Hydroxyethylcellulose (hydroksyetyloceluloza) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Hydroksyetyloceluloza to substancja, którą można znaleźć w kosmetykach jako INCI: Hydroxyethylcellulose. Co to jest? Pod względem chemicznym to ciało stałe w formie proszku (mikrokryształków) o białej lub kremowej barwie. Po zmieszaniu z wodą, w której z łatwością się rozpuszcza, tworzy klarowny żel. 

Substancja wykazuje wysoką stabilność w obliczu zmian warunków otoczenia, m.in. pH, oraz działania jonów metali. Ma praktycznie niewyczuwalny zapach. Sprawdź, co jeszcze warto o niej wiedzieć!

Hydroxyethylcellulose – działanie

Warto wiedzieć, jakie właściwości Hydroxyethylcellulose wykorzystuje się w kosmetyce. Substancja ta:

  • jest świetnym zagęstnikiem w produktach kosmetycznych. Dzięki temu, że po zmieszaniu z wodnym roztworem przyjmuje postać żelową, wypełnia produkt kosmetyczny;
  • wpływa na zwiększenie lepkości kosmetyku pielęgnacyjnego;
  • po aplikacji tworzy film ochronny, który nie jest wyczuwalny i nie przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu;
  • ogranicza nadmierną utratę wody z naskórka;
  • stabilizuje pianę w preparatach, które ją wytwarzają, np. w żelach do mycia. Sprawia, że jest ona trwalsza i lepszej jakości;
  • decyduje o odpowiedniej konsystencji produktu;
  • ułatwia aplikację oraz rozsmarowywanie;
  • może przyczyniać się do przedłużenia trwałości kosmetyku.

Hydroxyethylcellulose – zastosowanie w kosmetykach

Hydroksyetyloceluloza to składnik kosmetyczny, który znalazł zastosowanie szczególnie w:

  • kremach do twarzy;
  • maskach do pielęgnacji cery różnego rodzaju;
  • lekkich emulsjach;
  • balsamach do ciała;
  • żelach do mycia twarzy;
  • produktach do mycia ciała;
  • serach i eliksirach do pielęgnacji twarzy;
  • kosmetykach tzw. kolorowych do makijażu;
  • pastach do zębów;
  • antyperspirantach.

Hydroksyetyloceluloza – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Wiele kontrowersji budzą doniesienia o szkodliwości Hydroxyethylcellulose. Jednak światowe organizacje zajmujące się dokładnym badaniem substancji kosmetycznych uznały hydroksyetylocelulozę za związek bezpieczny do stosowania w produktach pielęgnacyjnych. Nie ma on zdolności przenikania przez skórę do krwiobiegu. Osiada na naskórku, przez który jest bardzo dobrze tolerowany.

Pomimo tego, że Hydroxyethylcellulose pozostawia na skórze niewyczuwalną warstwę – nie działa komedogennie. Może być stosowany przez osoby z cerą problematyczną i skłonną do powstawania zmian trądzikowych. Substancję tę mogą bezpiecznie stosować kobiety w ciąży.

Pochodzenie Hydroxyethylcellulose – naturalne czy syntetyczne?

Składnik jest pochodną celulozy. Hydroksyetyloceluloza powstaje w wyniki reakcji chemicznej celulozy oraz tlenku etylenu. Jest produktem naturalnym, który z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetykach naturalnych i ekologicznych.

Hydroxyethylcellulose – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu hydroksyetylocelulozy na środowisko naturalne. To bardzo ważne, ponieważ dobre wybory konsumentów mają ogromny wpływ na przyszłość naszej planety. Kupujący są coraz bardziej świadomi, co odzwierciedla się w pogłębianiu wiedzy na temat poszczególnych składników kosmetyków i tego, co się później z nimi dzieje. Producenci również coraz ostrożniej podchodzą do wykorzystywanych substancji aktywnych.

Hydroxyethylcellulose – czy jest wegański?

Hydroksyetyloceluloza ma pochodzenie roślinne. Nie zawiera w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego. Pozyskiwanie składnika również odbywa się zgodnie z przekonaniami i etyką wegan. Można zatem powiedzieć, że Hydroxyethylcellulose jest substancją wegańską.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia