Kwas oleinowy (oleic acid) – co to jest?

Kwas oleinowy pod względem chemicznym zaliczany jest do związków organicznych. Należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, inaczej Omega-9. Nazwa ta pochodzi od struktury substancji, gdzie przy 9 atomie węgla występuje wiązanie podwójne.
Oleic Acid może być syntetyzowany przez człowieka, nie musi być koniecznie dostarczany z pożywieniem. Zawiera dużą dawkę witaminy E – naturalnego przeciwutleniacza. Wykorzystywany jest w wielu gałęziach przemysłu.
Sprawdź, jakie właściwości ma kwas oleinowy:
Kwas oleinowy naturalnie występuje w wielu olejkach roślinnych, w postaci płynnej. Surowce w takiej formie najczęściej stosowane są w branży kosmetycznej – jako samodzielny produkt lub jako dodatkowy składnik. Oleic Acid można znaleźć w:
Kosmetyki, do których najczęściej dodaje się Oleic Acid, to:
Kwas oleinowy został uznany przez odpowiednie organizacje za składnik bezpieczny do stosowania z preparatach pielęgnacyjnych do twarzy, ciała i włosów. Nie powoduje alergii, a także nie powinien podrażniać. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę, to komedogenność substancji. Zbyt często stosowany, w przypadku cer skłonnych do zanieczyszczeń i zmian trądzikowych, może powodować nasilenie trądziku.
Oleic Acid jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, a także w okresie karmienia piersią. Warto zauważyć, że jego spożywanie również jest korzystne dla organizmu, ponieważ zawiera zdrowy cholesterol.
Składnik ten występuje w naturalnych olejach roślinnych w formie płynnej. Aby go uzyskać, stosuje się metodę zwaną ekstrakcją. To proces wyodrębnienia danego związku za pomocą dyfuzji.
Nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu oleinowego na środowisko naturalne. Jest składnikiem neutralnym dla przyrody. Nie zalega w glebach ani w wodach.
Jako surowiec pozyskiwany z naturalnych olejów roślinnych, nie może zawierać w sobie związków pochodzenia zwierzęcego. Z tego też powodu jest w 100% wegański.
Kwas oleinowy jest składnikiem wykorzystywanym popularnie w diecie. Jest dostępny w dobrych dla organizmu tłuszczach, np. w oliwie z oliwek. Zapobiega chorobom na tle sercowo-naczyniowym.