Zastosowanie oleju ze słonecznika w kuchni nikogo nie dziwi. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że ten popularny tłuszcz roślinny może być także traktowany jako naturalny kosmetyk. Olej słonecznikowy nakładany na twarz i włosy może przynieść zadziwiająco korzystne efekty. Gdzie można wykorzystywać ten produkt? Jakie są jego właściwości? Przekonaj się o tym, czytając nasz krótki artykuł!

Olej słonecznikowy nierafinowany i rafinowany – różnice

Olej ze słonecznika występuje zarówno w formie rafinowanej (jasnożółty, tłoczony na ciepło), jak i nierafinowanej (ciemnożółty, tłoczony na zimno). Różni je także zawartość substancji odżywczych. Osoby, którym zależy na większym bogactwie witamin i minerałów, powinny zdecydować się na olej nierafinowany.

Olej słonecznikowy – właściwości

Olej słonecznikowy, szczególnie w nierafinowanej formie, zawiera substancji odżywczych. W jego składzie są chociażby:

  • kwasy omega-6 i omega-3;
  • witamina E;
  • fitosterole;
  • lecytyna;
  • tokoferole;
  • karotenoidy;
  • sole mineralne.

Kwasy omega w oleju słonecznikowym

Niestety, olej ten nie jest on tak zdrowy, jak się powszechnie wydaje. Stosunek zawartych w nim kwasów omega-6 i omega-3 nie jest odpowiednio zbilansowany. Przyjmowanie zbyt dużej ilości tych pierwszych może skutkować problemami zdrowotnymi, jeśli nie będziesz uzupełniać kwasów omega-3.

Pozytywne działanie oleju słonecznikowego

Omawiany przez nas tłuszcz roślinny ma wiele cennych właściwości:

  • wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi;
  • wspiera układ pokarmowy;
  • stymuluje pracę układu odpornościowego;
  • ogranicza wolne rodniki;
  • redukuje ból;
  • usprawnia pracę układu sercowego;
  • reguluje poziom cholesterolu;
  • wspomaga przemianę materii;
  • wspiera walkę ze schorzeniami skóry;
  • niweluje stany zapalne;
  • zwiększa energię;
  • poprawia jakość plemników.
Zobacz też:
Olej z wiesiołka – jak można go wykorzystać w codziennej pielęgnacji?

Olej słonecznikowy – zastosowanie

Choć olej ze słonecznika jest wykorzystywany przede wszystkim w kuchni, to można go także stosować zewnętrznie – na włosy, ciało i twarz.

Olej słonecznikowy w kosmetyce

Olej słonecznikowy ma w sobie bogactwo witamin i minerałów, dlatego bardzo dobrze wpływa na wygląd zewnętrzny. Nie bez przyczyny jest więc wykorzystywany jako dodatek do kosmetyków i baza olejowania. Warto wzbogacać nim swoją pielęgnację. Pamiętaj, że odpowiednia będzie forma nierafinowana.

Olej słonecznikowy na twarz

Olej ze słonecznika może być częścią kosmetyków do twarzy, ponieważ zawarta w nim witamina E znana jest z właściwości przeciwstarzeniowych. Dodanie oleju słonecznikowego do kremów lub serum to świetny pomysł. Takie połączenie przeciwdziała utracie elastyczności skóry, spłyca zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych oraz nadaje cerze zdrowego blasku. Zmagasz się z cerą problematyczną, skłonną do wyprysków i nadmiernego wydzielania łoju? Olej słonecznikowy zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się twarzy i reguluje wydzielanie sebum, więc warto go wypróbować.

Olej ze słonecznika na włosy

Olej ze słonecznika tłoczony na zimno doskonale sprawdzi się w pielęgnacji włosów. Dlaczego olejowanie przy jego użyciu okaże się dobrym rozwiązaniem? Olej ten sprawdza się w przypadku wysokoporowatych lub bardzo zniszczonych loków. Odbudowuje ich strukturę, nadaje im blask i sprężystość.

Olej słonecznikowy – zastosowanie w kuchni

Czy na oleju słonecznikowym można smażyć? Wiele wskazuje na to, że nie jest to bezpieczne dla zdrowia. Olej w kontakcie z wysoką temperaturą zaczyna bowiem produkować potencjalnie szkodliwe substancje. Co prawda olej rafinowany wiele osób uznaje za odpowiedni do smażenia, ale warto zachować ostrożność.

Jak zatem spożywać olej słonecznikowy? Możesz potraktować go jako dodatek do zimnych potraw. Sprawdzi się w takich daniach, jak:

  • owsianka;
  • gotowane warzywa;
  • majonez domowej roboty;
  • kanapki;
  • sałatki i surówki;
  • dressingi i sosy.
Zobacz też:
Olejek tymiankowy – odkrycie kosmetologii. Wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć!

Olej słonecznikowy – cena

Olej ze słonecznika to jeden z tańszych tłuszczów roślinnych. Za litr zapłacisz ok. 5-7 zł. W przypadku wersji nierafinowanej koszt może być nieco większy (ok. 10-20 zł), nadal jednak nie jest to wygórowana kwota. Ten naturalny produkt jest szeroko dostępny i nie będziesz mieć problemu, by go zdobyć.

Olej słonecznikowy jest popularny w kuchni, ale warto skorzystać z jego właściwości podczas pielęgnacji. Olejowanie włosów przy jego użyciu lub dodanie do kosmetyków używanych na co dzień zapewni ci piękniejszy wygląd. Zawarte w oleju ze słonecznika witaminy, bogactwo zastosowań tego produktu i jego cena to zalety, obok których trudno przejść obojętnie.



Powiązane artykuły: