Salicylan benzylu na etykiecie produktu widnieje jako INCI: Benzyl Salicylate. To ester alkoholu benzylowego oraz kwasu salicylowego. Jest bezbarwną cieczą. Występuje w olejkach eterycznych – jest związkiem głównie zapachowym. Charakteryzuje się kwiatowym aromatem. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. W dużej mierze wykorzystuje się go w branży kosmetycznej.

Benzyl Salicylate – działanie

  • Jest składnikiem zapachowym wielu produktów kosmetycznych.
  • Pełni rolę filtra słonecznego (niska ochrona).
  • Wzmacnia już istniejący zapach.
  • Maskuje nieprzyjemne aromaty.
  • Posiada zdolność do pochłaniania niekorzystnych promieni ultrafioletowych.
  • Przedłuża trwałość preparatu kosmetycznego. 

Benzyl Salicylate – zastosowanie w kosmetykach

Benzyl Salicylate występuje przede wszystkim tam, gdzie pożądany jest przyjemny zapach. Cieszy się dużą popularnością ze względu na walory aromatyczne, które daje. Udowodniono, że konsumenci częściej sięgają po preparaty, które po prostu ładnie pachną.

 W jakich produktach kosmetycznych można znaleźć Benzyl Salicylate?

  • Płynach i kulach do kąpieli
  • Żelach pod prysznic
  • Szamponach różnego rodzaju oraz innych produktach do pielęgnacji włosów
  • Mgiełkach zapachowych
  • Kremach do twarzy
  • Produktach do ciała (balsamy, mleczka)
  • Kremach z filtrem UV
  • Kremach do dłoni i stóp
  • Perfumach i wodach toaletowych

Benzyl Salicylate – bezpieczeństwo stosowania

W ogólnym rozumieniu Benzyl Salicylate jest substancją dopuszczoną do użytku w przemyśle kosmetycznym, czyli uznaną za bezpieczną. Istnieją jednak pewne ograniczenia co do jej stosowania. Obowiązkiem producenta jest zamieszczenie informacji na etykiecie o obecności salicylanu benzylu, jeśli w produktach do spłukiwania przekracza 0,01%, natomiast w tych niespłukiwanych – 0,001%.

Zobacz też:
Triclosan (triklosan) – co to jest?

Składnik został zaliczony do potencjalnie silnych alergenów. Może wywoływać na skórze podrażnienie i zaczerwienienie. Nie jest zalecany do stosowania w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Benzyl Salicylate – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie Benzyl Salicylate występuje w olejkach eterycznych, np. w goździkowym. Na skalę przemysłową wytwarza się go syntetycznie za pomocą syntez chemicznych.

Benzyl Salicylate – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu tej substancji na środowisko naturalne. Są jednak informacje o niekorzystnym działaniu tego związku na wody, do których się dostaje.

Benzyl Salicylate – czy są odpowiednie dla wegan?

Weganie bardzo uważnie dobierają kosmetyki, których używają. Starannie weryfikują i dobierają składniki. Benzyl Salicylate jest związkiem, który może być bezpiecznie przez nich używany. Nie posiada w sobie żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego.

Inne – ciekawostki

Olejki eteryczne są związkami silnie reaktywnymi. Zawierają dziesiątki związków aktywnych. Jednym z nich jest właśnie Benzyl Salicylate zawarty w olejku goździkowym. Substancja ta, mimo że uznana za bezpieczną i dodawana do kosmetyków, powinna być stosowana z ostrożnością. Wiele głosów w Internecie wspomina o jej silnym działaniu alergizującym. U osób ze skłonnością do przebarwień może nasilić ten problem. Co ważne, przebarwienia nasilają się same podczas kontaktu ze słońcem – Benzyl Salicylate jest dodawany do kosmetyków chroniących przed promieniowaniem UV.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/benzyl-salicylate-0
https://www.theskincarechemist.com/glossary/benzyl-salicylate/