Olej, który opiszemy, uzyskuje się w wyniku ekstrakcji z nasion będących odpadem podczas produkcji wina. Wysoka temperatura i organiczne rozpuszczalniki znacznie ułatwiają zadanie. Przez długi czas nie wiedziano, że z nasion winogrona może powstać coś wartościowego, jednak olej z pestek winogron stał się coraz popularniejszy ze względu na swoje działanie. Przekonaj się, jakie ma właściwości, do czego można go zastosować i ile kosztuje. Przeczytaj! 

Olej z pestek winogron – właściwości

Olej z pestek winogron ma jasnożółtą barwę i dość łagodny, ledwo wyczuwalny posmak. Zawiera wiele ważnych dla zdrowia składników, takich jak: 

  • kwasy (linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitooleinowy); 
  • fenole i sterole; 
  • witamina E. 

Witamina E, fenole i sterole – jak działają?

Witamina E znana jest przede wszystkim z regulacji poziomu cholesterolu, walki z wolnymi rodnikami, poprawy wyglądu skóry i ochrony przed starzeniem. Fenole i sterole należą do tzw. substancji niezmydlających, dzięki którym wzmocniona zostaje bariera lipidowa naskórka, a to chroni go przed nadmierną utratą wody. 

Kwasy w oleju z pestek winogron

Opisując skład oleju z pestek winogron, warto zwrócić uwagę na stosunek kwasów. Chociaż omega-6 należy do bardzo zdrowych składników, jego stosunek do kwasu omega-3 to ok. 700:1. Powinien on natomiast wynosić 1:1. Warto o tym pamiętać i podczas spożywania oleju z winogron ograniczać ilość omega-6 w diecie, a uzupełniać kwasy omega-3. Tylko wówczas tłuszcz ma szansę pozytywnie wpłynąć na zdrowie i urodę.

Olej winogronowy – zastosowanie 

Olej z winogron w kuchni

Olej z pestek winogron zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie jest zalecany do spożycia. Mimo to jego mała ilość (np. w sałatce) nie powinna zaszkodzić. Olej zdecydowanie nie nadaje się do smażenia, chociaż jest to produkt o wysokiej temperaturze dymienia (216 stopni). Przyczyna także tkwi w wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Gdy zostają poddane działaniu wysokiej temperatury i utlenianiu, powstaje wiele związków szkodliwych dla zdrowia. 

Olej z winogron w kosmetyce

Oleju z pestek winogron zdecydowanie lepiej spróbować w pielęgnacji niż podczas gotowania. Możesz dzięki niemu zadbać zarówno o kondycję skóry, jak i włosów. 

Olej do ciała

Olej z pestek winogron można zastosować wraz z ulubionym balsamem lub kremem do ciała. Wzmocni ich działanie i dodatkowo nawilży skórę, pozostawiając ją gładką i uelastycznioną. Może także służyć do masażu. Szczególnie poleca się go jako olej bazowy, z dodatkami olejków eterycznych. Zabieg nawilży skórę i zapewni również bardzo przyjemne doznania zapachowe. 

Olejek z pestek winogron na włosy 

Olej winogronowy warto połączyć z ulubioną maską lub odżywką. Zregeneruje wówczas włosy, zmiękczy je i powstrzyma przed nadmiernym puszeniem się. Olej doskonale sprawdzi się na włosach zniszczonych i wysokoporowatych. Olejowanie tłuszczem z pestek winogron pomoże nieco okiełznać suche, splątane pasma. 

Olejek z pestek winogron na twarz

Olejek z pestek winogron może stanowić bardzo dobry dodatek do pielęgnacji skóry twarzy. Nadaje się do każdego rodzaju cery, szczególnie jednak poleca się go osobom o skórze:

  • normalnej;
  • tłustej;
  • mieszanej. 

Możesz go używać bez dodatków, ale także z kremem, serum i żelem. Stosowanie go na twarz zdecydowanie warto rozważyć.

  1. Zmniejsza widoczność zmarszczek.
  2. Zapewnia cerze ochronę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
  3. Pomaga pozbyć się wyprysków. 

Olej z pestek winogron – cena

Olej z pestek winogron nierafinowany i rafinowany nie różni się szczególnie ceną, zatem wybierz ten, który odpowiada ci bardziej. Koszt oleju z winogron to zwykle od 18 do 30 zł za 500 ml. 

Stosowanie olejku z pestek winogron na skórę i włosy wzmacnia je i odżywia. Jeśli chcesz, możesz dodać ten naturalny produkt do swoich drogeryjnych kosmetyków, aby wzmocnić ich działanie. Na pewno taka pielęgnacja da dobre rezultaty!