Olej ze słodkich migdałów jest bardzo popularny w branży kosmetycznej. Zawdzięcza to świetnej kompatybilności ze skórą, na której nie wywołuje podrażnień. Sam olej jest cieczą o delikatnie żółtej barwie. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. oleinowy, linolowy, palmitynowy, a także witaminy z grupy B, E, A. Ma bardzo subtelny i nienachalny zapach. Olej ze słodkich migdałów przeważnie można znaleźć jako INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil, czasami z dopiskiem Sweet Almond.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil – działanie

Olej ze słodkich migdałów ma wiele właściwości. Oto niektóre z nich:

  • jest świetnym emolientem, co oznacza, że po aplikacji pozostawia wyczuwalnie oleistą warstwę, która tworzy okluzję. Zapobiega utracie wody, przez co działa pośrednio nawilżająco na skórę;
  • delikatnie zmniejsza rumień przy cerze naczynkowej;
  • zapobiega powstawaniu rozstępów;
  • silnie odżywia skórę;
  • przyspiesza procesy regeneracyjne;
  • łagodzi różnego rodzaju podrażnienia i drobne stany zapalne;
  • odbudowuje naruszoną warstwę lipidową skóry;
  • wygładza i odżywia włosy, poprawiając ich strukturę;
  • wzmacnia płytkę paznokcia.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil – zastosowanie w kosmetykach

Ten naturalny olej może być wykorzystywany jako samodzielny preparat lub dodatek do innych kosmetyków. Gdzie stosuje się olej ze słodkich migdałów?

Jako samodzielny kosmetyk bywa używany:

  • jako dodatek do kąpieli;
  • do pielęgnacji twarzy;
  • do masażu;
  • do olejowania włosów;
  • jako zamiennik dla balsamu do ciała;
  • do pielęgnacji skóry niemowląt.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil może być też składnikiem kosmetyków. Spotyka się go:

  • w produktach do demakijażu;
  • w kremach do pielęgnacji cery;
  • w innych, bardziej specjalistycznych (AZS, łuszczyca) preparatach do twarzy;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach do dłoni oraz stóp;
  • w peelingach do ciała;
  • w produktach złuszczających do twarzy;
  • w preparatach do kąpieli (kule, płyny);
  • w kosmetykach łagodzących po depilacji;
  • w kremach po opalaniu;
  • w produktach dla dzieci;
  • w odżywkach i maskach do pielęgnacji włosów;
  • w produktach do paznokci.
Zobacz też:
Panthenol

Prunus Amygdalus Dulcis Oil – bezpieczeństwo stosowania

Olej ze słodkich migdałów jest produktem w 100% bezpiecznym – jako substancja w czystej postaci oraz jako dodatek. Szczególnie poleca się go do stosowania w przypadku skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień i u dzieci. Bardzo dobrze sprawdza się u kobiet w okresie ciąży, bo pomaga walczyć z rozstępami.

Warto zachować ostrożność, stosując go w przypadku cery trądzikowej z licznymi zmianami. Taka skóra niekoniecznie lubi się z tłustymi emolientami, które nie pozwalają jej oddychać. Nie zaleca się w tym przypadku stosowania samego oleju bezpośrednio na twarz.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil – naturalny czy syntetyczny?

Prunus Amygdalus Dulcis Oil to produkt naturalny. Powstaje z nasion krzewu migdałowca. Pozyskuje się go w procesie tłoczenia. Olej ze słodkich migdałów może pozostać nieoczyszczony i wtedy nazywa się go nierafinowanym. Produkt rafinowany zostaje poddany dokładnej filtracji. Usuwa ona zanieczyszczenia, ale również cenne składniki.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu oleju ze słodkich migdałów na środowisko naturalne.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil – czy jest wegański?

Olej ze słodkich migdałów jest produktem w 100% odpowiednim dla wegan. Pochodzi z roślin, nie ma w nim żadnych związków odzwierzęcych. 

Prunus Amygdalus Dulcis Oil – ciekawostki

Czy wiesz, że istnieją dwie odmiany oleju migdałowego? Są to omówiona tutaj wersja słodka, a także gorzka o charakterystycznym zapachu zbliżonym do marcepanu. Olej z gorzkich migdałów również znalazł zastosowanie w kosmetyce.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/prunus-amygdalus-dulcis-sweet-almond-oil

https://incibeauty.com/en/ingredients/18533-prunus-amygdalus-dulcis-oil