Kwas oleinowy pod względem chemicznym zaliczany jest do związków organicznych. Należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych, inaczej Omega-9. Nazwa ta pochodzi od struktury substancji, gdzie przy 9 atomie węgla występuje wiązanie podwójne. 

Oleic Acid może być syntetyzowany przez człowieka, nie musi być koniecznie dostarczany z pożywieniem. Zawiera dużą dawkę witaminy E – naturalnego przeciwutleniacza. Wykorzystywany jest w wielu gałęziach przemysłu.

Oleic Acid – działanie

Sprawdź, jakie właściwości ma kwas oleinowy:

  • jest emolientem z grupy tłustych; po aplikacji pozostawia na skórze film ochronny;
  • zapobiega utracie nadmiernej ilości wody z naskórka, ogranicza tzw. TEWL. Wpływa pośrednio na stopień jego nawilżenia;
  • odżywia, zmiękcza oraz wygładza skórę;
  • wpływa na dobrą kondycję włosów – wygładza je i dodaje blasku;
  • dzięki zawartości witaminy E dobrze radzi sobie z powstającymi na skórze oznakami upływu czasu – zmarszczkami, brakiem jędrności, szarym kolorytem;
  • wpływa na końcową konsystencję preparatu kosmetycznego, ułatwia jego aplikację;
  • zapobiega kruszeniu się masy kosmetycznej m.in. pomadek do ust czy innych produktów w formie sztyftu.

Oleic Acid – zastosowanie w kosmetykach

Kwas oleinowy naturalnie występuje w wielu olejach roślinnych, w postaci płynnej. Surowce w takiej formie najczęściej stosowane są w branży kosmetycznej – jako samodzielny produkt lub jako dodatkowy składnik. Oleic Acid można znaleźć w:

  • oliwie z oliwek;
  • oleju rzepakowym;
  • oleju sezamowym;
  • oleju ze słodkich migdałów;
  • oleju słonecznikowym;
  • oleju z orzechów ziemnych;
  • oleju z awokado;
  • oleju z ogórecznika;
  • oleju lnianym.

Kosmetyki, do których najczęściej dodaje się Oleic Acid, to:

  • różnego rodzaju kremy do pielęgnacji twarzy;
  • balsamy i masła do ciała;
  • preparaty po opalaniu;
  • kremy do dłoni oraz stóp;
  • peelingi do ciała;
  • żele pod prysznic;
  • odżywki i maski do włosów;
  • mydła;
  • kosmetyki do makijażu;
  • antyperspiranty;
  • pomadki ochronne;
  • kremy z filtrami UV.
Zobacz też:
Kaolin (Kaolin Clay) – co to jest?

Oleic Acid – bezpieczeństwo stosowania

Kwas oleinowy został uznany przez odpowiednie organizacje za składnik bezpieczny do stosowania z preparatach pielęgnacyjnych do twarzy, ciała i włosów. Nie powoduje alergii, a także nie powinien podrażniać. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę, to komedogenność substancji. Zbyt często stosowany, w przypadku cer skłonnych do zanieczyszczeń i zmian trądzikowych, może powodować nasilenie trądziku.

Oleic Acid jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, a także w okresie karmienia piersią.

Oleic Acid – naturalny czy syntetyczny?

Składnik ten występuje w naturalnych olejach roślinnych w formie płynnej. Aby go uzyskać, stosuje się metodę zwaną ekstrakcją. To proces wyodrębnienia danego związku za pomocą dyfuzji.

Oleic Acid – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu oleinowego na środowisko naturalne. Jest składnikiem neutralnym dla przyrody. Nie zalega w glebach ani w wodach. 

Czy Oleic Acid jest odpowiedni dla wegan?

Jako surowiec pozyskiwany z naturalnych olejów roślinnych, nie może zawierać w sobie związków pochodzenia zwierzęcego. Z tego też powodu jest w 100% wegański.

Oleic Acid – ciekawostki

Kwas oleinowy jest składnikiem wykorzystywanym popularnie w diecie. Jest dostępny w dobrych dla organizmu tłuszczach, np. w oliwie z oliwek. Zapobiega chorobom na tle sercowo-naczyniowym.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/oleic-acid

https://incibeauty.com/en/ingredients/2516-oleic-acid