Odpowiedź na pytanie o to, czy olej rzepakowy jest zdrowy, wydaje się jasna. W przeszłości jednak nie cieszył się dobrą opinią. W Polsce uprawiano go z roślin, które zawierały kwas erukowy, bardzo szkodliwy dla zdrowia. Dzisiaj jednak, dzięki modyfikacjom w metodach uprawiania rzepaku, można cieszyć się licznymi właściwościami wytłaczanego z niego oleju. Lepiej wybrać ten rafinowany czy może olej rzepakowy tłoczony na zimno? Właściwości naturalnego tłuszczu roślinnego omawiamy w naszym krótkim tekście. Sprawdź, czy stanie się częścią twojej pielęgnacyjnej rutyny!

Sposób powstawania oleju rzepakowego

Rzepak jest rośliną, którą na pewno każdy kojarzy. Pola obsiane kwiatami o intensywnie żółtej barwie, w których niektórzy lubią robić zdjęcia, to właśnie połacie rzepaku. Płynna substancja wytwarzana jest z nasion o czarnym kolorze. Wyprodukowanie litra oleju wymaga zużycia nawet 3 kg rzepaku.

Możesz wybrać olej rzepakowy rafinowany lub nierafinowany. Różnica polega na sposobie ich wytwarzania:

  • olej rzepakowy rafinowany to tłuszcz tłoczony na ciepło, który ma wysoką temperaturę dymienia;
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, powinien być stosowany wyłącznie na zimno. Ma bowiem niską temperaturę dymienia.

Olej rzepakowy – właściwości

Czy olej rzepakowy rzeczywiście ma prozdrowotne właściwości? Zdecydowanie tak! Pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę, co na pewno cię zainteresuje. Wyróżniają go jednak jeszcze inne cechy, o których warto wspomnieć.

Zawartość kwasów nienasyconych (linolowego i linolenowego) jest najkorzystniejsza w oleju rzepakowym, spośród wszystkich znanych tłuszczów roślinnych. Ich działanie:

  • wzmacnia mięsień sercowy;
  • poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i nerek;
  • polepsza ogólny stan skóry.

Nie bez znaczenia jest także wpływ oleju na odporność. Właściwości tłuszczu roślinnego pozwalają zapobiegać infekcjom i wspomagają szybsze leczenie.

Kwas oleinowy i witaminy w oleju rzepakowym

Niezwykle cenny w oleju rzepakowym jest kwas oleinowy, którego zawartość to około 62%. Wraz z zawartymi w tłuszczu fitosterolami, reguluje poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza zawartość LDL. Olej ma także niską zawartość tłuszczów nasyconych, które są odpowiedzialne za podnoszenie się stężenia „złego” cholesterolu.

Dużą rolę w omawianym oleju odgrywają witaminy, które mają właściwości przeciwutleniające. Lepsze krzepnięcie krwi oraz poprawa kondycji skóry i lepszy wzrok – to wszystko zasługa witamin E, K i A.

Olej rzepakowy – zastosowanie

Olej rzepakowy w kuchni

Olej można wystawiać na działanie wysokich temperatur, więc możesz na nim smażyć lub piec. Warto wypróbować taki tłuszcz podczas przygotowywania mięsa i ciast. Najlepszy będzie w tym przypadku olej rzepakowy rafinowany, który ma neutralny smak i wyższą temperaturę dymienia.

Olej (tym razem w obu wariantach) sprawdzi się także w daniach na zimno, np. w sałatkach, sosach czy dressingach. Jeżeli chcesz dodać swoim potrawom charakteru, wypróbuj olej tłoczony na zimno, który ma w sobie więcej smaku.

Olej rzepakowy w kosmetyce

Zastosowanie oleju na twarz

Cenne właściwości oleju rzepakowego sprawiają, że będzie skuteczny podczas codziennej pielęgnacji skóry i pozwoli radzić sobie z problemami dermatologicznymi. Jeśli zastosujesz go na twarz, wiele zyskasz, ponieważ ten naturalny tłuszcz:

  • działa przeciwutleniająco i hamuje przedwczesne powstawanie zmarszczek;
  • sprawia, że skóra odzyskuje jędrność;
  • poprawia koloryt cery;
  • pozytywnie wpływa na nawilżenie skóry;
  • łagodzi objawy trądziku, niweluje świąd i podrażnienia.

Olej rzepakowy w pielęgnacji włosów

Olej rzepakowy to jedna z tych substancji, którą można wypróbować podczas olejowania. Regularne zabiegi wpływają na strukturę włosów, odżywiają je i regenerują. Jesteś osobą, która boryka się z problemem suchych i zniszczonych loków? Olejowanie włosów przy użyciu opisanego tłuszczu może być świetną receptą.

Olej rzepakowy to jeden najzdrowszych tłuszczów, który jest uniwersalny i szeroko dostępny. Chcesz zadbać o kondycję skóry i włosów, a do tego dostarczyć organizmowi substancji odżywczych niezbędnych dla zdrowia? Koniecznie wypróbuj wyciąg z nasion rzepaku. Zarówno wersja rafinowana, jak i nierafinowana jest godna polecenia. To, jaka będzie lepsza, zależy od tego, w jaki sposób chcesz używać oleju.