Olej migdałowy to tłuszcz roślinny, który pozyskuje się w procesie tłoczenia na zimno nasion z drzewa migdałowca pospolitego (Prunus Dulcis). Jest niezwykle popularnym dodatkiem w przemyśle kosmetycznym. Olejek ze słodkich migdałów możesz śmiało włączyć do codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Jakie efekty możesz uzyskać po jego zastosowaniu? W jakiej formie da się go aplikować? Ile kosztuje taki naturalny produkt? Na te pytania odpowiadamy w artykule!

Olej ze słodkich migdałów – właściwości

Olej ze słodkich migdałów ma wiele właściwości korzystnych dla skóry i włosów. Ten delikatny kosmetyk dobrze się wchłania, dzięki czemu nie trzeba się martwić o tłuste plamy na odzieży.

Skład oleju ze słodkich migdałów zawiera:

  • kwas oleinowy (62-86%) i linolowy (20-30%);
  • proteiny;
  • kwasy fenolowe; 
  • minerały; 
  • witaminy A, z grupy B, D i E.

Olej migdałowy – efekty stosowania

Do właściwości, które sprawiają, że tak wiele osób sięga po olej migdałowy, należą przede wszystkim:

  • nawilżanie i zmiękczanie skóry; 
  • łagodzenie podrażnień; 
  • kojenie skóry po szkodliwym działaniu promieniowania UV; 
  • odbudowa płaszczu hydrolipidowego skóry; 
  • pielęgnacja przy schorzeniach dermatologicznych; 
  • działanie antyoksydacyjne; 
  • zapobieganie rozstępom u ciężarnych kobiet;
  • pielęgnacja i ochrona włosów.

Olejek ze słodkich migdałów – zastosowanie

Masaż i aromaterapia

Olejek migdałowy charakteryzuje się lekką i przyjemną wonią. Często jest bazą podczas aromaterapii, pomaga bowiem uspokoić skołatane nerwy.

Świetnie nadaje się także do masażu, zarówno delikatnego i relaksacyjnego, jak i antycellulitowego. Dobrze się rozprowadza, nawilża, poprawia ukrwienie skóry i działa uspokajająco.

Zobacz też:
Olej z awokado – naturalny sposób na gładką skórę i lśniące włosy

Olej migdałowy na twarz

Olej migdałowy można stosować do każdego rodzaju cery, jednak najlepsze rezultaty przyniesie w przypadku skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej. Możesz go dodać do kremów i maseczek lub stosować w czystej formie. Taki tłuszcz roślinny:

  • nawilża;
  • przeciwdziała starzeniu się cery;
  • regeneruje;
  • wspomaga leczenie problemów dermatologicznych.

Olejek migdałowy na włosy

Taki sposób wykorzystania oleju ze słodkich migdałów jest bardzo popularny. To doskonałe remedium na suche i zniszczone włosy, dlatego nie bez powodu można go znaleźć w składzie szamponów i odżywek do regeneracji. Dzięki zawartym w olejku witaminom loki zyskają zdrowy blask i zaczną się lepiej układać. Sprawdzi się on także jako kosmetyk do olejowania. Olej ze słodkich migdałów na włosy służy szczególnie dobrze pasmom wysokoporowatym.

Pielęgnacja ciała olejem z migdałów

Na właściwościach olejku może skorzystać wiele osób. Poleca się go w szczególności kobietom w ciąży. Smarowanie okolic brzucha i ud olejkiem migdałowym (np. w połączeniu z ulubionym balsamem) zapobiega powstawaniu rozstępów. Warto go stosować także na skórę suchą i wrażliwą, szczególnie w okresie zimowym.

Olejek ze słodkich migdałów dla niemowląt

Dzięki olejkowi migdałowemu możesz również zadbać o skórę najmłodszych domowników. W pielęgnacji niemowląt może spełniać funkcję:

  • oliwki;
  • dodatku do kąpieli;
  • kosmetyku do delikatnego masażu. 

Dzięki niemu skóra staje się nawilżona i pozbawiona zaczerwienień, a niemowlę zyskuje ochronę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Olej ze słodkich migdałów – cena

Olejek migdałowy możesz kupić w drogeriach lub sklepach z półproduktami do samodzielnie tworzonych kosmetyków. Ile zapłacisz za buteleczkę olejku migdałowego? Koszt zazwyczaj waha się od ok. 10 do 15 zł za 50 ml. Wiesz już, jak szerokie zastosowanie ma ten naturalny produkt, więc może warto ponieść ten drobny wydatek?

Olejek ze słodkich migdałów jest bardzo delikatnym, ale jednocześnie skutecznym kosmetykiem. Dzięki słodkiemu zapachowi i lekkiej formule stosowanie go na ciało i włosy to sama przyjemność. Jego niewątpliwą zaletą jest uniwersalność i szerokie spektrum działania. Jeśli chcesz uzyskać jeden z efektów, które opisaliśmy, nie wahaj się i wypróbuj ten naturalny produkt!

Zobacz też:
Olej neem – właściwości i zastosowanie miodli indyjskiej


Powiązane artykuły: