Czarnuszka jest jedną z tych roślin, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Jej intensywny zapach spowodowany jest występowaniem olejków eterycznych:

  • tymochinonu;
  • tymohydrokinonu;
  • tymolu.

Ponadto, zawiera sporo cennych składników mineralnych i wartości odżywczych. To właśnie ona jest głównym składnikiem oleju z czarnuszki. Na twarz nakładają ten specyfik osoby, które chcą zadbać o skórę i pokonać niedoskonałości. Z jakimi problemami skórnymi pozwoli się uporać taki olej? Dowiedz się więcej o jego zastosowaniu i przetestuj jego działanie na własnej skórze. I to całkiem dosłownie!

Niepozorna czarnuszka, czyli główny składnik oleju

Czarnuszka siewna to roślina zielona z rodziny jaskrowatych, wywodząca się z Turcji i Iraku. Obecnie dziko występuje w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego, a uprawiana jest w wielu krajach, w tym w Polsce. To roślina, która osiąga 10-40cm wysokości. Zazwyczaj kwitnie na biało lub jasnoniebiesko. Znana jest czasem także jako czarnucha, kąkolica lub czarny kminek. Olej powstaje z jej czarnych nasion, które są podobne do nasion maku. Smakują one początkowo gorzko, ale ich smak przechodzi następnie w pikantny, podobny do pieprzu. Obiektem naszego zainteresowania będzie właśnie olej.

Olej z czarnuszki na twarz i nie tylko. Poznaj jego właściwości prozdrowotne

Olej z czarnuszki (na twarz i nie tylko) to wspaniały środek d możesz wykorzystać zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz:

  • łagodzi objawy alergii;
  • wzmacnia odporność;
  • reguluje miesiączkę;
  • zmniejsza dolegliwości związane z chorobą wrzodową;
  • zdaniem niektórych źródeł pomaga nawet w pozbywaniu się pasożytów. 

Ponadto, uważa się, że zwiększa odporność na stres, a nawet działa antydepresyjnie.

Olej z czarnuszki na twarz – jak działa?

Olej z czarnuszki na twarz to skuteczny środek do łagodzenia stanów zapalnych skóry. Wzmacnia barierę ochronną skóry twarzy, dzięki czemu chroni ją przed niszczącymi czynnikami zewnętrznymi. Przyspiesza regenerację naskórka, a także działa antyalergicznie. Olej z czarnuszki doskonale uzupełnia leczenie objawów alergii skórnych, atopowego zapalenia skóry (AZS) oraz łuszczycy. Poleca się go również osobom, których cera ma predyspozycje do trądziku. Działa on bowiem antybakteryjnie.

Olej z czarnuszki do twarzy – dlaczego warto go używać?

Używanie oleju z czarnuszki do twarzy to rozwiązanie, które ci przyniesie wiele korzyści. Olej z czarnuszki na twarz można śmiało polecać zarówno młodzieży, osobom dorosłym, jak i seniorom. Każdemu do gustu przypadnie choć jeden z efektów stosowania oleju z czarnuszki. Oto niektóre z nich:

  • w przypadku osób walczących ze starzeniem się skóry olej z czarnuszki na twarz będzie likwidował pierwsze jego oznaki i zadziała przeciwzmarszczkowo zarówno na te drobne, jak i głębsze zmarszczki;
  • osobom, które mają problemy z zaskórnikami, olej z czarnuszki także pomoże. Pomaga bowiem w usuwaniu zaskórników i stanów zapalnych oraz zapobiega powstawaniu nowych;
  • osoby, które są narażone na czynniki zewnętrzne, na pewno zainteresuje fakt, że olej chroni skórę przed promieniami UV;
  • ponadto, olej z czarnuszki zapewnia uelastycznienie, wzmocnienie i nawilżenie skóry, jednocześnie zmniejszając jej przetłuszczanie się.

Olej z czarnuszki na twarz – dlaczego jest aż tak uniwersalny?

Przyczyna tkwi w licznych wartościach odżywczych. Olej z czarnuszki na twarz może dać skórze aż 100 witamin i minerałów! Najważniejsze z nich to witaminy A, B i C. To właśnie one pomagają zachować prawidłową wilgotność i elastyczność. Olej z czarnuszki zawiera również mnóstwo antyoksydantów, co wpływa na neutralizację działania wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się skóry. Natomiast kwasy tłuszczowe pozwalają zmniejszać zmarszczki.

Olej z czarnuszki na twarz i jego ożywcze działanie

Olej zawiera witaminę A, aminokwasy i kwasy tłuszczowe, co pomaga w regeneracji komórek tworzących skórę. Dzięki temu przebarwienia stają się mniej widoczne. Zastosowanie oleju z czarnuszki na twarz pomoże usunąć plamy spowodowane działaniem promieni UV, hormonów i starzeniem. Olej z czarnuszki nie tylko likwiduje przebarwienia, lecz także zapobiega powstawaniu nowych! Dzieje się tak, ponieważ:

  • dogłębnie oczyszcza skórę i ją złuszcza;
  • pobudza procesy regeneracyjne;
  • wzmacnia płaszcz hydrolipidowy.

Olej z czarnuszki do twarzy z tendencją do alergii

Olej z czarnuszki do twarzy z cerą alergiczną może być naprawdę dobrym wyborem. Choć olej z czarnuszki na twarz nie może zastąpić leczenia farmakologicznego, jak najbardziej stanowi jego wspaniałe uzupełnienie. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, nawilża skórę i ją natłuszcza, koi podrażnienia i łagodzi objawy. Spektrum działania oleju jest więc podobne do maści antyhistaminowych. Możesz go używać, by wspomóc leczenie, a gdy objawy ustąpią, stosować olej profilaktycznie.

Olej z czarnuszki na trądzik

To chyba najpowszechniejsze zastosowanie tego oleju w roli kosmetyku. Olej z czarnuszki na trądzik działa naprawdę skutecznie! Doskonale radzi sobie też z zaskórnikami i innymi problemami skórnymi. Olej z czarnuszki na twarz jest bowiem bardzo dobrym środkiem antybakteryjnym. Jego działanie odkażające pomaga w gojeniu się krostek i zapobiega powstawaniu nowych.

Olej z czarnuszki na twarz i jego kolejne zalety

Olej z czarnuszki ma również właściwości przeciwzapalne. Właśnie dzięki temu radzi sobie z różnorodnymi niedoskonałościami. Pomoże więc nie tylko w walce ze zmianami trądzikowymi, lecz również z zaskórnikami czy wypryskami. Co ważne, czarnuszka jest bezpieczna dla skóry. Jej wszechstronne działanie sprawia, że warto się zdecydować na olej z czarnuszki na twarz.

Olej z czarnuszki – na jakiej twarzy się sprawdzi?

Olej z czarnuszki można stosować na każdej cerze. Sprawdzi się bardzo dobrze przy cerze alergicznej i trądzikowej. Możesz go użyć zawsze, gdy masz podrażnienia. Pomoże też w walce z zaczerwienieniem i świądem. Dzięki niemu zniknie problem permanentnego zaczerwienienia. Olej pomaga także w ogólnym nawilżeniu i regeneracji naskórka.

Olej z czarnuszki na twarz – czy ktoś powinien go unikać?

Co warte uwagi, nie ma większych przeciwwskazań do stosowania olejku z czarnuszki. Każdy skorzysta z prozdrowotnych właściwości tego olejku, choć najmłodsze dzieci oraz kobiety w ciąży mogą zachować ostrożność. A kto szczególnie powinien stosować olej? Te osoby, których cera ma tendencję do:

  • niedoskonałości;
  • nawracających zapalnych zmian;
  • wyprysków. 

Czarnuszka radzi sobie też świetnie z AZS (atopowym zapaleniem skóry), grzybicą i innymi zmianami skórnymi.

Olej z czarnuszki na twarz – jak stosować?

Ilu specjalistów, tyle zdań. Raczej każdy jest jednak zgodny, że nie należy nie przesadzać z ilością nakładanego olejku z czarnuszki. Na twarz powinny wystarczyć 3-4 krople. Nakładaj je na lekko zwilżoną skórę. Możesz też zrobić domowe kosmetyki z tym niezwykłym preparatem albo na przykład tonik z wykorzystaniem tego specyfiku. Olej z czarnuszki na twarz może stworzyć też serum na wypryski (łączy się go wtedy z olejem z drzewa herbacianego i witaminą E). 

Jak szybko pojawią się efekty stosowania olejku z czarnuszki na twarz?

Oczywiście, najbardziej spektakularne efekty pojawiają się w terapii trądziku, więc przedstawiamy jej rezultaty. Zakłada się, że efekty pielęgnacji twarzy powinny stać się widoczne w ciągu około 30 dni. Jest jednak pewne zastrzeżenie. Początkowy etap terapii olejem z czarnuszki na twarz może się wiązać z przeciwieństwem tego, co chcesz osiągnąć. Spodziewaj się więc nasilenia wyprysków. To jednak tymczasowa i naturalna reakcja skóry, która nie powinna cię martwić.

Olej z czarnuszki na twarz – nie tylko od zewnątrz?

Dobrym uzupełnieniem kuracji zewnętrznej będzie wprowadzenie oleju z czarnuszki również od wewnątrz. Olej z czarnuszki możesz spożywać w naprawdę różnorodnych postaciach. Podstawowa zasada dotyczy jedynie tego, by olej z czarnuszki spożywać na zimno. Nie możesz go podgrzewać, więc nie smaż na nim, ani nie gotuj. Co ciekawe, już sześciomiesięczne dzieci mogą spożywać olej z czarnuszki, więc widzisz, jak bezpieczny musi być.

Jak spożywać olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki ma charakterystyczny, gorzkawy smak, ale wiele osób bez problemu dodaje go do surówek, sałatek, koktajli, owsianek czy zup. Dla poprawienia smaku warto spożywać go z miodem, sokami owocowymi lub warzywnymi albo nawet jogurtem owocowym. Osobom, które nie są w stanie przekonać się do smaku oleju z czarnuszki, proponujemy zakup gotowych tabletek.

Olej z czarnuszki vs olejek z czarnuszki do twarzy. Czym to się różni?

Wbrew powszechnej opinii, olej i olejek z czarnuszki nie są tym samym. Oczywiście, możesz się zdecydować zarówno na olej, jak i olejek z czarnuszki do twarzy, jednak warto wiedzieć, czym się różnią. Olej jest substancją czystą, jednoskładnikową. Olej z czarnuszki będzie więc bez żadnych dodatków. Jeśli jednak zdecydujesz się na olejek z czarnuszki na twarz, jego skład będzie dłuższy. Najczęściej olejek będzie zawierał dodatkowe substancje, które zdaniem producenta wzmocnią działanie oleju. Upewnij się jednak, że wybierany przez ciebie olejek nie ma parabenów, barwników, sztucznych substancji zapachowych i parafiny.

Olej z czarnuszki na twarz – jak wybrać odpowiedni?

Przede wszystkim, upewnij się, że wybrany przez olej z czarnuszki jest tłoczony na zimno. Nie może być filtrowany ani rafinowany. Kupuj ten produkt tylko w ciemnych butelkach. Jeśli będziesz szukać olejów od lokalnych wytwórców masz pewność, że są one świeższe i nie spędziły aż tyle czasu w podróży czy magazynie.

Olej z czarnuszki na twarz – cena tego świetnego kosmetyku

Olej z czarnuszki na twarz warto kupić tym bardziej, że nie jest drogim kosmetykiem. Kupisz go za kilkanaście lub kilkadziesiąt w złotych. Cena w dużej mierze zależy od pojemności butelki. Zważywszy na to, że używa się go naprawdę mało, pojedyncza pielęgnacja będzie bardzo tania. A jak go przechowywać po zakupie? Olejek z czarnuszki powinien być przechowywany do sześciu miesięcy od daty wytłoczenia, w temperaturze 4-10 stopni Celsjusza. Jeśli zdecydujesz się na zakup czystego oleju, polecamy wykorzystywanie tego samego produktu również w kuchni, bo dzięki temu nie zdąży zjełczeć.

Olej z czarnuszki na twarz – ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie

Jak już wspominaliśmy, pielęgnacja skóry olejem z czarnuszki jest naprawdę tania. Najlepiej, jeśli zdecydujesz się na olej w szklanej butelce z lokalnej tłoczni. Dzięki temu nie wygenerujesz zbędnych śmieci (szkło jest poddawane recyklingowi). Krótsza podróż produktu z miejsca produkcji do twojego domu oznacza natomiast mniejszy ślad węglowy. To niezwykle ważne, gdy jesteś osobą troszczącą się o środowisko.

Olej z czarnuszki na twarz – podsumowanie

Olej z czarnuszki jest jedną z tych niesamowitych substancji, które możesz mieć zarówno w kosmetyczce, jak i apteczce czy kuchni. Wspiera odporność, pracę układu pokarmowego (w tym regenerację wątroby) obniża ciśnienie tętnicze, reguluje poziom cukru we krwi, a nawet pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Olej z czarnuszki to także zdrowsze włosy, paznokcie i szybsze gojenie się ran. Oczywiście, najważniejsze jest jego działanie dla skóry.

Możliwe, że olej z czarnuszki na twarz zastąpi twój ulubiony krem. Nada się do każdego typu cery. Suchą nawilży, dojrzałą – odmłodzi, a tłusta dzięki niemu przestanie się błyszczeć. To świetny produkt do walki trądzikiem, AZS i innymi chorobami skóry, a także oparzeniami słonecznymi. Olej z czarnuszki ma także aromaterapeutyczne właściwości – złagodzi nerwy i wyciszy. Dzięki niemu sen będzie zdrowy i głęboki.