Chlorek srebra należy do grupy substancji nieorganicznych. Naturalnie występuje w przyrodzie pod postacią minerału. Dla celów komercyjnych przyjmuje postać białego proszku, który nie rozpuszcza się w wodzie. Wykorzystywany jest w wielu branżach, szczególnie w kosmetycznej i farmaceutycznej. Na etykiecie produktu można go zlokalizować jako INCI: Silver Chloride. 

Chlorek srebra – działanie

Z uwagi na swoje właściwości chlorek srebra wykorzystywany jest w kosmetykach. Oto powód, dlaczego:

  • Silver Chloride to związek silnie antybakteryjny;
  • ogranicza rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w produktach kosmetycznych;
  • pełni rolę konserwującą;
  • wpływa na niezmienną formę kosmetyku przez cały okres jego stosowania;
  • zapobiega tzw. wtórnemu namnażaniu bakterii w produkcie pielęgnacyjnym; dochodzi do tego na przykład podczas aplikacji kremu za pomocą palca;
  • jest substancją silnie reagującą na światło – rozpada się w interakcji z nim.

Chlorek srebra – zastosowanie w kosmetykach

Związek ten nie należy do grupy najczęściej występujących substancji. Definiują to przede wszystkim jego właściwości, a także narzucone ograniczenia. Oto, w jakich produktach chlorek srebra znajduje zastosowanie:

  • w dezodorantach i antyperspirantach;
  • w mydłach antybakteryjnych;
  • w preparatach skierowanych do cer trądzikowych;
  • w żelach do mycia twarzy;
  • w tonikach;
  • w płynach do mycia ciała.
  • w produktach specjalistycznych do stóp.
  • w płynach do dezynfekcji.

Chlorek srebra – bezpieczeństwo stosowania

Odpowiednie organizacje zajmujące się badaniem związków zawartych w kosmetykach uznały chlorek srebra za substancję bezpieczną. Istnieją jednak pewne ograniczenia, do których producenci muszą się stosować. Dotyczą one przede wszystkim stężeń. Chlorek srebra jako konserwant może zostać zawarty w produkcie kosmetycznym w maksymalnym stężeniu 0,004%.

Dodatkowo jest to substancja, która nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, w czasie karmienia piersią. Nie dodaje się jej do kosmetyków dla najmłodszych konsumentów (do 3 roku życia), a także do preparatów do higieny i pielęgnacji jamy ustnej oraz ust. Chlorek srebra nie powinien być aplikowany w okolicy oka.

Dzięki przeprowadzonym badaniom wykazano, że chlorek srebra może powodować odczyny alergiczne na skórze. Zaleca się ostrożność w użytkowaniu Silver Chloride przez posiadaczy cer szczególnie wrażliwych. 

Chlorek srebra – naturalny czy syntetyczny?

Otrzymywanie Silver Chloride do celów kosmetycznych przebiega w procesie chemicznym. Można uzyskać substancję za pomocą kilku reakcji, m.in. działając chlorem na azotan srebra. Naturalnie substancja ta występuje w przyrodzie jako minerał.

Chlorek srebra – wpływ na środowisko

Stan planety, na której żyjemy, nie jest dobry. Zanieczyszczenia generowane przez człowieka są ogromne. Warto zwrócić uwagę na tę z powodu błahą kwestię, jaką jest odpowiedni dobór składników w preparatach pielęgnacyjnych. Konsumenci są tego coraz bardziej świadomi. 

Nie odnotowano negatywnego wpływu chlorku srebra na środowisko naturalne. Może być on bezpiecznie stosowany. 

Czy chlorek srebra jest odpowiedni dla wegan?

Chlorek srebra jest substancją pochodzenia mineralnego, wytwarzaną syntetycznie. Nie zawiera zatem żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Przy jego pozyskiwaniu również nie cierpi żywy organizm. Silver Chloride może być bezpiecznie stosowany przez grupę konsumentów, do której należą weganie. 

https://incibeauty.com/en/ingredients/20935-silver-chloride
https://cosmeticobs.com/en/ingredients/silver-chloride-3352