Olej arganowy to jeden z najpopularniejszych kosmetyków naturalnych. Dzięki swojemu wyglądowi i właściwościom zyskał sobie nazwę – płynne złoto Maroka. Możesz używać go zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Właściwości oleju arganowego czynią z niego prawdziwy eliksir młodości. W Maroku znany jest już od ponad ośmiu wieków. Dziś możemy kupić go praktycznie na całym świecie. Dowiedz się, jak i do czego używać oleju arganowego, aby maksymalnie wykorzystać jego unikalne właściwości.

Olej arganowy – z czego jest zrobiony?

Zapewne nieraz słyszałaś o dobroczynnym działaniu olejków arganowych. Być może nawet masz fiolkę tego „płynnego złota” w swojej szafce bądź kosmetyczce. Czy zastanawiałaś się jednak, jak powstaje ten unikalny olej oraz jaki jest jego skład? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te i inne pytania.

Olejki arganowe wytwarzane są z owoców arganii żelaznej. Drzewo to pochodzi z południowego obszaru Maroka. Dziś można je spotkać także w południowej Hiszpanii. Dorasta do 10 metrów wysokości – z ciernistymi gałęziami i poskręcanym pniem. Owoce arganii zawierają w środku 2 lub 3 nasiona z twardą łupiną.

Według tradycyjnej metody orzechy arganowe są mielone na oleistą pastę w ręcznych żarnach. Następnie z powstałej w ten sposób substancji wyciska się olej. Orzechy arganowe jest bardzo ciężko otworzyć. Dlatego też zwykle zbiera się je wyplute lub wydalone przez kozy. Takie ziarna są później oczyszczane, rozłupywane, suszone i prażone. Dopiero po takim złożonym procesie dodaje się do nich wody i mieli. Aby wytworzyć w ten sposób zaledwie 1 litr oleju arganowego, potrzeba nawet 35 kg owoców i aż 8 godzin pracy.

Zobacz też:
Skład kosmetyków – naucz się go czytać!

W niektórych wioskach tradycyjny wyrób tego cennego oleju jest nadal spotykany – wykonują to przeważnie kobiety. Jednak w dzisiejszych czasach olej arganowy wytwarzany jest inaczej – maszynowo. W okresie owocowania argania żelazna jest chroniona przed kozami, które potrafią wspinać się na drzewo i chętnie zjadają owoce. 

Nowoczesna produkcja oleju arganowego na potrzeby przemysłowe odbywa się na dwa różne sposoby:

  • tłoczenie orzechów arganowych na zimno – jest to obecnie najlepsza metoda. Pozwala uzyskać wysokiej jakości czysty olej. Można go stosować zewnętrznie, ale też spożywać;
  • ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi – sposób najpowszechniej używany przez przemysł kosmetyczny.

Olej arganowy – z czego się składa?

Skład naturalnego oleju arganowego jest dosyć prosty. Są to w 99% glicerydy:

  • kwasy nienasycone (do 80%) – kwas oleinowy i linolowy,
  • kwasy nasycone (do 20%) – kwas palmitynowy i stearynowy.

Pozostały 1% to tzw. frakcja niezmydlająca. Należą do niej:

  • karoteny,
  • tokoferole,
  • alkohole trójterpenowe,
  • sterole,
  • pochodne fenoli,
  • ksantofile.

Czy wiesz, że naturalny olej arganowy ma tylko śladowe ilości kampesterolu? Jest to fitosterol charakterystyczny dla wszystkich innych olejów roślinnych. Na podstawie tej informacji można odróżnić dobrej jakości, czysty olej arganowy od produktów zanieczyszczonych lub podrobionych. 

Olej arganowy – właściwości i zastosowanie

Jeden uniwersalny olej arganowy nie istnieje. Dostępne są 3 różne rodzaje tego cennego produktu – spożywczy, upiększający i przemysłowy. Pierwszy nadaje się do jedzenia. Drugi może być bezpośrednio stosowany na skórę. Natomiast trzeci nie nadaje się do aplikacji ani spożywania. Wykorzystuje się go jako dodatek do kosmetyków – w takiej postaci jest bezpieczny dla twojej skóry.

Olej arganowy ma właściwości, które sprawiają, że możesz używać go do przeróżnych celów. Znajdzie on swoje zastosowanie jako:

  • krem do rąk,
  • balsam do ust,
  • serum do twarzy,
  • odżywka do brwi i rzęs,
  • płyn do demakijażu,
  • olej bazowy do masażu,
  • odżywka lub serum do włosów – na końcówki lub całą ich długość,
  • balsam do ciała,
  • w kuchni do stosowania na zimno.
Zobacz też:
Hialuronidaza – ratunek po źle wstrzykniętym kwasie hialuronowym. Jakie daje efekty i kto nie może poddać się zabiegowi?

Olej arganowy zawiera liczne antyoksydanty, w tym „witaminę młodości”, czyli wit. E. 100 ml oleju arganowego zawiera aż 6 mg tego składnika, czyli 50% twojego dziennego zapotrzebowania na nią. W związku z tym ten olej najlepiej sprawdzi się w pielęgnacji skóry dojrzałej, podrażnionej i zniszczonej. Ten marokański olej przeciwdziała powstawaniu nowym zmarszczkom i wygładza te już istniejące. Naturalne olejki arganowe są delikatne dla skóry i mogą być stosowane także przez osoby cierpiące na łuszczycę, egzemę oraz inne choroby skóry i uczulenia.

Wygładzające i rozjaśniające właściwości oleju arganowego są na tyle silne, że będą skuteczne też na blizny i rozstępy. Stosowany bezpośrednio na skórę głowy, olej arganowy pomoże ci uporać się z łupieżem oraz wzmocni cebulki twoich włosów. Zastosowania tego złocistego olejku są praktycznie nieograniczone – świetnie sprawdzi się też jako regenerujące serum do paznokci.

Po połączeniu go z solą (na przykład algową lub jodowo-bromową) stworzysz bardzo korzystny dla twojej skóry peeling. Możesz też dodać olej arganowy do kąpieli, aby odświeżyć i odmłodzić swoją skórę. Dodaj kilka kropel do swojej ulubionej maski do włosów – w ten sposób zyskasz niepowtarzalną, jedwabistą gładkość. Właściwie nie ma ograniczeń co do kosmetycznych zastosowań tego cennego oleju. Nie bój się eksperymentować – możesz dowolnie mieszać olej arganowy z innymi kosmetykami i używać samodzielnie na wszystkie części ciała.

Olejek arganowy na twarz – właściwości

Płynne złoto z Maroka jest bogate w liczne składniki aktywne. Najkorzystniejsze dla twojej skóry są te o właściwościach przeciwutleniających, które spowalniają procesy starzenia się tkanek. Regularnie stosując olej arganowy na twarz będziesz mogła cieszyć się widocznie poprawioną kondycją twojej skóry.

Olejek arganowy na twarz – właściwości przy stosowaniu zewnętrznym:

  • wyrównuje koloryt skóry,
  • zmniejsza widoczność blizn,
  • wykazuje działanie wygładzające i przeciwzmarszczkowe,
  • odbudowuje i wzmacnia tzw. powłokę hydrolipidową skóry – chroni i nawilża,
  • stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • działa rewitalizująco i regenerująco,
  • chroni skórę przed wolnymi rodnikami,
  • działa przeciwzapalnie,
  • łagodzi skórne zmiany alergiczne,
  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV,
  • pomaga regulować ilość wytwarzanego sebum i leczyć objawy trądziku.
Zobacz też:
Jak dbać o włosy?

Aby cieszyć się tymi dobroczynnymi właściwościami oleju arganowego na skórę, możesz stosować go samodzielnie lub jako dodatek do innych kosmetyków. Wystarczy tylko kilka kropel, abyś zauważyła jego dobroczynne działanie. Pamiętaj, aby kupować wyłącznie wysokiej jakości olej arganowy na twarz tłoczony na zimno. Ten rodzaj jest całkowicie bezpieczny dla twojej skóry – pomoże ją odmłodzić, wzmocnić i zregenerować.

Olejki arganowe na włosy

Olejek arganowy – właściwości przy zastosowaniu zewnętrznym na włosy:

  • odżywia i nawilża zniszczone końcówki,
  • wzmacnia i regenerują włosy na całej ich długości,
  • nabłyszcza i ułatwia rozczesywanie niesfornych loków,
  • nadaje włosom miękkość i gładkość utraconą przez inwazyjne zabiegi.

Olej arganowy do picia i jedzenia

W Polsce olej arganowy do picia i gotowania nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Niesłusznie – warto wprowadzić go do swojego jadłospisu. Wśród profesjonalnych kucharzy, znany jest jako trufle lub kawior wśród olejów. Możesz dodawać olej arganowy do sosów, marynat, ryb, owoców morza, mięs, pieczywa lub sałatek. Ma on lekko orzechowy posmak, który nada orientalną nutę każdemu przygotowanemu przez ciebie daniu. Właściwości oleju arganowego zostają utracone w wysokich temperaturach. Najlepiej więc dodawaj go tuż przed podaniem dania i nie używaj go do smażenia. 

Olej arganowy – właściwości przy stosowaniu wewnętrznym:

  • źródło cennych kwasów tłuszczowych,
  • działa profilaktycznie na choroby sercowo-naczyniowe,
  • wzmacnia cały organizm,
  • zwalcza wewnętrzne stany zapalne,
  • poprawia profil lipidowy organizmu (zmniejsza zły cholesterol, a podwyższa dobry) – w ten sposób zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej i zakrzepicy,
  • zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej,
  • zmniejsza ryzyko powstawania choroby wrzodowej,
  • usprawnia działanie centralnego układu nerwowego,
  • wspiera pracę nerek i wątroby,
  • korzystnie wpływa na działanie mózgu,
  • działa antyoksydacyjnie,
  • zapobiega powstawaniu niektórych chorób nowotworowych.
Zobacz też:
Podkłady kryjące — idealna cera w zasięgu ręki!

Produkty przeznaczone do pielęgnacji ciała i włosów są często aromatyzowane. Pamiętaj, że dodatki zapachowe w oleju arganowym do picia i jedzenia absolutnie się nie sprawdzą. W kuchni używaj tylko naturalnego oleju, bez jakichkolwiek substancji dodanych.

Powyższe właściwości mogą brzmieć bardzo zachęcająco. Pamiętaj jednak, że nadmiar jakiegokolwiek oleju nie jest korzystny dla twojego zdrowia. 100 gramów oleju arganowego zawiera aż 800 kcal. Jeśli więc zaczniesz spożywać zbyt duże ilości, grozi ci nadwaga i problemy zdrowotne z nią związane. 

Przechowywanie i przeciwwskazania

Naturalne olejki arganowe mogą różnić się od siebie barwą, konsystencją i aromatem. Wynika to z faktu, że jest to produkt roślinny – efekt końcowy zależy od stanu nasion i techniki pozyskiwania. Przechowuj olej arganowy szczelnie zamknięty w oryginalnym opakowaniu. Utrzyma on swoje właściwości na dłużej, jeżeli zapewnisz mu odpowiednie warunki. Powinien zawsze znajdować się w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośrednich źródeł ciepła i działania promieni słonecznych.

Olej arganowy jest bardzo bezpiecznym produktem. Nie istnieją żadne odnotowane przypadki uczuleń przy zewnętrznym stosowaniu. Olej arganowy do picia i innych celów spożywczych może wywoływać alergię u niektórych osób, dlatego zachowaj ostrożność i obserwuj reakcję swojego ciała. Podatność na uczulenia to jedyne przeciwwskazanie do stosowania tego produktu. Jest on całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży i młodych mam.

Oryginalny marokański olej arganowy jest dość drogi. 100 ml może kosztować nawet około 50 zł. Aby upewnić się, że kupujesz prawdziwy, niebarwiony olej, szukaj na opakowaniu certyfikatu jakości i autentyczności. Produkty dostępne w niskich cenach to przeważnie podróbki i oleje sztucznie wzbogacone.

Olej arganowy ma szerokie zastosowanie – zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i spożywczym. Możesz kupować gotowe produkty z dodatkiem tego „płynnego złota” lub dodawać olejki arganowe do kosmetyków wedle własnych upodobań. Pamiętaj, aby wybrać produkt odpowiedni do planowanego użytku. Nie daj się też nabrać na niskie ceny – autentyczny olej arganowy jest drogi, ale zdecydowanie wart swojej ceny.

Zobacz też:
Grzywka – czy jest dla każdego? Jaka będzie ci pasować?

Bibliografia:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.2042-7158.2010.01190.x
https://altmedrev.com/wp-content/uploads/2019/02/v16-3-275.pdf