Witamina E (INCI: Tocopherol) – zwana jest witaminą młodości. Nie bez powodu. To związek należący do grupy tokoferoli. Jest cieczą o silnie oleistej konsystencji i ciemnożółtej barwie. Charakteryzuje się specyficznym zapachem. Z łatwością rozpuszcza się w tłuszczach. Nie jest rozpuszczalna w wodzie. 

Tocopherol – działanie

Nie bez powodu Tocopherol nazywany jest witaminą młodości oraz… płodności! Posiada cały zestaw właściwości wspomagających te procesy. W danej witaminie E mogą występować różne ich kombinacje. Mogą się nieco od siebie różnić, ale w niewielkim stopniu.

Właściwości witaminy E:

  • przeciwutleniające. Witamina E zmiata wolne rodniki i przeciwdziała ich powstawaniu. Hamuje stres oksydacyjny;
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry;
  • ogranicza utratę wody z naskórka. Wzmacnia barierę lipidową;
  • pełni rolę naturalnego konserwantu w produktach kosmetycznych. Przedłuża trwałość i zapewnia jego niezmienne działanie;
  • silnie regeneruje skórę (przyspiesza odnowę komórkową);
  • korzystnie wpływa na włosy oraz paznokcie;
  • wzmacnia ochronę przed promieniowaniem słonecznym (UVA oraz UVB). Zapobiega poparzeniom skóry;
  • działa kompatybilnie z witaminą C;
  • wykazuje działanie przeciwzapalne;
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, uszczelnia je, delikatnie zmniejsza rumień;
  • ma zdolność przenikania przez skórę;
  • korzystnie wpływa na poziom nawilżenia skóry.

Tocopherol – zastosowanie w kosmetykach

Tokoferol w kosmetyce jest jednym z najpopularniejszych składników. Trudno się temu dziwić, patrząc na szereg świetnych właściwości. To produkty, w których można znaleźć dodatek witaminy E.

  • Kremy do twarzy wszelkiego rodzaju. 
  • Sera i eliksiry do twarzy.
  • Specjalistyczne produkty skierowane na walkę z oznakami starzenia.
  • Kosmetyki łagodzące po opalaniu.
  • Kosmetyki kolorowe do makijażu (podkłady, szminki itp.).
  • Szampony i odżywki do włosów.
  • Kremy do dłoni o działaniu silnie nawilżającym i ochronnym.
  • Maści do pielęgnacji stóp.
  • Odżywki do paznokci.
  • Żele, pianki, mleczka do mycia twarzy.
  • Toniki.
  • Preparaty do golenia oraz łagodzące po goleniu.
Zobacz też:
Polysorbate 20 – co to jest?

Tocopherol – bezpieczeństwo stosowania

Witamina E jest substancją bezpieczną. Może być stosowana przez posiadaczy każdego rodzaju skóry. Jest odpowiednia dla dzieci i niemowląt. To odpowiedni składnik również dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Nie wykazuje właściwości toksycznych i nie działa komedogennie (nie powoduje zaskórników). Nie przypisano jej cech alergenu.

Tocopherol – naturalny czy syntetyczny?

Tokoferol naturalnie występuje w wielu roślinach, nasionach, orzechach, owocach oraz warzywach. Do celów przemysłowych w branży kosmetycznej pozyskiwany jest syntetycznie w laboratoriach. 

Tocopherol – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Tocopherolu na środowisko naturalne.

Tocopherol – czy jest odpowiedni dla wegan?

Witamina E jest substancją wegańską. Nie posiada w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego.

Inne – ciekawostki

Aby tokoferol w kosmetykach działał jako substancja aktywna, a nie tylko konserwant, musi być w odpowiednim stężeniu – od 3% do 5%. W innym przypadku jej wyżej wymienione właściwości nie będą mogły zostać w 100% wykorzystane.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/tocopherol
https://incibeauty.com/en/ingredients/6717-tocopherol