W ostatnich latach coraz więcej osób zaczyna interesować się wykorzystywaniem olejów w pielęgnacji i nie tylko. Olej z czarnuszki można stosować zarówno wewnętrznie, jak i w formie kosmetyku. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Czy to wystarczająca zachęta, aby go wypróbować? Poznaj działanie czarnuszki i przekonaj się, jak wpływa na włosy i skórę!

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka to roślina pochodząca z Azji Zachodniej i południowo-wschodnich terenów Europy. Powszechnie znana pod nazwą kmin czarny, była wykorzystywana przez ludzi od zarania dziejów. Wyróżnia się niebieskimi i białymi kwiatami, które są bardzo piękne, dlatego z powodzeniem może służyć za roślinę ozdobną. Olej roślinny z nasion czarnuszki jest stosowany zarówno w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce czy nawet kuchni.

Olej z czarnuszki – właściwości

Witaminy, minerały i składniki odżywcze znajdujące w czarnuszce, a konkretniej w jej nasionach, wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Szczególną uwagę warto zwrócić na:

  • witaminy A, E, B1 i B3;
  • żelazo;
  • fosfor;
  • wapń;
  • białko;
  • miedź;
  • selen;
  • magnez;
  • sód;
  • potas;
  • cynk;
  • kwasy (mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, linolowy, alfa-linolenowy, oleinowy i foliowy).

Co można zyskać, stosując olej z czarnuszki?

Olejek z czarnuszki to doskonały dodatek zarówno w pielęgnacji, jak i kuchni. Nie bez powodu wykorzystuje się go także w lecznictwie. W czym sprawdzi się olej z czarnuszki? Jego pozytywne działanie to:

  • łagodzenie objawów alergii;
  • obniżenie poziomu z cholesterolu we krwi;
  • wspomaganie trawienia;
  • zwiększanie odporności na stres;
  • poprawa odporności;
  • niwelowanie skurczów miesiączkowych;
  • pomoc w walce ze stanami zapalnymi;
  • wsparcie przy problemach bakteryjnych;
  • przyspieszenie regeneracji.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Jak już wspomnieliśmy, ten naturalny olej służy zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Olej z czarnuszki świetnie wpływa na stan cery i włosów, dlatego warto wykorzystać go w pielęgnacji. Możesz go używać osobno lub dodać do kosmetyków.

Olej z czarnuszki na twarz

Jak działa ten produkt stosowany na twarz? Przede wszystkim:

  • wspomaga walkę z trądzikiem;
  • reguluje wydzielanie sebum;
  • opóźnia wystąpienie pierwszych oznak starzenia;
  • chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym;
  • wspomaga usuwanie zaskórników;
  • nawilża, wzmacnia i uelastycznia skórę. 

Olej z czarnuszki na włosy

Czarnuszka w formie olejku świetnie sprawdza się jako dodatek do masek, odżywek i szamponów. Doskonale nadaje się także do olejowania włosów. Osoby, którym produkt regularnie towarzyszy przy myciu i pielęgnacji, mogą pochwalić się skórą wolną od łupieżu oraz gęstymi i lśniącymi włosami.

Spożywanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki w celach leczniczych

Olej z kminu czarnego to produkt, który może znacząco przyczynić się do ogólnej poprawy zdrowia. Jak wspomnieliśmy wcześniej, wspomaga on regulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, wpływa na prawidłową pracę serca i układu pokarmowego, zwiększa odporność, a także pomaga w walce ze stanami zapalnymi i schorzeniami natury bakteryjnej. 

  1. Przyjmowanie oleju w celach leczniczych rozpocząć od bardzo niewielkich dawek – wystarczy kilka kropli na łyżeczce.
  2. Stosuj kurację najwyżej przez tydzień. Po tym czasie warto zrobić kilkudniową przerwę.

Olej ma dość specyficzny, intensywny smak, który nie każdy polubi. Jeżeli także masz takie odczucia, możesz wypróbować kapsułki zawierające olej z czarnuszki – wystarczy wówczas popić je wodą.

Olej z czarnuszki w kuchni

Opisywany olej to również dość częsty dodatek w wielu potrawach. Jeżeli zatem nie przeszkadza ci jego nietypowy posmak, możesz wykorzystać go w kuchni.

Warto przy tym pamiętać, że olej z czarnuszki można spożywać wyłącznie na zimno. Może stanowić dodatek do sałatek i surówek, podkreślając ich smak. Czasem dodaje się go także do zup i koktajli, a niektórym wyjątkowo smakuje w owsiance.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Olej z czarnuszki jest produktem naturalnym, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Nie ma wielu przeciwwskazań do jego spożywania. Ma działanie przeciwskurczowe, dlatego powinny go unikać kobiety w ciąży. Osoby, które przyjmują leki na stałe, powinny skonsultować spożywanie takiego oleju z lekarzem.

Olej z czarnuszki – cena

Ile zapłacisz za olej z czarnuszki? Cena zależy od wielu czynników. Pochodzenie nasion i warunki, w jakich olej został wyprodukowany, a także (co nie dziwi) jego pojemność. Zazwyczaj za 500 ml produktu tłoczonego na zimno trzeba zapłacić od 40 do nawet 80 zł.

Stosowanie oleju z czarnuszki, zarówno doustnie, jak i w formie kosmetyku na cerę i włosy, przynosi efekty. Choć to produkt z nieco wyższej półki cenowej, zdecydowanie warto go wypróbować. Ma bowiem również działanie prozdrowotne.