Prunus Armeniaca Kernel Oil to olej pozyskiwany z moreli zwyczajnej. Występuje ona głównie na terenie Chin, Argentyny, USA, Chile i w krajach śródziemnomorskich. 

Jak sugeruje nazwa, składnik ten jest oleistą cieczą. Jego barwa i aromat mogą się nieco różnić, biorąc pod uwagę, że jest to produkt naturalny, pozyskiwany z różnych upraw. Z reguły ma kolor jasnożółty i delikatnie orzechowy zapach. Czasami jest aromat porównuje się także do marcepanu. 

Na etykietach kosmetyków substancję tę można zlokalizować pod nazwą INCI: Prunus Armeniaca Kernel Oil. 

Prunus Armeniaca Kernel Oil – działanie

Olej z pestek moreli ma rozmaite właściwości:

  • jest źródłem cennych składników takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, palmitynowy, oleinowy), witaminy z grupy A, B, E oraz niektóre związki mineralne;
  • na aplikowanym obszarze pozostawia warstwę okluzyjną, która dość szybko się wchłania i nie jest uciążliwa;
  • zapobiega utracie wody z naskórka, ogranicza TEWL;
  • działa kojąco na cerę wrażliwą, podrażnioną oraz problematyczną;
  • odżywia i delikatnie natłuszcza;
  • dba o odpowiednią kondycję włosów.

Prunus Armeniaca Kernel Oil – zastosowanie w kosmetykach

Trudno sobie wyobrazić całą branżę kosmetyczną bez zastosowania naturalnych olejów. Ten z pestek moreli najczęściej występuje w produktach pielęgnacyjnych jako dodatek. Ma delikatne działanie. Można go znaleźć w:

  • balsamach do ciała;
  • olejkach do kąpieli oraz masażu;
  • maskach i odżywkach do włosów;
  • produktach do pielęgnacji twarzy (suchej, wrażliwej, problematycznej);
  • kremach do dłoni oraz stóp;
  • peelingach;
  • żelach pod prysznic;
  • kulach do kąpieli;
  • kosmetykach do makijażu.

Prunus Armeniaca Kernel Oil stosuje się także jako samodzielny kosmetyk. Służy do olejowania włosów, masażu oraz jako alternatywa dla balsamu do ciała lub kremu do twarzy.

Prunus Armeniaca Kernel Oil – bezpieczeństwo stosowania

Substancje w 100% naturalne, roślinne są z reguły uznawane za najbezpieczniejsze. Jest to poniekąd prawda. Jednym z warunków, które muszą być spełnione, jest odpowiedni proces przygotowania takiego surowca, zanim trafi na rynek. Z tego względu oleje poddawane są m.in. rafinacji. Jest to sposób oczyszczania z zanieczyszczeń czy groźnych pestycydów. Minusem tego jest równoczesne zmniejszenie zawartości substancji prozdrowotnych.

Olej z pestek moreli to składnik bezpieczny, który może być stosowany nawet w 100% stężeniu. Nadaje się do użytku przez kobiety w ciąży, a także dzieci. Nie podrażnia oraz nie powoduje odczynów alergicznych. Osoby z silnym trądzikiem i cerą skłonną do zapychania powinny stosować olej z umiarem. W innym przypadku może działać komedogennie.

Prunus Armeniaca Kernel Oil – naturalny czy syntetyczny?

Olej z pestek moreli to produkt całkowicie naturalny. Pozyskuje się go w procesie tłoczenia pestek na zimno. 

Prunus Armeniaca Kernel Oil – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu oleju z pestek moreli na przyrodę. Morela zwyczajna naturalnie zasiedla środowisko. 

Czy Prunus Armeniaca Kernel Oil jest odpowiedni dla wegan?

Prunus Armeniaca Kernel Oil ma pochodzenie roślinne. Oznacza to, że jest składnikiem wegańskim. W swoim składzie nie ma związków odzwierzęcych.

Prunus Armeniaca Kernel Oil – ciekawostki

Olej z pestek moreli trzeba odpowiednio przechowywać, aby utrzymał swoje właściwości. Należy do olei półtrwałych. W nienaruszonym stanie utrzymuje świeżość maksymalnie do 8 miesięcy. Zaleca się trzymanie go w lodówce oraz z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych.

https://incibeauty.com/en/ingredients/14979-prunus-armeniaca-kernel-oil

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/prunus-armeniaca-apricot-kernel-oil