Węglowodany w kosmetyce są wykorzystywane od bardzo dawna na wiele sposobów. Jednym z nich jest metyloceluloza – pochodna celulozy. To substancja naturalnego pochodzenia, związek organiczny. Znalazła zastosowanie przede wszystkim w branży kosmetycznej oraz spożywczej. 

Biorąc pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne, metyloceluloza jest ciałem stałym. Ma barwę jasną, biało-szarą. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, najlepiej o niskiej temperaturze. Na opakowaniach produktów można ją zlokalizować jako INCI: Methylcellulose.

Metyloceluloza – działanie

O tym, jakie ma metyloceluloza zastosowanie, decydują jej właściwości:

  • umożliwia powstanie kosmetyków o konsystencji żelowej;
  • reguluje lepkość preparatu do pielęgnacji – zwiększa ją;
  • pełni rolę emulgatora, czyli umożliwia połączenie dwóch, w teorii niezdolnych do wymieszania, struktur – wodnej i olejowej;
  • pomaga wytworzyć dobrej jakości, stabilną pianę;
  • wpływa na trwałość i niezmienną formę kosmetyku przez cały okres jego stosowania;
  • chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, w razie nadmiernej ekspozycji produktu;
  • zagęszcza i nadaje odpowiednią konsystencję.

Metyloceluloza – zastosowanie w kosmetyce

Biorąc pod uwagę określone właściwości, jakie daje metyloceluloza, najczęściej można ją znaleźć w:

  • szamponach;
  • żelach pod prysznic;
  • płynach do kąpieli;
  • produktach do mycia twarzy;
  • peelingach;
  • balsamach do ciała;
  • różnego rodzaju mleczkach do pielęgnacji (po opalaniu, po depilacji);
  • w kremach z filtrami UV;
  • w maskach i odżywkach do włosów.

Metyloceluloza – bezpieczeństwo stosowania

Jeśli producent chce wprowadzić nową substancję do kosmetyku, musi zlecić szereg badań toksykologicznych i innych, decydujących o jej bezpieczeństwie. Część składników aktywnych przeznaczona jest do określonego stosowania w danych, narzuconych stężeniach, których nie można przekroczyć.

Metyloceluloza jest bezpieczna do użytku w preparatach pielęgnacyjnych do ciała, twarzy oraz włosów. Nie wykazuje działania potencjalnie uczulającego. Może natomiast w niewielkim stopniu podrażniać delikatne okolice błon śluzowych, a także skórę nadwrażliwą. Nie jest substancją komedogenną – nie pogarsza stanu cery problematycznej, skłonnej do zmian trądzikowych i innych. Jej maksymalne stężenie może wynosić aż 48%. Metyloceluloza jest bezpieczna także do stosowania dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Metyloceluloza – wpływ na środowisko naturalne

Obecnie nie odnotowano negatywnego wpływu Methylcellulose na środowisko naturalne.

Metyloceluloza – naturalny czy syntetyczny?

Metyloceluloza jest węglowodanem, pochodną celulozy. Sama celuloza występuje w ścianach komórkowych roślin – zatem ma naturalne pochodzenie.

Metyloceluloza – czy jest odpowiedni dla wegan

Konsumenci, którzy deklarują się jako weganie, są świadomi i wymagający. Bardzo dobrze znają poszczególne składniki i odpowiednio je analizują. Dla nich najważniejsze jest pochodzenie danej substancji – nie może zawierać żadnych odzwierzęcych związków. Mając to na uwadze, metyloceluloza jest w 100% wegańska, pochodzenia roślinnego.

Metyloceluloza – ciekawostki

Oprócz Methylcellulose w kosmetykach, istnieje także metyloceluloza spożywcza, inaczej E461. Najczęściej wykorzystuje się ją w tym przemyśle jako zagęstnik, co wynika z jej właściwości żelujących. Stosowana jest również jako dodatek do opakowań na jedzenie. Oprócz tego metyloceluloza stosowana jest także w:

  • branży papierniczej;
  • budowlanej;
  • podczas produkcji różnego rodzaju tkanin;
  • wspomaga tworzyć tzw. efekty specjalne.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/methylcellulose

https://incibeauty.com/en/ingredients/17737-methylcellulose