Odpowiedź na pytanie o to, czy olej rzepakowy jest zdrowy, wydaje się jasna. W przeszłości jednak nie cieszył się dobrą opinią. W Polsce uprawiano go z roślin, które zawierały kwas erukowy, bardzo szkodliwy dla zdrowia. Dzisiaj jednak, dzięki modyfikacjom w metodach uprawiania rzepaku, można cieszyć się licznymi właściwościami wytłaczanego z niego oleju. Lepiej wybrać ten rafinowany czy może olej rzepakowy tłoczony na zimno? Właściwości naturalnego tłuszczu roślinnego omawiamy w naszym krótkim tekście. Sprawdź, czy stanie się częścią twojej pielęgnacyjnej rutyny!
Sposób powstawania oleju rzepakowego
Rzepak jest rośliną, którą na pewno każdy kojarzy. Pola obsiane kwiatami o intensywnie żółtej barwie, w których niektórzy lubią robić zdjęcia, to właśnie połacie rzepaku. Płynna substancja wytwarzana jest z nasion o czarnym kolorze. Wyprodukowanie litra oleju wymaga zużycia nawet 3 kg rzepaku.
Możesz wybrać olej rzepakowy rafinowany lub nierafinowany. Różnica polega na sposobie ich wytwarzania:
- olej rzepakowy rafinowany to tłuszcz tłoczony na ciepło, który ma wysoką temperaturę dymienia;
- olej rzepakowy tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, powinien być stosowany wyłącznie na zimno. Ma bowiem niską temperaturę dymienia.
Olej rzepakowy – właściwości
Czy olej rzepakowy rzeczywiście ma prozdrowotne właściwości? Zdecydowanie tak! Pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę, co na pewno cię zainteresuje. Wyróżniają go jednak jeszcze inne cechy, o których warto wspomnieć.
Zawartość kwasów nienasyconych (linolowego i linolenowego) jest najkorzystniejsza w oleju rzepakowym, spośród wszystkich znanych tłuszczów roślinnych. Ich działanie:
- wzmacnia mięsień sercowy;
- poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i nerek;
- polepsza ogólny stan skóry.
Nie bez znaczenia jest także wpływ oleju na odporność. Właściwości tłuszczu roślinnego pozwalają zapobiegać infekcjom i wspomagają szybsze leczenie.
Kwas oleinowy i witaminy w oleju rzepakowym
Niezwykle cenny w oleju rzepakowym jest kwas oleinowy, którego zawartość to około 62%. Wraz z zawartymi w tłuszczu fitosterolami, reguluje poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza zawartość LDL. Olej ma także niską zawartość tłuszczów nasyconych, które są odpowiedzialne za podnoszenie się stężenia „złego” cholesterolu.
Dużą rolę w omawianym oleju odgrywają witaminy, które mają właściwości przeciwutleniające. Lepsze krzepnięcie krwi oraz poprawa kondycji skóry i lepszy wzrok – to wszystko zasługa witamin E, K i A.
Olej rzepakowy – zastosowanie
Olej rzepakowy w kuchni
Olej można wystawiać na działanie wysokich temperatur, więc możesz na nim smażyć lub piec. Warto wypróbować taki tłuszcz podczas przygotowywania mięsa i ciast. Najlepszy będzie w tym przypadku olej rzepakowy rafinowany, który ma neutralny smak i wyższą temperaturę dymienia.
Olej (tym razem w obu wariantach) sprawdzi się także w daniach na zimno, np. w sałatkach, sosach czy dressingach. Jeżeli chcesz dodać swoim potrawom charakteru, wypróbuj olej tłoczony na zimno, który ma w sobie więcej smaku.
Olej rzepakowy w kosmetyce
Zastosowanie oleju na twarz
Cenne właściwości oleju rzepakowego sprawiają, że będzie skuteczny podczas codziennej pielęgnacji skóry i pozwoli radzić sobie z problemami dermatologicznymi. Jeśli zastosujesz go na twarz, wiele zyskasz, ponieważ ten naturalny tłuszcz:
- działa przeciwutleniająco i hamuje przedwczesne powstawanie zmarszczek;
- sprawia, że skóra odzyskuje jędrność;
- poprawia koloryt cery;
- pozytywnie wpływa na nawilżenie skóry;
- łagodzi objawy trądziku, niweluje świąd i podrażnienia.
Olej rzepakowy w pielęgnacji włosów
Olej rzepakowy to jedna z tych substancji, którą można wypróbować podczas olejowania. Regularne zabiegi wpływają na strukturę włosów, odżywiają je i regenerują. Jesteś osobą, która boryka się z problemem suchych i zniszczonych loków? Olejowanie włosów przy użyciu opisanego tłuszczu może być świetną receptą.
Olej rzepakowy to jeden najzdrowszych tłuszczów, który jest uniwersalny i szeroko dostępny. Chcesz zadbać o kondycję skóry i włosów, a do tego dostarczyć organizmowi substancji odżywczych niezbędnych dla zdrowia? Koniecznie wypróbuj wyciąg z nasion rzepaku. Zarówno wersja rafinowana, jak i nierafinowana jest godna polecenia. To, jaka będzie lepsza, zależy od tego, w jaki sposób chcesz używać oleju.