Propylene Glycol (Glikol propylenowy) – co to jest?

Glikol propylenowy (INCI: Propylene Glycol) jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Zawdzięcza to przede wszystkim łatwemu dostępowi i bardzo przystępną ceną. Należy do grupy alkoholi, ale nie działa drażniąco ani wysuszająco na skórę. Propylene Glycol jest gęstą, bezbarwną cieczą o specyficznym zapachu i słodkim smaku. Rozpuszcza się w wodzie. Jego średnie stężenie w produktach pielęgnacyjnych powinno wynosić ok. 20%. 

Propylene Glycol – działanie

Główne działanie glikolu propylenowego opiera się na właściwościach higroskopijnych substancji. Jest on w stanie przeniknąć przez barierę naskórkową. Propylene Glycol ma zdolność wiązania wody, wpływa na nawilżenie skóry. Bierze czynny udział w ochronie przed przeznaskórkową utratą wody, czyli TLW.

Inne działanie glikolu propylenowego:

  • konserwujące
  • filmotwórcze
  • pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji
  • pomaga uzyskać danemu kosmetykowi pożądaną konsystencję.

Propylene Glycol – zastosowanie w kosmetykach

Rekomenduje się stosowanie glikolu propylenowego w kosmetykach w stężeniu do ok. 20%. Nadaje on produktom pielęgnacyjnym odpowiednią konsystencję, ułatwiając dzięki temu aplikację. Można go znaleźć we wszelkich preparatach do kąpieli – płynach czy żelach. Znalazł zastosowanie również w szamponach różnego rodzaju i produktach do pielęgnacji jamy ustnej. Inne kosmetyki, w których można go znaleźć, to produkty do makijażu, olejki do twarzy/do masażu, produkty dla dzieci, kremy do twarzy, balsamy do ciała.

Propylene Glycol – bezpieczeństwo stosowania

Glikol propylenowy należy do kontrowersyjnych substancji. Ma wielu przeciwników wśród wielbicieli produktów ekologicznych i naturalnych. Czy glikol propylenowy w kosmetykach jest bezpieczny? Światowa Organizacja Zdrowia zapewnia jego użytkowników o niemal stuprocentowym bezpieczeństwie. Jak każda substancja kosmetyczna, powinien być jednak stosowany z rozwagą, szczególnie w przypadku skór silnie wrażliwych i alergicznych. Nie jest wskazane, aby kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią stosowały preparaty z glikolem propylenowym. 

Zobacz też:
Sorbitol

Powinno się zachować szczególną ostrożność w przypadku aplikacji kosmetyków z glikolem propylenowym w formie aerozolu. Może mieć niekorzystny wpływ na układ oddechowy człowieka. Tyczy się to przede wszystkim wszelkiego rodzaju dezodorantów, które są aplikowane dość blisko twarzy. 

Jako że jest promotorem dla transportu innych składników aktywnych, może wywoływać podrażnienie na skórze. Może to wynikać z faktu nie samej obecności glikolu propylenowego, ale intensywnego działania transportowanej substancji.

Propylene Glycol – naturalny czy syntetyczny?

Produkcja glikolu propylenowego jest tania i łatwa. Pozyskuje się go syntetycznie z ropy naftowej. Stąd jego oleista konsystencja.

Propylene Glycol – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu tej substancji na środowisko naturalne.

Propylene Glycol – odpowiedni dla wegan?

Glikol propylenowy produkowany jest z ropy naftowej, zatem nie ma w niej składników pochodzenia zwierzęcego. Mogą ją stosować weganie.

Inne – ciekawostki

Łatwy dostęp do glikolu propylenowego oraz jego właściwości doceniła również branża spożywcza. Składnik ten można znaleźć jako E1520 w przetworzonej żywności, czyli wszelkiego rodzaju gotowych daniach. Pełni tam funkcję głównie konserwującą. Glikol propylenowy stosuje się także w motoryzacji – w płynach chłodniczych i hamulcowych (obniża temperaturę zamarzania). 

Bibliografia:
https://cosmeticobs.com
https://cosmeticsinfo.org