Słonecznik zwyczajny to roślina występująca naturalnie w Ameryce Północnej. Na terenie naszego kraju pełni głównie funkcję ozdobną. Wyróżnia się intensywnym, żółtym kolorem kwiatów o średnicy kilkudziesięciu centymetrów. Z tej rośliny pozyskuje się przede wszystkim dobrze znany olej słonecznikowy – produkt wykorzystywany w kuchni oraz w przemyśle kosmetycznym. 

Pod względem chemicznym Helianthus Annuus jest płynną, oleistą cieczą o żółtawej barwie. Stanowi bogate źródło kwasu oleinowego, palmitynowego oraz w głównej mierze linolowego (ponad 70%), a także wosków i lecytyny. Olej słonecznikowy dostarcza też witaminy E zwanej witaminą młodości.

Helianthus Annuus – działanie

Składnik ten jest często wykorzystywany w kosmetykach z uwagi na swoje właściwości:

  • jako substancja oleista pełni funkcję emolientu – wytwarza na skórze ochronną powłokę, która nie pozostaje tłusta. Produkt ten charakteryzuje się szybkim wysychaniem;
  • silnie regeneruje skórę;
  • jest naturalnym przeciwutleniaczem – chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym;
  • jest dobrze tolerowany przez skóry problematyczne;
  • wspomaga nawilżenie skóry, uelastycznia i odżywia;
  • zapobiega utracie wody z naskórka;
  • opóźnia procesy starzenia się skóry, wygładza ją.

Helianthus Annuus – zastosowanie w kosmetykach

Olej słonecznikowy znalazł szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Jest dostępny jako produkt samodzielny, a także substancja dodatkowa w gotowym produkcie. W jakich preparatach można znaleźć Helianthus Annus Seed Oil? Między innymi:

  • w żelach pod prysznic;
  • w płynach, kulach do kąpieli;
  • w olejkach do masażu;
  • w preparatach łagodzących po opalaniu;
  • w kremach na dzień i na noc do różnego typu cery;
  • w produktach do demakijażu;
  • w kosmetykach do makijażu;
  • w kremach do dłoni;
  • w balsamach do ciała;
  • w odżywkach i maskach do pielęgnacji włosów;
  • w peelingach do ciała i twarzy;
  • w maściach do stóp;
  • w produktach ochronnych z filtrem UV.
Zobacz też:
Caffeine (kofeina) – co to jest?

Helianthus Annuus – bezpieczeństwo stosowania

Olej pozyskiwany z nasion słonecznika jest substancją naturalną. Odpowiednio przeprowadzone badania sugerują, że jest w 100% bezpieczny, jeśli chodzi o stosowanie w kosmetykach oraz samodzielnie. 

Zdarza się, że obecność Helianthus Annus Seed Oil w pielęgnacji pogarsza stan skóry trądzikowej. Substancja ta może działać komedogennie. Zaleca się ostrożność.

Olej słonecznikowy jest bezpieczny do stosowania dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Helianthus Annuus – naturalny czy syntetyczny?

Jako substancja pochodzenia roślinnego, olej słonecznikowy spełnia kryteria produktu naturalnego. Pozyskuje się go odpowiednimi metodami z nasion. Nie mogą być one poddawane zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ wtedy zaczynają tracić dobroczynne właściwości.

Helianthus Annuus – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Helianthus Annuus na środowisko naturalne. Wynika to z faktu, że składnik pochodzi z rośliny naturalnie w nim występującej.

Helianthus Annuus – czy jest odpowiedni dla wegan?

Konsumenci, którzy są weganami, są również w dużej mierze bardzo świadomi wyboru kosmetyków, odpowiedniej pielęgnacji oraz roli poszczególnych składników. Skrupulatnie dobierają prawidłowe i odrzucają niepewne produkty. Nie akceptują żadnych substancji, które mają pochodzenie zwierzęce. 

Helianthus Annuus Seed Oil to olej roślinny. Spełnia wszystkie normy weganizmu.

Helianthus Annuus – ciekawostki

Olej słonecznikowy wykorzystywany jest jak jeden z najpopularniejszych produktów do smażenia potraw.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/helianthus-annuus-sunflower-seed-oil
https://thedermreview.com/sunflower-seed-oil-helianthus-annuus/