Glikol pentylenowy zaliczany jest do glikoli, licznej grupy substancji wykorzystywanych w kosmetyce. Posiadają one odpowiednie grupy funkcyjne – hydroksylowe lub alkoholowe. 

Pod względem chemicznym glikol pentylenowy przyjmuje postać cieczy. Nie ma koloru ani charakterystycznego zapachu. Jest substancją lepką i kleistą. Ma słodki smak. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Glikol pentylenowy można zlokalizować na etykiecie produktu jako INCI: Pentylene Glycol.

Pentylene Glycol – działanie

Warto wiedzieć, jakie działanie wykazuje glikol pentylenowy:

  • należy do grupy substancji zwanych humektantami. To składniki nawilżające, wiążące odpowiednią ilość wody w skórze;
  • dba o dobrą kondycję skóry oraz włosów;
  • umożliwia rozpuszczanie innych składników takich jak aromaty, wyciągi roślinne. Jest dobrym rozpuszczalnikiem;
  • wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu jest dobrze tolerowany przez cerę problematyczną, ze zmianami zapalnymi;
  • jego obecność wpływa na ilość innych substancji konserwujących – mogą zostać one dodane w mniejszych stężeniach;
  • jest dobrze tolerowany i szybko wchłaniany przez skórę. Pełni rolę tzw. promotora przejścia dla innych składników aktywnych;
  • zapobiega szybszemu wysychaniu oraz krystalizacji preparatu kosmetycznego;
  • stosowany jest w kosmetykach w celu ich zagęszczenia.

Pentylene Glycol – zastosowanie w kosmetykach

Rodzaje produktów, do których najczęściej dodaje się Pentylene Glycol:

  • kremy do twarzy;
  • kremy pod oczy;
  • produkty do demakijażu;
  • peelingi;
  • balsamy do ciała;
  • kremy do stóp i dłoni;
  • maski do twarzy różnego rodzaju;
  • produkty silnie oczyszczające do cery zanieczyszczonej;
  • kosmetyki dla dzieci;
  • produkty do makijażu (twarzy, oczu);
  • płyny do kąpieli;
  • żele do mycia twarzy;
  • mleczka łagodzące po opalaniu;
  • szampony;
  • maski i odżywki do włosów.

Pentylene Glycol – bezpieczeństwo stosowania

Biorąc pod uwagę opinie wydane przez odpowiednie organizacje na temat Pentylene Glycol, jest to składnik bezpieczny do stosowania. Nie zalicza się do potencjalnych alergenów oraz substancji drażniących. Jest na tyle łagodny, że może być stosowany przez najbardziej wymagających konsumentów – dzieci i niemowlęta. 

Nie działa komedogennie, czyli nie pogarsza stanu cery trądzikowej – nie przyczynia się do powstawania nowych zmian zapalnych. Pewne badania dowodzą, że glikol pentylenowy może drażnić okolicę oczu. Tyczy się to przede wszystkim osób ze skórą podatną na uczulenia i nadwrażliwą.

Glikol pentylenowy jest bezpieczny do stosowania przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Pentylene Glycol – naturalny czy syntetyczny?

Glikol pentylenowy pozyskuje się na drodze syntetycznej, za pomocą odpowiednich metod technologicznych. Kiedyś wytwarzano go z surowców roślinnych takich jak buraki cukrowe. Nie było to jednak opłacalne i korzystne dla producentów, przez co substancja ta obecnie pozyskiwana jest głównie sztucznie.

Pentylene Glycol – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego działania glikolu pentylowego na środowisko naturalne. Jest on substancją neutralną, nie powodującą szkód. 

Czy Pentylene Glycol jest odpowiedni dla wegan?

Weganie są bardzo wymagającymi konsumentami. Doskonale wiedzą, czego potrzebują. Są świadomi składników, z jakimi mają do czynienia w danym produkcie. Nie akceptują żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Biorą pod uwagę również cały proces powstawania związków aktywnych, który musi być etyczny i spełniać poszczególne normy. Na tej podstawie Pentylene Glycol można uznać za składnik wegański.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/pentylene-glycol

https://thedermreview.com/pentylene-glycol/