Sodium Hydroxide (wodorotlenek sodu) – co to jest? Zastosowanie i właściwości substancji

Wodorotlenek sodu (INCI: Sodium Hydroxide) nazywany również sodą kaustyczną (w stanie stałym). Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie. Należy do grupy zasad nieorganicznych. Z reguły występuje w postaci stałej, w formie granulek o białej barwie. Może przybierać formę cieczy – nazywa się go wtedy ługiem sodowym. Sprawdź, jakie maksymalne stężenie tego związku jest dopuszczalne do stosowania przez ludzi.

Sodium Hydroxide – działanie

sodium hydroxide mycie
  1. Wodorotlenek sodu jest substancją niezbędną w procesie tworzenia mydeł. 
  2. Działa jako regulator pH w depilatorach. Zmienia odczyn środowiska, w którym został zastosowany.
  3. Działa silnie żrąco. Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze – wnika w ich struktury, ograniczając tym samym ich dalsze namnażanie.
  4. Wykazuje właściwości bakteriobójcze.
  5. W razie kontaktu z metalami działa na nie korozyjnie.
  6. Silnie oczyszcza dane powierzchnie.
  7. Może wykazywać właściwości złuszczające.
  8. Jest substancją silnie reaktywną, dlatego należy go odpowiednio przechowywać i chronić przed dziećmi.

Sodium Hydroxide – zastosowanie w kosmetykach

W branży kosmetycznej wodorotlenek sodu pełni rolę dodatku podczas produkcji wszelkiego rodzaju twardych mydeł oraz środków oczyszczających. Dodaje się go również do peelingów przeznaczonych do twarzy i ciała. Znalazł szerokie zastosowanie w preparatach o właściwościach antyseptycznych, antybakteryjnych.

Inne produkty, w których można znaleźć wodorotlenek sodu:

  • płyny do kąpieli;
  • żele do mycia skóry;
  • pianki do golenia;
  • produkty do usuwania skórek wokół paznokci;
  • profesjonalne produkty do stylizacji włosów i produkty ogólne do prostowania włosów;
  • farby do włosów.

Wodorotlenek sodu – bezpieczeństwo stosowania produktów z tym składnikiem

sodium hydroxide żel

Wodorowęglan sodu może być stosowany w kosmetykach, jednak w ścisłych ograniczeniach. Wszystkie preparaty, w których został użyty, powinny wyraźnie informować o tym konsumenta. Zastosowanie niezgodne z przeznaczeniem mogłoby wywołać skutki niebezpieczne dla zdrowia (np. podczas połknięcia). Składnika tego nie muszą unikać kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią. 

Sodium Hydroxide jest dozwolony do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Sodium Hydroxide – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta wytwarzana jest wyłącznie syntetycznie w laboratoriach. Powstaje na drodze elektrolizy roztworu chlorku sodu. 

Sodium Hydroxide – wpływ na środowisko

sodium hydroxide pianka

Rozpad wodorotlenku sodu jest obojętny dla gleby. Ma jednak niekorzystne skutki dla wód, oczyszczalni (szczególnie tych biologicznych). Opary pochodzące z Sodium Hydroxide są toksyczne dla fauny i flory środowisk wodnych.

Sodium Hydroxide – czy jest odpowiedni dla wegan?

Sodium Hydroxide jest składnikiem, który może być stosowany przez wegan. Nie zawiera w sobie substancji pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

Wodorotlenek sodu jest substancją wykorzystywaną w wielu branżach, nie tylko w kosmetycznej. Bierze czynny udział w procesach wytwarzania papieru, nadaje mu odpowiednio biały kolor. Jest obecny w hurtowniach zajmujących się produkcją tkanin. Dodawany jest również do żywności. Kryje się pod kodem E524. Oczywiście, w przypadku produktów, które mają być spożywane, wodorotlenku sodu jest odpowiednio mało. Nie wykazuje niebezpiecznych skutków dla zdrowia człowieka. Pełni funkcję regulatora kwasowości oraz wzmacnia smak.

sodium hydroxide farba

Inne branże, które wykorzystują wodorotlenek sodu: 

  • sadownictwo
  • pszczelarstwo
  • hodowle zwierząt
  • budownictwo
  • hutnictwo i obróbka metali
  • przemysłowe uzdatnianie wody.

W branży farmaceutycznej uczestniczy w produkcji popularnego środka używanego podczas przeziębienia – aspiryny.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-hydroxide

https://incibeauty.com/en/ingredients/18525-sodium-hydroxide



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Jak dla mnie wodorotlenek sodu jest kolejną substancją, której trzeba koniecznie unikać. Nie lubię, gdy w moich kosmetykach są substancje, które mają tak silne działanie drażniące. Przerażające jest to, że stosuje się go również w produkcji żywności.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia