Olej rycynowy (INCI: Castor Oil) jest jednym z najpopularniejszych składników wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Przyjmuje postać cieczy o żółtej barwie. Ma charakterystyczny dla siebie zapach. Jest praktycznie nierozpuszczalny w wodzie.

W swoim składzie posiada głównie gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. Pozostałe to glicerydy kwasów takich jak: stearynowy, palmitynowy, oleinowy, linolenowy. Olej rycynowy musi być odpowiednio przetwarzany, tak aby została usunięta z niego rycyna – toksyczny składnik zagrażający zdrowiu. Tylko taki nadaje się do użytku.

Castor Oil – działanie olejku

olej recytynowy zakręcane

Wszechstronne działanie i zastosowanie oleju rycynowego to cecha, która wyróżnia go spośród innych olejów naturalnych. 

  1. Dodawany do produktów kosmetycznych nadaje im piękny, wyrazisty połysk.
  2. Posiada właściwości delikatnie przyciemniające.
  3. Tworzy okluzję na powierzchni, na którą zostaje nałożony. Może to pośrednio wywoływać działanie zapobiegające utracie wody z naskórka.
  4. Wzmacnia włosy i pielęgnuje skórę głowy i poprawia jej kondycję, szczególnie podczas wypadania włosów. Wpływa na wzrost włosów i sprawia, że powstają tzw. baby hair.
  5. Działa ochronnie przed czynnikami zewnętrznymi.
  6. Wykazuje działanie oczyszczające i nawilżające.

Castor Oil – zastosowanie w produktach do włosów i nie tylko

Substancja Castor Oil w kosmetykach to jeden z najbardziej pożądanych składników. Nie tylko pełni funkcję dodatku, ale sam w sobie może być używany do pielęgnacji.

Jak można wykorzystać olej rycynowy?

  • jako produkt do olejowania włosów;
  • jako odżywkę dla osłabionych rzęs lub brwi;
  • olej bierze udział w jednym z etapów oczyszczania twarzy metodą OCM (z reguły jest to olej rycynowy).

Olej rycynowy jako dodatek do innych kosmetyków:

  • błyszczyki, pomadki, szminki – nadaje im połysk;
  • płyny do kąpieli;
  • mydła;
  • preparaty przeznaczone do demakijażu i oczyszczania twarzy;
  • peelingi do ciała;
  • maski i odżywki do włosów;
  • balsamy do ciała;
  • kremy do dłoni;
  • specjalistyczne kremy ochronne przed wiatrem, mrozem;
  • może być dodawany do produktów do masażu;
  • kosmetyki regenerujące do paznokci.
Zobacz też:
Dicaprylyl Carbonate (węglan dioktylu) – co to jest?

Castor oil – cena tego oleju jest bardzo zachęcająca. Niewielkie opakowanie, które wystarczy na wiele użyć, można nabyć już za kilka złotych. Gdzie kupić Castor Oil? Warto go szukać w sprawdzonych aptekach oraz w sklepach ekologicznych. 

Castor Oil – bezpieczeństwo stosowania

olej recytynowy ziarna

Olej rycynowy jest produktem bezpiecznym jako środek do pielęgnacji skóry i włosów. Stosowany w nadmiarze może spowodować jedynie wysuszenie. Może również wykazywać działanie komedogenne, czyli wzmagać istniejący już trądzik zapalny (jest ciężkim olejem). Nie ma przeciwwskazań do stosowania Castor Oil przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Castor Oil – skład naturalny czy syntetyczny?

Olej rycynowy jest produktem naturalnym. Pozyskiwany jest z roślin rącznika pospolitego. Jego środowisko naturalne to m.in. kraje śródziemnomorskie. Cały proces polega na wyciskaniu oleju z nasion, a następnie poddaniu go wysokiej temperaturze podczas gotowania. Jest to niezbędne, aby pozbyć się niebezpiecznej dla zdrowia rycyny. 

Castor Oil – wpływ na środowisko

Nie odnotowano szkodliwego działania Castor Oil na środowisko naturalne. 

Castor Oil – czy jest wegański?

Produkt jest całkowicie wegański. Pochodzi z roślin, nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Pozyskiwanie Castor Oil jest zgodne z etyką i przekonaniami wegan.

Inne – ciekawostki

olej recytynowy  korek

Oprócz przemysłu kosmetycznego olej rycynowy zyskał zastosowanie również w:

  • farmacji, jako środek przeciw zaparciom;
  • produkcji smarów różnego rodzaju.
  • pożywieniu, gdzie pełni rolę konserwującą.

Bibliografia:

https://www.healthline.com/nutrition/castor-oil

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319844#takeaway



Powiązane artykuły:
Archiwum: marzec 2021