Winorośl właściwa to najpopularniejszy i najstarszy gatunek winorośli. Obecnie istnieje bardzo dużo odmian Vitis Vinifera, które łatwo się ze sobą krzyżują. Bywa nazywana także winoroślą europejską, biorąc pod uwagę obszary, w jakich występuje.

Owoce winorośli wykorzystuje się m.in. do produkcji najlepszej jakości win, a także do przetwarzania w rodzynki. Z nasion można uzyskać olej, który później znajduje zastosowanie w kuchni lub w kosmetyce.

Vitis Vinifera to ogólna nazwa rośliny. Mając na uwadze zastosowanie w kosmetyce, gdzie można wykorzystać różne jej części, możemy wyróżnić:

  • Vitis Vinifera Seed Extract (ekstrakt z pestek winorośli);
  • Vitis Vinifera Seed Oil (olej z pestek winorośli);
  • Vitis Vinifera Grape Extract (ekstrakt z owoców winorośli);
  • Vitis Vinifera Leaf Extract (ekstrakt z liści winorośli).

Vitis Vinifera – działanie

W winorośli znajduje się wiele cennych składników, takich jak:

  • kwasy owocowe;
  • flawonoidy;
  • garbniki;
  • witaminy;
  • polisacharydy;
  • pektyny;
  • związki mineralne.

Mają one odzwierciedlenie we właściwościach, które ma ten składnik, takich jak:

  • działanie przeciwstarzeniowe – zapobiega powstawaniu wolnych rodników, walczy ze stresem oksydacyjnym. To silny przeciwutleniacz, według niektórych badań silniejszy niż skoncentrowana witamina C;
  • walka z oznakami starzenia, które wywołały promienie słoneczne;
  • pozytywny wpływ na włókna kolagenowe oraz elastynę – białkowe mikrofilamenty skóry;
  • właściwości przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne;
  • przyspieszenie regeneracji naskórka, gojenie otarć;
  • wzmacnianie, uszczelnianie naczyń krwionośnych i niwelowanie delikatnego rumienia;
  • wpływ na koloryt cery, rozjaśnianie oraz ujednolicanie jej;
  • zmniejszanie obrzęków i opuchlizny, szczególnie w okolicach oczu;
  • działanie przeciwłupieżowe;
  • zmniejszanie wydzielania sebum, zwłaszcza w przypadku cery tłustej i problemowej;
  • nadawanie kosmetykom przyjemnego, owocowego aromatu;
  • pozostawianie na skórze nieprzepuszczalnego filmu ochronnego i zapobieganie utracie wody z naskórka.
Zobacz też:
Dimethiconol (dimetikonol) – co to jest?

Vitis Vinifera – zastosowanie w kosmetykach

Winorośl Vitis Vinifera zajmuje czołowe miejsce w składnikach chętnie wykorzystywanych w kosmetyce. Trudno się temu dziwić, bo przynosi rewelacyjne efekty. Gdzie najczęściej można znaleźć ekstrakty oraz olej z tej rośliny? Między innymi:

  • w kremach do twarzy do cery suchej, wrażliwej, naczyniowej;
  • w terapiach silnie przeciwstarzeniowych oraz odbudowujących – serach, eliksirach, ampułkach;
  • w kosmetykach do ciała;
  • w preparatach regenerujących po opalaniu;
  • w maskach do twarzy;
  • w szamponach przeciwłupieżowych;
  • w żelach pod prysznic;
  • w produktach do kąpieli – płynach, kulach, pudrach;
  • w peelingach do ciała oraz twarzy;
  • w kremach do dłoni;
  • w maskach i odżywkach do włosów;
  • w olejkach do masażu.

Olej może być stosowany jako produkt samodzielny do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów.

Vitis Vinifera – bezpieczeństwo stosowania

Vitis Vinifera jest składnikiem bezpiecznym do stosowania. Nie posiada szczególnych ograniczeń. Nie zalicza się go do potencjalnych związków alergizujących. Nie wykazuje właściwości komedogennych.

Produkty z winorośli właściwej mogą być także stosowane w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Vitis Vinifera – naturalny czy syntetyczny?

Ekstrakty oraz olej z winorośli właściwej to substancje całkowicie naturalne. Pozyskuje się je z rośliny Vitis Vinifera za pomocą różnych metod.

Vitis Vinifera – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Vitis Vinifera na środowisko naturalne.

Vitis Vinifera – czy jest odpowiedni dla wegan?

Winorośl właściwa jest składnikiem w 100% wegańskim, pochodzenia roślinnego. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/vitis-vinifera-grape-seed-oil
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/vitis-vinifera-derived-ingredients