Masło shea znane jest w Europie od XVIII wieku. Roślina, z której wydobywany jest ten cenny produkt, pochodzi z Afryki. Rdzenni mieszkańcy uznają je za święte, przede wszystkim ze względu na długą żywotność drzewa, ale też przez jego właściwości. Zbiory nasion poprzedzone są tradycyjnym rytuałem, który mogą wykonywać tylko kobiety. Nasiona shea zostały przywiezione do Europy przez pewnego szkockiego podróżnika. Masło shea i jego dobroczynne właściwości stopniowo zyskiwało na popularności. W XX wieku było już powszechnie stosowane. 

Masło shea – masło karite?

Masło shea znane jest też pod inną nazwą – masło karite. Być może jest to dość mylące, lecz te dwa terminy oznaczają dokładnie tę samą substancję. Ten produkt jest bardzo wysoko ceniony w kosmetyce. Ma bardzo dużą różnorodność zastosowań. Możesz nakładać olej shea na włosy, skórę, usta, a nawet używać go do gotowania. 

Jak dokładnie powstaje shea? Masło to właściwie zwykły olej. Pozyskiwany jest w procesie przetwarzania orzechów masłosza. Drzewo masłosz Parka występuje naturalnie na sawannach Zachodniej i Centralnej Afryki. Roślina musi osiągnąć wiek około 30-40 lat, zanim urodzi pierwsze owoce. Drzewo osiąga wysokość maksymalnie do 25 metrów i żyje do około 300 lat.

Owoce tego afrykańskiego drzewa wyglądem przypominają duże jagody. Znajdują się w nich brązowo-czerwone nasiona shea. Masło wyrabia się właśnie z nich. Około połowa ich składu to czysty, naturalny tłuszcz. Aby wytworzyć kilogram masła karite potrzeba aż 15 kg takich nasion. Świeże, naturalne masło shea ma konsystencję gęstej, białej pasty. Nie ma właściwie żadnego szczególnie wyraźnego smaku ani zapachu. Czyste masło shea może mieć różną barwę i lekki aromat, w zależności od tego, w jakiej porze roku owoce zostały zebrane z drzewa.

Zobacz też:
Który tonik do twarzy będzie dla Ciebie najlepszy? Pomożemy Ci wybrać

Masło shea – właściwości

Czym wyróżnia się masło karite na tle innych olejów roślinnych? Unikalne właściwości masła shea sprawiły, że jest to niezwykle popularny i rozchwytywany produkt w przemyśle kosmetycznym. Zawiera między innymi:

  • witaminę A i E,
  • witaminę F, która skutecznie rozluźnia mięśnie,
  • właściwości intensywnie nawilżające,
  • naturalne właściwości filtrujące promienie UV (choć są one stosunkowo niskie – 5 SPF).

Jest to szeroko stosowany produkt, który nawet bez żadnych innych dodatków działa kojąco na skórę. Zmiękcza, nawilża, uelastycznia i przedłuża opaleniznę skóry. Dodatkowo, masło shea do twarzy wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe.

Masło shea – zastosowanie

Masło shea wykazuje wiele cennych właściwości, dzięki którym jest niezastąpionym produktem w przemyśle kosmetycznym. Znajdziesz je w wielu ulubionych produktach pielęgnacyjnych – pomadkach do ust, kremach i balsamach do całego ciała, olejkach do masażu, a nawet w szamponach. Olej z masła karite wspaniale działa na włosy suche, słabe i kręcone. Posiada właściwości nawilżające, nabłyszczające i silnie regenerujące. Dodanie tego tłuszczu do jakiegokolwiek produktu sprawi, że stanie się łagodniejszy dla skóry i włosów. 

Naturalne masło shea możesz stosować samodzielnie, chociażby jako pomadkę do ust. Z łatwością stworzysz też z niego własny krem do twarzy lub nawilżającą emulsję do ciała. Po użyciu masła shea zauważysz na danym obszarze charakterystyczne błyszczenie. Jest to spowodowane wysoką zawartością tłuszczów, które pozostają na powierzchni ciała i włosów. 

Zastosowanie masła shea nie kończy się jednak na kosmetyce. Znajdziesz je również w różnych produktach spożywczych, np. w czekoladzie. Nabłyszczające właściwości masła shea świetnie się sprawdzą do impregnacji drewna – mebli, a nawet instrumentów. Czy wiesz, że masło shea można nawet stosować jako biomasę do wytwarzania energii elektrycznej? W niektórych miejscach na świecie już stosuje się takie rozwiązania.

Zobacz też:
Modne fryzury – co jest na topie?

Masło shea na twarz

Ten produkt będzie cudownie pielęgnował twoją cerę. Nierafinowanego masła shea do twarzy możesz używać samodzielnie, jako naturalnego kosmetyku. Odżywia i regeneruje każdy typ skóry. Witamina E i katechiny działają wygładzająco na zmarszczki. Masło shea na twarz, stosowane regularnie, rozświetli i odmłodzi twoją cerę.

Olej shea – czy jest zdrowy?

Zastanawiasz się, czy masło karite jest jadalne? Masło shea do jedzenia jest szeroko spożywane na terenie Afryki – tam, gdzie występuje naturalnie. Lokalna ludność używa go do smażenia i jako dodatek do różnych potraw. Dzięki swoim właściwościom pomaga poprawić smak, konsystencję i aromat wielu różnych dań. 

Masło shea – rafinowane czy nierafinowane?

Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami masła shea? Które lepiej kupować? Naturalne masło shea jest produktem nierafinowanym. Wytwarza się je ręcznie, wyciskając orzechy masłosza w temperaturze poniżej 70 stopni Celsjusza. Jest to najmniej inwazyjna metoda produkcji, która pozwala olejowi zachować większość swoich naturalnych właściwości. 

Takie czyste masło shea nie potrzebuje żadnych ulepszaczy, aby zachowało swoją świeżość na długo. Mimo niskiego stopnia przetworzenia samo utrzymuje ważność przez długi czas. Niskoprzetworzony produkt ma więcej naturalnej witaminy E, ale może powodować reakcje alergiczne.

Rafinowane masło shea/karite może być produkowane jednym z dwóch sposobów. Do pierwszego potrzebne są chemiczne rozpuszczalniki, używane w temperaturze powyżej 90 stopni Celsjusza. Druga metoda polega na wyciśnięciu orzechów masłowca na specjalnych prasach. Następnie należy odfiltrować olej. 

Wciąż zadajesz sobie pytanie: rafinowane czy nierafinowane masło shea? Czasem decyzja nie jest wcale taka prosta. Nierafinowane ma więcej witamin i prozdrowotnych właściwości, ale posiada też charakterystyczny zapach i alergeny. Z kolei rafinowany olej shea jest pozbawiony wielu związków odżywczych, ale ma dłuższą datę ważności i jest bezzapachowy.

Zobacz też:
Paznokcie żelowe – jak zrobić je w domu?

Masło shea kupisz w większości sklepów ekologicznych lub ze zdrową żywnością. Znajdziesz je także w lepszych sklepach kosmetycznych oraz online. Wypróbuj je do pielęgnacji całego ciała – samodzielnie lub jako dodatek do innych kosmetyków. Szybko zakochasz się w tym cudownym, naturalnym produkcie.