Parafina (INCI: Paraffinum Liquidum) może przybierać różne formy, od stanu stałego po ciekły. Z chemicznego punktu widzenia należy do substancji organicznych składających się z licznych węglowodorów. Kolor parafiny jest uzależniony od stopnia jej oczyszczenia (od białego po ciemnożółty). Substancja ta nie ma zapachu. Charakteryzuje się niezwykle tłustą konsystencją. Nie jest rozpuszczalna w wodzie. Rozpuszcza się w innych organicznych rozpuszczalnikach.

Paraffinum Liquidum – działanie

Działanie Paraffinum Liquidum to przede wszystkim okluzja, jaką daje podczas aplikacji. Ten olej mineralny należy do grupy emolientów tzw. tłustych. Oznacza to, że po nałożeniu na skórę tworzy nieprzepuszczalny film ochronny, który jest tłusty.

Inne działanie parafiny:

  • wpływa na stopień nawilżenia skóry poprzez pośrednie działanie – dzięki właściwościom filmotwórczym. Zapobiega utracie wody z naskórka. Ogranicza TLW (utracie wody ze skóry);
  • dodana do produktów ułatwia ich aplikację i rozsmarowywanie;
  • działa kondycjonująco na włosy, zapobiega ich elektryzowaniu się;
  • jest świetnym materiałem okluzyjnym. Nałożona na inne substancje aktywne, wspomaga ich penetrację w głąb skóry;
  • wygładza drobne zmarszczki;
  • silnie zmiękcza;
  • często pełni rolę substancji bazowej w przemyśle kosmetycznym;
  • jest rozpuszczalnikiem dla innych substancji.

Paraffinum Liquidum – zastosowanie w kosmetykach

Ten olej mineralny w kosmetyce jest bardzo popularnym składnikiem. Można go znaleźć w większości preparatów. Ze względu na swoje pochodzenie nie występuje w produktach naturalnych (eko). Parafina jest tanim i stosunkowo łatwym do pozyskania środkiem, stąd zapewne jej popularność w tej branży. 

Zobacz też:
Tocopheryl Acetate (octan witaminy E, octan tokoferolu) – co to jest?

Parafina w kosmetykach – gdzie można ją znaleźć?

  • Kosmetyki do pielęgnacji włosów – szampony, maski, odżywki. Parafina ogranicza elektryzowanie się włosów, silnie wygładza i nadaje połysk.
  • Sera zabezpieczające końcówki włosów przed czynnikami zewnętrznymi i urazami mechanicznymi.
  • W kremach stosuje się ją głównie w celach ochronnych (do skór bardzo suchych i odwodnionych). Może wizualnie wygładzać drobne zmarszczki.
  • Jej właściwości okluzyjne wykorzystano w kremach do stóp i dłoni, które tworzą na nich „opatrunek” ochronny.
  • Parafina ma szerokie zastosowanie w gabinetach kosmetycznych, a dokładniej – w takich, w których oferuje się pielęgnację dłoni i stóp. Ciekła, podgrzana do odpowiedniej temperatury staje się maską okluzyjną. Z reguły pod taki kompres z oleju mineralnego (zastygnięty) nakłada się inne kremowe maski lub sera, aby skuteczniej działały.
  • W balsamach i kremach do ciała wspomaga nawilżenie skóry. Ułatwia aplikację.
  • Dodawana jest do kosmetyków w sztyfcie. Dba o to, aby zachowały długo swoją formułę, zapobiega wykruszaniu (szminki ochronne i kolorowe).

Paraffinum Liquidum – bezpieczeństwo stosowania

Parafina posiada dużą cząsteczkę. Oznacza to, że nie potrafi wnikać w głąb skóry i działa tylko na jej powierzchni. Jest substancją obojętną dla naskórka, nie reaguje z nim. W kosmetyce stosuje się tylko silnie oczyszczoną postać parafiny. Uznana została za substancję bezpieczną. Nie ma przeciwwskazań do stosowania jej w ciąży. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w ciąży skóra czasem jest nadwrażliwa i może zostać podrażniona.

Czy parafina jest komedogenna? Jak każdy tłusty emolient może powodować działanie zapychające, ponieważ pozostawia na skórze film. Nie ma jednak jednoznacznych badań mówiących, że Paraffinum Liquidum wykazuje silną komedogenność. Zaleca się jednak unikanie jej w przypadku skór problematycznych. 

Paraffinum Liquidum – naturalny czy syntetyczny?

Parafina produkowana jest syntetycznie. Pozyskuje się ją podczas rafinacji ropy naftowej.

Paraffinum Liquidum – wpływ na środowisko

Pozyskiwanie Paraffinum Liquidum niesie za sobą negatywny wpływ na środowisko. Tyczy się to samego procesu związanego z wydobywaniem ropy naftowej.

Zobacz też:
Dimethicone (Polidimetylosiloksan) – co to jest?

Paraffinum Liquidum – odpowiedni dla wegan?

Paraffinum Liquidum może być stosowany przez wegan. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.

Inne – ciekawostki

Paraffinum Liquidum należy do substancji, które, regularnie stosowane, mogą się gromadzić na skórze lub włosach. Jest to o tyle niekorzystne, że zamyka drogę dla innych aktywnych składników. Należy dbać o regularne oczyszczanie silniejszymi detergentami.

Bibliografia:
https://cosmeticobs.com/en/ingredients/paraffinum-liquidum-182
https://incibeauty.com/en/ingredients/21286-paraffinum-liquidum