Olej z awokado to popularny surowiec wykorzystywany w kuchni oraz szeroko pojętej kosmetyce. Naturalnie owoce te występują m.in. w Meksyku, Nowej Zelandii, USA.

Substancja ta wyróżnia się składem bogatym w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3, Omega-6), witaminy z grupy B, A, E, C, PP, a także skwalen, lecytynę, cholinę czy kwas foliowy. 

Pod względem chemicznym jest gęstą cieczą, której zabarwienie oraz zapach różnią się. Wynika to z faktu, że olej z awokado może, ale nie musi ulegać rafinacji. Rafinowany, czyli bardziej oczyszczony, jest jaśniejszy, podczas gdy nierafinowany przybiera zielone zabarwienie.

Persea Gratissima Oil – działanie

Oto działanie oleju z awokado:

  • jest przede wszystkim wspaniałym emolientem – pozostawia na skórze ochronny film, który zapewnia jej ochronę;
  • ułatwia aplikację i rozsmarowywanie preparatu;
  • zapobiega utracie wody z naskórka – wspomaga nawilżenie;
  • dzięki bogatemu składowi silnie odżywia skórę oraz włosy;
  • wygładza drobne zmarszczki;
  • wspomaga regenerację skóry, pomaga odbudować naruszony płaszcz lipidowy;
  • przyspiesza gojenie podrażnień, otarć, a także rozstępów;
  • działa przeciwzapalnie;
  • jest naturalnym filtrem UV o niskim faktorze;
  • wykazuje właściwości emulgujące – stabilizuje emulsje kosmetyczne.

Persea Gratissima Oil – zastosowanie w kosmetyce

Naturalne oleje są jednymi z najczęściej wykorzystywanych substancji w kosmetyce. Olej z awokado może być stosowany jako produkt samodzielny lub w formie dodatku do innych tłuszczy bądź preparatów. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę, składem przypomina płaszcz lipidowy. 

Persea Gratissima Oil najczęściej występuje w:

  • olejkach do masażu;
  • produktach do kąpieli (płyny, kule);
  • szamponach;
  • maskach i odżywkach silnie regenerujących do włosów;
  • kremach do dłoni;
  • kosmetykach do pielęgnacji skóry twarzy;
  • specjalistycznych kremach na AZS, łuszczycę;
  • produktach łagodzących po opalaniu;
  • balsamach do ciała;
  • żelach pod prysznic;
  • mydłach;
  • kosmetykach do makijażu;
  • kosmetykach dla dzieci;
  • balsamach na rozstępy.

Olej z awokado nie należy do produktów trwałych. Trzeba go odpowiednio przechowywać, z dala od ciepła i bezpośrednich promieni słonecznych. Można, a nawet powinno się trzymać go w lodówce.

Persea Gratissima Oil – bezpieczeństwo stosowania

Ten naturalny olej jest całkowicie bezpieczny do stosowania w preparatach kosmetycznych różnego rodzaju. Nie zalicza się go do potencjalnych alergenów. Nie powoduje podrażnień – wręcz przeciwnie, wspomaga ich regenerację. 

Jest dobrze tolerowany przez skóry problematyczne – trądzikowe, dotknięte AZS, łuszczycą, nadwrażliwe. Stosowany samodzielnie i zbyt często może jednak działać komedogennie. Dlatego zaleca się umiar.

Persea Gratissima Oil może być stosowany przez kobiety w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią. Polecany jest jako składnik wspomagający walkę z rozstępami.

Persea Gratissima Oil – wpływ na środowisko naturalne

Olej z awokado nie ma niekorzystnego działania na środowisko naturalne.

Persea Gratissima Oil – naturalny czy syntetyczny?

Persea Gratissima Oil pozyskiwany jest z owoców awokado. Co ciekawe, nie z pestek, lecz z miąższu. Może być wytwarzany na kilka sposobów. Jednym z nich jest tłoczenie na zimno, bez udziału wysokiej temperatury. To jedna z lepszych metod, ponieważ nie usuwa z oleju wielu substancji aktywnych.

Persea Gratissima Oil – czy jest odpowiedni dla wegan

Jako surowiec roślinny, olej z awokado jest w 100% wegański.

Persea Gratissima Oil – ciekawostki

Olej z awokado wykorzystuje się również w kuchni jako dodatek do dań. Ważne, aby wykorzystywać go w tym celu zgodnie z jego przeznaczeniem. Tłoczony na zimno, nie nadaje się do gorących potraw.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/persea-gratissima-avocado-oil

https://incibeauty.com/en/ingredients/1634-persea-gratissima-oil