Lecytyna widnieje jako INCI: Lecithin w preparatach kosmetycznych. Jest naturalnym fosfolipidem. Biorąc pod uwagę jej stan skupienia jest cieczą o żółto-brązowej barwie. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się lepkością, która po czasie zanika. W branży kosmetycznej może występować w tzw. liposomach.

Lecithin – działanie

  • Lecytyna jest silnie higroskopijnym związkiem. Oznacza to, że jako cząsteczka posiada zdolność do wiązania wody.
  • Ogranicza przeznaskórkową utratę wody (TEWL).
  • Zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry.
  • Pomaga odbudować naruszoną barierę lipidową skóry, uzupełniając ubytki w niej.
  • Pełni funkcję promotora przenikania dla innych składników aktywnych.
  • Jest emulgatorem, bezpośrednio wpływa na konsystencję i wygląd emulsji. To takie formy, gdzie połączone zostają w jedną całość frakcję olejowe i wodne.
  • Aplikowana na skórę jest lepka, natomiast uczucie to po chwili zanika.
  • Przyczynia się do dłuższej przydatności kosmetyku.
  • Przyspiesza regenerację naskórka.

Lecithin – zastosowanie w kosmetykach

Lecytyna występuje przede wszystkim w kosmetykach skierowanych do pielęgnacji skóry suchej oraz odwodnionej. Bardzo dobrze sprawdza się także dla cer wrażliwych i skłonnych do podrażnień. Gdzie można znaleźć ten składnik aktywny?

  • W kremach do twarzy
  • W balsamach do ciała
  • W produktach do pielęgnacji dłoni
  • W kremach do stóp
  • W kremach do opalania/po opalaniu
  • W szamponach
  • W odżywkach oraz maskach do pielęgnacji włosów

Lecithin – bezpieczeństwo stosowania

Lecytyna ogólnie została uznana za składnik bezpieczny. Istnieją pewne ograniczenia co do jej stosowania. W przypadku kosmetyków, których się nie spłukuje, maksymalne stężenie związku to 15%. W produktach spłukiwanych – aż 50%. Dodatkowo, jak wiadomo, lecytyna może pełnić funkcję transportera innych substancji aktywnych danego preparatu. Czy to dobrze? Niestety, nie zawsze. Warto zwrócić uwagę, że nie każdy związek się do tego nadaje i jest bezpieczny pod tym kątem. Można również znaleźć informację, że lecytyna jako czysta substancja, podrażnia błonę śluzową oczu. 

W przypadku kobiet w ciąży Lecithin jest substancją bezpieczną. Nie istnieją bowiem badania sugerujące, że składnik ten jest w tym okresie niebezpieczny.

Lecithin – naturalny czy syntetyczny?

Lecytyna należy do grupy związków naturalnych. Występuje w roślinach takich jak soja, rzepak, a dokładniej – w oleju z tych roślin. Pozyskuje się ją również z żółtek jaja.

Lecithin – wpływ na środowisko

Problem z zanieczyszczeniami środowiska rośnie z roku na rok. Rośnie również świadomość konsumentów. Zaczynają zwracać uwagę na to co kupują – na składniki, jakie występują w danych produktach, czy są one biodegradowalne itd. To bardzo istotne, ponieważ każda jednostka może przyczynić się do lepszego życia na naszej planecie. Nie odnotowano negatywnego wpływu lecytyny na środowisko naturalne.

Lecithin – czy jest wegańska?

To, czy Lecithin jest substancją wegańską, należy sprawdzić bezpośrednio u producenta danego kosmetyku. Może być bowiem pozyskana z roślin i wtedy jest w 100% związkiem wegańskim. Może jednak pochodzić z jaja kurzego, a wtedy już nie spełnia tych warunków.

Inne – ciekawostki

Czy wiesz, że lecytyna naturalnie występuje w organizmach żywych? Jest związkiem, który buduje komórki m.in. mózgu czy układu nerwowego. Wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym, jest świetnym uzupełnieniem diety dla osób zestresowanych, które nie mogą się skupić. Wspomaga pracę mózgu.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/lecithin

https://cosmetics.specialchem.com/inci/lecithin