Olej rycynowy był wykorzystywany od dawna – już pokolenie obecnych babć używało go do pielęgnacji włosów. Produkt ten sprawdzał się jako najlepsza odżywka. 

Ricinus Communis Seed Oil pozyskiwany jest z rośliny występującej głównie na obszarach tropikalnych. Porasta ona Afrykę, Indie, Meksyk, a także USA. Nazywa się ją rącznikiem pospolitym, a olej pozyskiwany jest z jej ziaren. 

Surowiec ten jest bardzo gęsty, porównywalny do smoły. Ma charakterystyczny zapach i żółtą barwę. Ciężko go rozprowadzić oraz zmyć. Olej rycynowy ma bogaty skład. Zawiera głównie kwas rycynolowy, a także linolowy, stearynowy, oleinowy. Oprócz branży kosmetycznej, wykorzystuje się go także w farmacji.

Ricinus Communis Seed Oil – działanie

Jak każdy olej, tak i ten posiada szereg zróżnicowanych właściwości:

  • wyróżnia się niezwykłym połyskiem. Z tego też powodu chętnie dodawany jest do preparatów koloryzujących i pielęgnacyjnych do ust;
  • silnie natłuszcza skórę, pozostawiając warstwę ochronną;
  • pielęgnuje i odżywia włosy, dodając im blasku. Stosowany na skórę głowy pobudza włosy do wzrostu, a także hamuje nadmierne wypadanie;
  • posiada właściwości delikatnie przyciemniające, co łatwo można zaobserwować na jasnych włosach;
  • działa pośrednio nawilżająco – zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka;
  • często stosowany jest jako rozpuszczalnik dla innych składników;
  • zwiększa przyczepność do skóry w przypadku preparatów do makijażu, wydłużając tym samym ich trwałość;
  • wygładza skórę;
  • ma zdolność penetracji do warstwy rogowej naskórka.

Ricinus Communis Seed Oil – zastosowanie w kosmetyce

Oleje naturalne z reguły mogą być stosowane jako samodzielnie kosmetyki. Nie istnieje szczególnie przeciwwskazanie, aby w przypadku Ricinus Communis Seed Oil tego nie robić, natomiast zaleca się mieszanie z innymi olejami. Wynika to z kilku kwestii. Olej rycynowy jest bardzo ciężko zaaplikować, nawet niewielki dodatek innej substancji znacznie to ułatwi. Czysty surowiec, zbyt często stosowany może podrażnić, a także wysuszyć. Stosuje się go jednak w tej formie do:

  • olejowania włosów;
  • mycia twarzy metodą OCM;
  • jako alternatywę dla odżywek na brwi oraz rzęsy.

Dodatek oleju rycynowego najczęściej można znaleźć w:

  • szamponach;
  • maskach, odżywkach do włosów;
  • preparatach wspomagających porost włosów;
  • mydłach;
  • kosmetykach do mycia twarzy;
  • peelingach;
  • różnego rodzaju kremach do twarzy;
  • produktach ochronnych przed czynnikami zewnętrznymi;
  • produktach do pielęgnacji dłoni oraz paznokci;
  • kremach do stóp;
  • odżywkach do rzęs;
  • preparatach do makijażu (szminkach, błyszczykach);
  • perfumach.

Ricinus Communis Seed Oil – bezpieczeństwo stosowania

Olej rycynowy jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach oraz jako produkt samodzielny. Jest dobrze tolerowany przez każdy rodzaj skóry. W przypadku cer silnie trądzikowych, skłonnych do zanieczyszczeń – może być jednak zbyt ciężki, co wiąże się z działaniem komedogennym. Nie jest zaliczany do potencjalnych alergenów.

Ricinus Communis Seed Oil może być stosowany przez kobiety w ciąży.

Ricinus Communis Seed Oil – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego działania oleju rycynowego na środowisko naturalne.

Ricinus Communis Seed Oil – naturalny czy syntetyczny?

Olej rycynowy jest surowcem naturalnym. Powstaje w procesie tłoczenia nasion rącznika pospolitego. Następnie jest oczyszczany z niepożądanych składników. 

Ricinus Communis Seed Oil – czy jest odpowiedni dla wegan

Jako produkt pochodzenia roślinnego, olej rycynowy jest w 100% wegański. 

Ricinus Communis Seed Oil – ciekawostki

Ricinus Communis Seed Oil wykorzystywany jest w branży farmaceutycznej jako środek pomocniczy w przypadku zaparć.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/ricinus-communis-castor-seed-oil

https://incibeauty.com/en/ingredients/4337-ricinus-communis-seed-oil