Methylpropanediol zalicza się do grupy związków organicznych, a dokładniej – glikoli. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Jest związkiem bezbarwnym. Znalazł zastosowanie m.in. w przemyśle kosmetycznym. Można go znaleźć w produktach pielęgnacyjnych jako INCI: Methylpropanediol.

Methylpropanediol – działanie

Methylpropanediol w kosmetyce jest chętnie stosowany z uwagi na swoje właściwości:

  • pełni funkcję promotora przenikania dla innych substancji aktywnych, zawartych w danym kosmetyku – ułatwia im pokonanie bariery naskórkowej;
  • działa nawilżająco;
  • jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem;
  • daje efekt gładkości na skórze oraz włosach;
  • wykazuje właściwości hamujące namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych.

Methylpropanediol – zastosowanie w kosmetyce

Methylpropanediol w kosmetykach występuje powszechnie. Znajdziesz go między innymi:

  • w kremach do twarzy;
  • w tonikach;
  • w produktach do mycia twarzy;
  • w balsamach do ciała;
  • w żelach pod prysznic;
  • w szamponach, maskach i odżywkach do włosów;
  • w kremach do dłoni.

Methylpropanediol – bezpieczeństwo stosowania

Nie wszystkie substancje aktywne zawarte w kosmetykach są bezpieczne. Istnieją takie, których należałoby unikać. Biorąc pod uwagę przeprowadzone badania, Methylpropanediol jest związkiem bezpiecznym, gdy zostanie zastosowany w preparatach kosmetycznych. Nie jest komedogenny, co oznacza, że nie pogarsza stanu cery trądzikowej. 

Czysta substancja w 100% stężeniu wykazuje właściwości silnie toksyczne. Taka ilość jednak nigdy nie występuje w kosmetykach. Obserwuje się niewielkie działanie drażniące tej substancji. Z tego też powodu nie jest zalecane stosowanie jej przez kobiety w okresie ciąży oraz dzieci.

Ze względu na zdolność penetracji w głąb skóry może on przyczyniać się do wnikania do krwiobiegu substancji niekoniecznie korzystnych dla organizmu. Zaleca się ostrożność oraz analizę składników danego preparatu.

Zobacz też:
Silikony – co to są?

Methylpropanediol – naturalny czy syntetyczny?

Methylpropanediol stosowany w kosmetyce jest substancją pozyskiwaną na drodze syntetycznej.

Methylpropanediol – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu methylpropanediolu na środowisko naturalne. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, że z pozoru tak niewielka rzecz, jak substancje w produktach pielęgnacyjnych, również mają wpływ na naszą planetę, która obecnie jest bardzo zanieczyszczona.

Methylpropanediol – czy jest odpowiedni dla wegan? 

Składniki wegańskie to takie, które nie zawierają w swoim składzie żadnych związków odzwierzęcych. Również proces ich powstawania musi być zgodny z etyką tej grupy konsumentów. 

Czy Methylpropanediol można zatem zaliczyć do substancji wegańskich? Jak najbardziej. 

Methylpropanediol – ciekawostki

Glikole, do których zalicza się Methylpropanediol, to grupa substancji wykorzystywanych na szeroką skalę w branży kosmetycznej. Zaliczamy do nich m.in. glikol propylenowy. Pełni on przede wszystkim rolę transportera dla innych substancji aktywnych – ułatwia ich przenikanie w głąb skóry. W 100% stężeniu wykazuje właściwości silnie toksyczne dla organizmu. Nie jest jednak w takiej formie dodawany do kosmetyków. 

Innym przykładem jest glikol etylenowy. Związek ten odpowiada za utrzymanie nawilżenia skóry na wystarczającym poziomie. Sprawdza się także jako rozpuszczalnik dla innych substancji.

https://www.healthline.com/health/propanediol