Sodium Chloride (chlorek sodu) – zastosowanie i właściwości

sodium chloride kryształki

Chlorek sodu (INCI: Sodium Chloride) to nic innego jak sól kuchenna, która gości w każdym domu. Jest solą sodową kwasu chlorowodorowego. Jest ciałem stałym, przyjmuje postać kryształków o barwie białej. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i w innych rozpuszczalnikach, takich jak glicerol. Ma charakterystyczny, słony smak.

Chlorek sodu – działanie składnika

sodium chloride słoik
  • Pełni rolę wypełniacza. Zwiększa objętość produktu kosmetycznego, do którego zostaje dodany.
  • Nadaje delikatny zapach.
  • Niweluje nieprzyjemne zapachy w kosmetykach wywołane przez inne substancje.
  • Pomaga stabilizować produkty typu emulsja, np. mleczka.
  • Zwiększa lepkość.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • W związku z formą, w jakiej występuje (kryształy), działa polerująco bądź złuszczająco.
  • W przypadku produktów do mycia wspomaga wytwarzanie piany.

Sodium Chloride – opis i zastosowanie w kosmetykach

Chlorek sodu w kosmetykach to rodzaj substancji dość często spotykanej. Główne zastosowania znalazł szczególnie w:

  • produktach do higieny jamy ustnej (płynach do płukania, pastach do zębów),
  • produktach do oczyszczania skóry głowy,
  • peelingach do twarzy oraz ciała,
  • produktach złuszczających do stóp,
  • preparatach do kąpieli takich jak płyny, sole, kule,
  • emulsjach do demakijażu i oczyszczania twarzy,
  • specjalistycznych kosmetykach zapewniających ochronę przed promieniowaniem słonecznym,
  • kosmetykach tzw. kolorowych, do makijażu,
  • perfumach, mgiełkach oraz w wodach toaletowych,
  • różnego rodzaju żelach pod prysznic.

Sodium Chloride – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych

sodium chloride himalajska

Chlorek sodu jest składnikiem uznanym za bezpieczny do stosowania w celach kosmetycznych. Nie istnieją naukowe przeciwwskazania, aby substancja ta nie mogła być stosowana przez kobiety w ciąży.

Sodium Chloride – skład naturalny czy syntetyczny?

W środowisku naturalnym chlorek sodu występuje jako minerał – halit. Jego duże złoża powodują wzbogacanie wody morskiej tzw. solanki. Do celów komercyjnych wytwarza się go syntetycznie. 

Wpływ chlorku sodu na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu chlorku sodu na środowisko naturalne.

Sodium Chloride – czy jest wegański?

Weganie bardzo cenią sobie sposób, w jaki pozyskuje się dane substancje kosmetyczne. Przykładają wagę, by było to zgodne z ich etyką. Chlorek sodu jest składnikiem w 100% wegańskim. Nie zawiera związków pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

sodium chloride  na łżyżeczce

Dla każdego człowieka spożywanie chlorku sodu – oczywiście w ograniczonych ilościach – jest niezbędne. Jony tego związku wzbogacają komórki, tkanki oraz inne płyny ustrojowe organizmu. Ich obecność jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania wodnej gospodarki. Sodium Chloride zostaje podawany jako środek farmakologiczny w przypadku odwodnienia. Czy wiesz, że roztwór wodny chlorku sodu (0,9%) nazywany jest solą fizjologiczną? Produkt taki, jest używany w celu przemywania i oczyszczania błon śluzowych nosa i oczu. Ponadto stosuje się go do inhalacji.

W przemyśle spożywczym chlorku sodu chyba nie trzeba nikomu przedstawiać – to po prostu sól kuchenna. Używana (prawie) przez każdego jako dodatek do posiłków poprawiający smak. W gotowych produktach do jedzenia pełni rolę konserwującą.

Gdzie jeszcze można spotkać chlorek sodu?

  • w przemyśle szklarskim;
  • jako środek pomocniczy zimą, w celu utrzymania dróg w dobrym stanie;
  • w przemyśle chłodniczym.

Najczęściej zadawane pytania

Czy chlorek sodu jest szkodliwy w kosmetykach?

Związek ten uważany jest za bezpieczny. Produkty kosmetyczne z tym składnikiem mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Czym jest Sodium Chloride?

Chlorek sodu to sól sodowa kwasu chlorowodorowego, czyli w potocznym znaczeniu – sól kuchenna. Stosuje się go w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Jak działa chlorek sodu w kosmetykach?

Związek ten ma właściwości konserwujące i pełni w kosmetykach rolę zagęstniacza i wypełniacza (zwiększa ich objętość). Dodatkowo zwiększa lepkość produktu, niweluje nieprzyjemne zapachy, wspomaga powstawanie piany i może działać złuszczająco.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-chloride-0

https://incibeauty.com/en/ingredients/12436-sodium-chloride



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia