Olej awokado to jeden z najzdrowszych olejów świata. Możesz używać go w kuchni, ale też stosować jako kosmetyk, a nawet lek. Nakładaj go na całe ciało – dłonie, twarz, włosy i wszystkie miejsca suche lub zniszczone. Nawilżające, kojące i regenerujące właściwości oleju z awokado pozwolą ci cieszyć się skórą gładszą niż kiedykolwiek dotąd. Olej z awokado charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych, a zdecydowaną większość stanowi kwas oleinowy. Natomiast liczne witaminy i kwasy tłuszczowe wspomogą twoje zdrowie i samopoczucie od wewnątrz. Wprowadź olej z awokado do swojej diety i rytuałów pielęgnacyjnych – szybko zauważysz ogromną zmianę na lepsze.
Olej awokado – skąd pochodzi?
Na świecie istnieje wiele różnych gatunków wiecznie zielonych drzew awokado. Występują one głównie w Ameryce Południowej i Północnej, rzadziej pojawiają się też w południowo-wschodniej Azji. Znany nam olejek awokado i sam owoc są najbardziej kojarzone z południowym Meksykiem. Dziś uprawia się go w różnych częściach świata – Nowej Zelandii, Izraelu, RPA, USA i Meksyku.
Pozyskiewanie oleju
Naturalny olej awokado wytwarza się metodą ugniatania miąższu na papkę. Tradycyjnie trzeba to robić w naczyniu wypełnionym wodą. Następnie płyn zostaje podgrzewany, aby oddzielić tłuszcz od wody. Ten sposób zajmuje jednak dużo czasu i pieniędzy, przez co jest nieopłacalny.
Ze względu na duży popyt na ten produkt olej z awokado zaczęto wytwarzać na większą skalę w latach 30. XX wieku. Sposób produkcji zmieniał się stopniowo. Dziś istnieją trzy podstawowe metody na uzyskanie oleju awokado z owocu.
- Awokado jest najpierw suszone. Następnie w środowisku z wysoką temperaturą używa się specjalnych pras zgniatających. Olej jest wyciągany z tej substancji rozpuszczalnikami organicznymi.
- Kolejną metodą jest mechaniczne wyciskanie owocu. Później komórki tłuszczowe rozrywa się enzymatycznie bądź mechanicznie.
- Ostatnim sposobem jest tłoczenie na zimno. Ten rodzaj otrzymanego oleju jest najzdrowszy, ponieważ wysoka temperatura niszczy niektóre walory zdrowotne. W tym celu najpierw należy umyć, obrać i rozgnieść owoce. Następnie miąższ jest ugniatany w niskiej temperaturze. Ostatni etap to tzw. wirówka – mechaniczne odseparowanie oleju od papki.
Pierwsze dwa sposoby odbywają się z zastosowaniem procesu rafinacji. Obróbka termiczna sprawia, że olejek awokado traci sporą część swoich właściwości. Jednak lepiej nadaje się do użytku w kuchni i w przemyśle. Dobrze znosi wysokie temperatury smażenia. Z kolei zdrowszy, nierafinowany olej powinien być spożywany tylko na zimno.
Olej z awokado w kuchni
Jest to olej jadalny, który pozyskuje się z miąższu (nie z pestki!) owocu awokado. Jest to możliwe ze względu na jego wyjątkowo dużą zawartość tłuszczu. Możesz używać oleju z awokado do gotowania, ale też jeść go na surowo – na przykład w sałatkach. Jest on szczególnie wartościowy ze względu na swoją wyjątkowo wysoką temperaturę dymienia.
Punkt dymny nierafinowanego oleju awokado wynosi 250 stopni Celsjusza, natomiast rafinowany zaczyna się palić dopiero przy 271 stopniach. Wartości te mogą się nieco różnić w zależności od sposobu wytwarzania i przechowywania.
Olej z awokado tłoczony na zimno czy ciepło – który wybrać?
Ta decyzja zależy od tego, do czego chcesz użyć tłuszczu. Olej z awokado tłoczony na zimno ma bardzo dużo witamin i korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Znajdziesz w nim między innymi:
- omega-3, -6 i -9,
- witaminy A, B, C, D, E, H, K i PP,
- minerały – krzem, fosfor, mangan i potas,
- fitosterole, skwalen, lecytynę i chlorofil.
W związku z tym olej z awokado tłoczony na zimno świetnie nada się do sałatek lub jako dodatek do wzbogacenia odżywczego dań na samym końcu ich przygotowywania. Ten rodzaj tłuszczu bardzo dobrze sprawdzi się do celów kosmetycznych. Możesz sama dodawać go do ulubionych produktów, stosować go samodzielnie lub na jego bazie tworzyć własne kosmetyki do pielęgnacji skóry.
Rafinowany olej z awokado będzie natomiast lepszy do smażenia i gotowania. Doskonale znosi wysokie temperatury. Możesz dodawać go do mięs, warzyw i różnych potraw. Ma łagodny, lekko orzechowy posmak – dzięki temu doskonale sprawdzi się jako ciekawy dodatek do sosów, marynat i polew.
Olej z awokado w kosmetyce – właściwości
Olej z awokado ma właściwości nawilżające. Awokado pomaga dogłębnie i skutecznie nawilżyć twoją skórę. Możesz wymieszać go z olejem z pestek winogron albo migdałowym i dodać kilka kropel ulubionych olejków eterycznych. W ten sposób uzyskasz naturalny, aromatyczny i intensywnie wygładzający olejek do masażu całego ciała. Olejek z awokado skutecznie odbudowuje barierę lipidową twojego naskórka. W ten sposób zapobiega nadmiernej utracie wody.
Właściwości oleju z awokado nie kończą się jednak na tym. Olej awokado nakładany na rany i blizny przyspiesza ich proces gojenia. Regularny masaż z użyciem tego tłuszczu pomoże ci zredukować widoczność rozstępów i innych zmian skórnych. Witamina E zwalcza stany zapalne i redukuje uczucie swędzenia. Łagodzące właściwości oleju z awokado sprawiają, że jest to znakomity miejscowy lek na podrażnienia i drobne oparzenia.
Olej z awokado na włosy
Możesz używać oleju z awokado na całej długości włosów, jak i na skórę głowy. W pielęgnacji włosów działa nawilżająco i jest świetnym narzędziem do walki z łupieżem. Regularny masaż skóry głowy z użyciem oleju z awokado przyspieszy wzrost twoich włosów i poprawi ich zdrowie od wewnątrz.
Kuracja z olejku awokado sprawi, że twoje włosy staną się lśniące, nawilżone i widocznie zdrowsze. Możesz zastąpić nim syntetyczne balsamy, odżywki i inne kosmetyki. Zaletą tego tłuszczu jest to, że wyjątkowo szybko się wchłania. Nie pozostawia nieprzyjemnie tłustej powłoki – ani na włosach, ani też na skórze.
Olej z awokado na włosy – jak używać?
Olej z awokado nada twoim włosom blask i wydłuży trwałość koloru po farbowaniu. Warto naolejować włosy przed myciem – nałóż i delikatnie wmasuj olejek awokado na całą długość włosów. Nie zapomnij o skórze głowy, która także z niego skorzysta. Odczekaj przynajmniej godzinę lub dłużej. Następnie umyj włosy jak zwykle i ciesz się gęstymi, nawilżonymi i głęboko zregenerowanymi włosami.
Olej z awokado na twarz – jak działa?
Olejek z awokado do twarzy znakomicie sprawdzi się do cery suchej, zniszczonej, łuszczącej się oraz dotkniętej egzemą. Stosowany regularnie, sprawia, że skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna. Olej z awokado na twarz jest świetnym narzędziem do walki z trądzikiem i innymi dolegliwościami skórnymi. Pomoże ci zredukować stany zapalne i niepożądane efekty opalania.
Olej z awokado do twarzy działa niczym odżywczy, łagodzący kompres. Możesz stosować go samodzielnie jako serum odmładzające skórę. Właściwie każdy typ cery skorzysta z jego właściwości kojących i regenerujących. Olejek z awokado do twarzy wygładzi i widocznie odbuduje uszkodzone tkanki.
Olej z awokado na zmarszczki
Czy wiesz, że olej z awokado do twarzy to także naturalny sposób na zmarszczki? Składniki odżywcze zawarte w tym tłuszczu wspierają produkcję kolagenu i elastyny przez twoją skórę. Olej z awokado na zmarszczki nie tylko je wygładza, ale też zapobiega tworzeniu się nowych bruzd. Sprawi, że twoja skóra stanie się bardziej miękka w dotyku i napięta.
Jeden z najzdrowszych olejów do picia
Jeśli zdecydujesz się na dodanie do swojej diety oleju z awokado do picia na zimno, będziesz cieszyć się licznymi korzyściami zdrowotnymi. Pamiętaj, aby wybrać do tego olej z awokado tłoczony na zimno. Wówczas najbardziej skorzystasz z jego prozdrowotnego działania, takiego jak:
- wzmocnienie odporności i silniejszy układ odpornościowy,
- pozytywny wpływ na dziąsła,
- redukcja złego cholesterolu we krwi,
- wsparcie narządu wzroku poprzez zawartość luteiny,
- lepsze funkcjonowanie układu krążenia i sercowo–naczyniowego,
- posiada właściwości ściągające,
- redukcja bólu i sztywności stawów wśród osób cierpiących na artretyzm,
- sprawniej działający układ nerwowy.
Dodaj do tego bogactwo witamin zawarte w tym tłuszczu – jest to prawdziwa bomba odżywcza. Olej z awokado do picia spożywany regularnie zapewni twojemu organizmowi wiele niezbędnych składników. Po czasie, z pewnością zauważysz jego prozdrowotne działanie.
Olejek z awokado – gdzie kupić?
Olejek z awokado do twarzy, włosów, ciała i celów spożywczych jest coraz częściej dostępny w polskich sklepach. Olej typowo pielęgnacyjny, do stosowania zewnętrznego, kupisz w niektórych drogeriach, aptekach i sklepach zielarskich. Olej z awokado do picia i stosowania w kuchni możesz dostać w sklepach ze zdrową żywnością i produktami ekologicznymi.
Niektóre rodzaje tego tłuszczu mogą być stosowane do wszystkich wyżej wymienionych celów. Musi być to jednak dobrej jakości olej z awokado, bez dodatków zapachowych ani innych ulepszaczy. Jeśli nie możesz znaleźć go lokalnie, spróbuj poszukać w sklepach internetowych.
Olej z awokado – cena
Niestety, cena oleju z awokado nie należy do niskich. Za dobrej jakości, naturalny olej z awokado musisz zapłacić około 30 zł za 200 ml. Jest to jednak rozsądna cena, gdy weźmiesz pod uwagę proces wytwarzania i liczne korzyści zdrowotne. Mogą kusić cię tańsze produkty, jednak decydując się na nie, zwróć uwagę na jakość. Niska cena oleju z awokado powinna wzbudzić twoje wątpliwości co do składu i skuteczności działania tego produktu.
Olej z owoców awokado – opinie
Olej z awokado zyskał tak dużą popularność przez swoją uniwersalność i skuteczność działania. Już po kilku użyciach widać zauważalne różnice. Liczne opinie o oleju z awokado wykazują, że produkt ten może zastąpić wiele kosztownych kosmetyków drogeryjnych. Jest to tłuszcz całkowicie naturalny, z silnym działaniem odżywczym.
Wiesz już, jak używać oleju z awokado, aby w pełni wydobyć jego prozdrowotne właściwości. Pomoże ci widocznie upiększyć twoje włosy, skórę i paznokcie – wygładzi zmarszczki i odbuduje zniszczone tkanki. Stosowany od wewnątrz, może nawet zapobiegać licznym chorobom.