Olej rycynowy (zwany również czasem ręcznikowym) powstaje z nasion rącznika pospolitego. Nasiona te wyciskane na zimno i wygotowywane z wodą. Producent usuwa w ten sposób toksyczną rycynę, która może być nawet śmiertelna. Sam olejek to ciecz biała lub jasnożółta, gęsta, zamarzająca w temperaturze -24 stopni Celsjusza. W naszym tekście pokażemy, jak działa olejek rycynowy na twarz i sprawdzimy, czy może usuwać zmarszczki i trądzik. Dowiedz się, czy taki specyfik pomoże ci w walce o piękną i zdrową skórę!

Olej rycynowy na twarz, ale nie tylko

Olej rycynowy na twarz to sposób jego powszechnego wykorzystywania w kosmetologii. Jednak nie każdy wie, że taki olejek ma naprawdę szeroki wachlarz zastosowań. Olej rycynowy wykorzystują między innymi producenci mydeł, płynów hamulcowych i hydraulicznych, smarów, farb, wosków, nylonów czy perfum. Pojawia się on też w maściach, kremach, detergentach, słodyczach, lekach, a nadal nie jest to cała lista. Podsumowując, olej rycynowy można spotkać niemal wszędzie!

Olej rycynowy na twarz – dlaczego warto?

Olej rycynowy do twarzy to doskonały sposób na jej oczyszczenie. Ponadto, wspaniale nawilża on cerę, ponieważ pomaga utrzymać wodę w głębokich warstwach skóry. Olej rycynowy używany do pielęgnacji tworzy też barierę ochronną skóry twarzy (dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym). Jest wspaniałym orężem do walki ze stanami bakteryjnymi i zapalnymi.

Olej rycynowy na twarz – kto może się na niego zdecydować?

Olej rycynowy na twarz będzie odpowiedni dla osób z każdym rodzajem cery, a w szczególności z cerą suchą, dojrzałą i problematyczną. Jednak powinny go unikać osoby, których skóra jest wrażliwa i podatna na podrażnienia. Mogłyby bowiem cierpieć z powodu wywołanych jego działaniem reakcji alergicznych.

Olej rycynowy na twarz. Kto powinien go używać?

Olejek nawilża i działa antybakteryjnie, dlatego jest wykorzystywany w terapii różnych problemów skórnych. Należą do nich przede wszystkim:

  • oparzenia słoneczne;
  • trądzik;
  • kurzajki;
  • czyraki;
  • infekcje grzybicze i drożdżakowe. 

Długotrwała terapia wspomaga także likwidację blin. Co ważne, kwasy tłuszczowe stymulują wzrost tkanki, więc warto używać oleju rycynowego na twarz, by eliminować ranki i zadrapania.

Olej rycynowy na zmarszczki?

Powszechnie mówi się, że warto stosować olej rycynowy na zmarszczki. Może on pomóc zarówno w pozbywaniu się zmarszczek, jak i profilaktyce. Dzięki olejkowi rycynowemu skóra staje się bardziej gładka, odżywiona i odporna na działanie czynników zewnętrznych. Być może już po miesiącu używania oleju rycynowego na twarz twoja cera będzie jędrniejsza i bardziej zagęszczona, a zmarszczki staną się płytsze.

Jak olejek rycynowy działa na zmarszczki?

Wiesz już jakie są efekty. A czy wiesz jak olejek rycynowy działa na zmarszczki? Wyjaśniamy! Olejek rycynowy pracuje nie tylko na powierzchni skóry, zmiękczając ją i nawilżając. Występujące w nim kwasy tłuszczowe wnikają bowiem w głąb i stymulują wzrost zdrowej tkanki. Olejek stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, czyli tego, co odpowiada za elastyczność i jędrność skóry. W rezultacie hamuje pojawianie nowych zmarszczek i spłyca te już istniejące. Olej rycynowy na twarz będzie więc świetny do walki z tym problemem!

Olej rycynowy na usta – czy to dobry pomysł?

Olej rycynowy na usta to rozwiązanie znane wielu producentom kosmetyków. Bardzo często pojawia się w szminkach i błyszczykach do ust. Na suche usta możesz nałożyć olejek w czystej postaci. Jeśli chcesz, możesz go również wymieszać z innymi olejami – np. kokosowym. Olej rycynowy na usta nie tylko widocznie je nawilża, lecz także zmiękcza i chroni. Dzięki witaminie E, minerałom i kwasom tłuszczowym twoje usta szybko odzyskają blask. Możesz go używać tak, jak pozostałych kosmetyków – nakładając palcami przed wyjściem na mróz albo smarując nim suche i spierzchnięte usta przed snem.

Olej rycynowy pod oczy – kolejne genialne zastosowanie?

Skóra pod oczami jest dość cienka, a do tego nie występuje pod nią ochronna tkanka tłuszczowa. Włókna, które ją tworzą, są słabe, a pierwsze zmarszczki w tej strefie zaczynają się pojawiać około 25. roku życia. Warto więc o nią dbać od młodych lat. Olej rycynowy pod oczy zapobiega powstawaniu kurzych łapek. Jednocześnie jest na tyle delikatny, że podrażnia delikatnej skóry w tym obszarze twarzy.

Olejek rycynowy na trądzik – czy również jest skuteczny?

Niestety, sporo dostępnych na rynku kosmetyków przesusza tłustą skórę. Efektem nie jest bynajmniej pozbycie się problemu, ale jego pogłębienie. Olej rycynowy na twarz działa jednak inaczej, a jego składniki pozwalają walczyć z trądzikiem. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe zapewniają prawidłowe, naturalne nawilżenie skóry, więc taki produkt pomoże ci wydostać z tej trądzikowej spirali.

Olej rycynowy w walce z aktywnym trądzikiem

Jak już wspominaliśmy, olej rycynowy działa antybakteryjnie (dzięki obecności kwasu rycynowego). To powód dla którego warto stosować go na świeże zmiany trądzikowe. Na twojej twarzy pojawi się niechciana niespodzianka? Wystarczy, że na wyprysk punktowo nałożysz nierozcieńczony olejek rycynowy. Dzięki niemu problem powinien zniknąć naprawdę szybko!

Olej rycynowy na twarz z tendencją do trądziku – jak używać?

Jak możesz stosować olej rycynowy na twarz, by zwalczać zmiany trądzikowe?

  1. Okrężnymi ruchami nakładaj go na twarz wieczorem i spłukaj rano. 
  2. Innym pomysłem jest cotygodniowa parówka. Wystarczy, że po wieczornej kąpieli zrobisz parówkę, dzięki której pory twojej skóry się otworzą, a następnie nałóż olej rycynowy na twarz. Po porannym myciu cera powinna stać się nawilżona, a zmiany trądzikowe – mniej widoczne.

Olejek rycynowy – także na przebarwienia i blizny potrądzikowe

Pamiętaj że wszystkie blizny, w tym te potrądzikowe, najlepiej leczyć jak najszybciej. Im starsza blizna, tym całkowite jej zniknięcie jest mniej prawdopodobne. Jeśli jednak masz blizny potrądzikowe i przebarwienia, warto sięgnąć po olej rycynowy. Dzięki zawartym w nim kwasom przebarwienia i blizny będą stawały się mniej widoczne. Pamiętaj jednak, że musisz używać go regularnie i uzbroić się w cierpliwość.

Olej rycynowy na skórę – jak go używać?

Jest mnóstwo sposobów aplikowania oleju rycynowego na skórę. Najprostszy to nakładanie niewielkiej ilości oleju rycynowego na twarz podczas wieczornej pielęgnacji twarzy. Preparat może też służyć samodzielny kosmetyk po oczyszczeniu i tonizowaniu cery lub jako serum pod krem. Możesz go nakładać na całą twarz lub tylko punktowo na zmiany skórne. Olejek rycynowy można też dodać do kremu nawilżającego lub kosmetyków robionych samodzielnie w domu.

A może olej rycynowy na twarz podczas masażu?

Tak, to bardzo dobry pomysł! 

  1. Wystarczy, że dokładnie oczyścisz twarz. 
  2. Głaszcząc skórę, nałóż olejek rycynowy na twarz. 
  3. Wykonuj ruchy pociągłe i kuliste – od środka, do brzegów twarzy. Możesz spróbować tzw. masażu klasycznego twarzy. Gdy nabierzesz wprawy, zabieg będzie trwał około 10 minut. 
  4. Nie zapomnij zmyć po nim nadmiaru olejku z twarzy – pomoże ci hydrolat lub tonik.

Dzięki masażowi twoja skóra efektywniej przyjmie olejek, a zabieg sam w sobie da ci odrobinę relaksu.

Olej rycynowy na twarz a OCM

OCM, czyli Oil Cleansing Method to metoda polegająca na oczyszczaniu twarzy za pomocą olejków. Właśnie na bazie olejku rycynowego możesz stworzyć mieszankę oczyszczającą. W zależności od rodzaju cery połącz go z:

  • olejkiem migdałowym (skóra normalna);
  • z pestek winogron (skóra sucha);
  • jojoba (skóra tłusta). 

Zrób to w proporcji 1:9. Tą mieszanką pokryj twarz, lekko ją wmasuj, a po 2-3 minutach usuń za pomocą ręcznika zwilżonego jedynie ciepłą wodą.

Olejek rycynowy na twarz – jakich efektów się spodziewać?

Olej rycynowy na twarz jest przede wszystkim środkiem regenerującym i nawilżającym. Po kilku tygodniach stosowania skóra powinna stać się widocznie gładsza – zmarszczki się zmniejszą, a podrażnienia znikną lub nie będą tak odczuwalne. Dzięki olejowi rycynowemu cera stanie się odczuwalnie bardziej miękka i dokładnie oczyszczona. Dzięki temu jej kondycja się poprawi. Będziesz wyglądać młodo i świeżo. Regularne stosowanie pomaga także w walce ze zmianami trądzikowymi. Oleju rycynowego na twarz możesz używać też, gdy są na niej podrażnienia i zaczerwienienia – po opalaniu lub zabiegach kosmetycznych.

Olej rycynowy na twarz i nie tylko… Dlaczego warto mieć go w kosmetyczce?

Olej rycynowy to produkt, który często omawia się przy okazji kosmetyków do pielęgnacji brwi, włosów i rzęs. Działa na porost włosów – wnika w skórę i pobudza pracę mieszków włosowych, co skutkuje lepszym ich odżywieniem i stymuluje porost. Dotyczy to również rzęs i brwi. Olej rycynowy może również nieznacznie przyciemnić włosy (poprzez utrzymanie w nich wilgoci). Można go wykorzystywać do ich odżywienia i nawilżenia. Możesz go stosować na skalp, końcówki, a nawet na całą długość włosów.

Olejek rycynowy na paznokcie

Olej rycynowy na twarz i włosy to nie wszystko, bo możesz go używać do pielęgnacji paznokci. Nałóż go na płytkę i macierz paznokcia, by go nawilżyć i odżywić. Olejek poprawi wygląd paznokci i przyspieszy ich wzrost. Skorzystają też na tym skórki – dzięki olejowi rycynowemu będą zmiękczone (łatwiejsze do odsuwania) i nawilżone. Produkt pozwala zwalczać też łamliwość i suchość włosów, łupież, rozdwajające się końcówki, a także ogólne osłabienie i wypadanie. Pamiętaj jednak, że to olej, więc stosuj go z umiarem, by włosy nie wyglądały na przetłuszczone.

Olej rycynowy i inne sposoby jego stosowania

W tym akapicie piszemy tylko o czystym oleju rycynowym, kupionym jako produkt okołomedyczny (płyn doustny)! Taki olej może być wykorzystany jako produkt roślinny do leczenia zaparć, ponieważ wykazuje właściwości przeczyszczające. Efekt powinien pojawić się po około 2-3 godzinach. Pamiętaj jednak, by nie przekraczać zalecanych dawek! Nadmierne dawki oleju rycynowego były wykorzystywane w faszystowskich Włoszech jako jedna z tortur! To chyba wystarczająco działa na wyobraźnię! Młodzieży powyżej 12 lat nie możesz dać więcej niż 1-2 łyżeczki, a osobom dorosłym maksymalnie 1-2 łyżki.

Olej rycynowy na twarz – czy to drogi kosmetyk?

Nie! Olej rycynowy to bardzo tani kosmetyk. Ceny są różne, w zależności od tego, jaką pojemność ma butelka. Nie powinny być jednak żadnym obciążeniem dla twojego portfela. Pamiętaj też, że to bardzo wydajny kosmetyk. Czy należy zwracać uwagę na opisy olejku rycynowego na twarz? Zarówno olejek nazywany preparatem medycyny naturalnej, lekiem na układ pokarmowy, czy produktem do pielęgnacji twarzy będzie działać tak samo. Oczywiście, mowa o „czystych” olejach. Na rynku możesz znaleźć także gotowe produkty kosmetyczne z dodatkiem oleju rycynowego.

Olej rycynowy na twarz – podsumowanie

Olej rycynowy to tani kosmetyk o różnorodnym zastosowaniu. Może być elementem wielu czynności pielęgnacyjnych. Dzięki niemu zadbasz nie tylko o twarz, lecz również o włosy i paznokcie. To produkt roślinny, czyli wegański. Jego czysta wersja jest najczęściej sprzedawana w szklanych, przyciemnianych buteleczkach. Dzięki temu śmiało można stwierdzić, że choć to produkt znany naszym babciom, wpisuje się w myślenie less waste.

Na koniec mała przestroga. Olej rycynowy to powszechny kosmetyk, uważany za bezpieczny. Jednak gdy wprowadzasz nowy kosmetyk, zawsze pamiętaj o zachowaniu czujności. Zanim zetkniesz swoją skórę z olejem rycynowym na twarz, zrób najpierw niewielką próbę alergiczną. Wystarczy, że niewielki fragment skóry posmarujesz olejkiem, a potem spłuczesz w odpowiednim czasie albo rozcieńczysz w wymaganych proporcjach. Jeśli do 24 godzin nie pojawi się reakcja alergiczna, masz zielone światło na jego stosowanie. Efekty powinny być naprawdę szerokie i zadowalające, dlatego warto spróbować!