożytności:

  • doskonale nawilża, zatrzymuje wodę w naskórku;
  • uelastycznia i odżywia;
  • wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu;
  • skutecznie łagodzi podrażnienia wywołane różnymi czynnikami, np. po oparzeniach, ukąszeniach, zadrapaniach;
  • działa przeciwzapalnie i ściągająco;
  • przyspiesza gojenie stanów zapalnych w przypadku cery trądzikowej;
  • łagodzi zmiany np. na tle alergicznym;
  • wpływa na wydzielanie sebum – reguluje pracę gruczołów łojowych;
  • w wysokich stężeniach nadaje kosmetykom odpowiednio żelową formę;
  • jest silnym antyoksydantem, zapobiega szybszemu starzeniu się skóry.

Aloe Barbadensis – zastosowanie w kosmetyce

Aloes w kosmetyce może występować pod kilkoma postaciami. Najczęściej jako ekstrakt INCI: Aloe Barbadensis Leaf Extract lub sok INCI: Aloe Barbadensis Leaf Extract. Gama preparatów, w których można go znaleźć, jest bardzo szeroka. Gdzie Aloe Barbadensis pojawia się najczęściej? Znaleźć go można w:

  • tonikach;
  • tzw. żelach aloesowych;
  • szamponach;
  • maskach i odżywkach;
  • produktach do problematycznej skóry głowy;
  • balsamach do ciała różnego rodzaju (nawilżających, po opalaniu, po depilacji)
  • kremach do twarzy (cera sucha, wrażliwa, trądzikowa);
  • kremach do dłoni oraz stóp;
  • preparatach do kąpieli;
  • kosmetykach do makijażu;
  • produktach dla dzieci;
  • maskach do twarzy;
  • peelingach;
  • serach i eliksirach.

Ponadto aloes znajduje zastosowanie w wielu profesjonalnych zabiegach wykonywanych w gabinetach kosmetycznych.

Aloe Barbadensis – bezpieczeństwo stosowania

Ogólnie aloes jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych nawet w bardzo wysokim stężeniu. Istnieje jednak kilka kwestii, o których należy pamiętać.

Poszczególne surowce uzyskane z Aloe Vera Barbadensis mogą się między sobą różnić w zależności od części rośliny, z której je wytworzono. Bardzo ważne jest, aby skórka aloesu nie przechodziła procesu przetwarzania. Zawiera w sobie silny alergen, który jest w stanie poważnie uczulić.

U osób uczulonych na kwas salicylowy, a także inne związki aktywne występujące w Aloes Vera Barbadensis, zaleca się całkowite wykluczenie rośliny z pielęgnacji. Nie należy stosować jej w żadnej formie na uszkodzoną skórę.

Aloe Barbadensis jest bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Aloe Barbadensis – wpływ na środowisko naturalne

Roślina ta naturalnie zasiedla określone tereny. Nie działa więc szkodliwie na przyrodę. 

Aloe Barbadensis – naturalny czy syntetyczny?

Aloes to roślina, komponenty z niego uzyskane mają zatem pochodzenie naturalne.

Aloe Barbadensis – czy jest odpowiedni dla wegan

Oczywiście aloes i surowce, które daje, są odpowiednie do stosowania przez wegan. To składniki roślinne, a takie są przez nich najbardziej pożądane. 

Aloe Barbadensis – ciekawostki

Z aloesu można korzystać bezpośrednio i bez ingerencji wielkich technologii. Hodując tę roślinę w domu, mamy dostęp do jednego z lepszych, naturalnych ,,plastrów’’ na skaleczenia. Z jego liści robi się różnego rodzaju okłady lecznicze. Aloe Barbadensis dodawany jest również do leków i suplementów diety.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/aloe-barbadensis-leaf-juice

https://incibeauty.com/ingredients/2223-aloe-barbadensis-leaf-extract