Caprylic/Capric Triglyceride (trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy) – co to jest?

Trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy należy do organicznych związków chemicznych o naturalnym pochodzeniu. Jest bardzo chętnie stosowany w branży kosmetycznej. Przybiera postać cieczy bez barwy oraz zapachu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Na etykiecie kosmetyków można go zlokalizować jako INCI: Caprylic/Capric triglyceride.

Caprylic/Capric Triglyceride – działanie

Caprylic/Capric triglyceride ma szereg właściwości wykorzystywanych w produktach pielęgnacyjnych do twarzy, ciała oraz włosów:

  • jest tłustym emolientem, który po aplikacji pozostawia na skórze ochronną warstwę;
  • ogranicza utratę wody z naskórka, przez co działa pośrednio nawilżająco;
  • jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla innych substancji;
  • może pełnić rolę delikatnego konserwantu;
  • wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego, nadaje mu poślizg, przez co aplikacja staje się łatwiejsza oraz przyjemniejsza;
  • zwiększa lepkość preparatów pielęgnacyjnych;
  • zmiękcza naskórek oraz włosy, działa kondycjonująco;
  • uelastycznia, pozytywnie wpływa na skórę z oznakami starzenia;
  • natłuszcza skórę.

Caprylic/Capric Triglyceride – zastosowanie w kosmetyce

W kosmetykach Caprylic/Capric trigliceryde jest chętnie stosowany. Najczęściej można go znaleźć w:

  • różnego rodzaju kremach do twarzy na dzień i noc;
  • ochronnych produktach do skóry suchej;
  • serach i eliksirach;
  • kremach po goleniu;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do dłoni oraz stóp;
  • szamponach;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • żelach pod prysznic;
  • produktach do demakijażu;
  • preparatach do kąpieli;
  • kosmetykach kolorowych takich jak szminki.

Caprylic/Capric Triglyceride – bezpieczeństwo stosowania

Organizacje badające bezpieczeństwo poszczególnych substancji zawartych w kosmetykach, uznały, że Caprylic/Capric triglyceride spełnia niezbędne normy. Nie powoduje podrażnień ani alergii. Jest związkiem bezpiecznym dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Nie powinien działać komedogennie, jednak opinie konsumentów sugerują inaczej. Stosowany zbyt często lub w za wysokim stężeniu trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy może powodować wysyp nowych zmian trądzikowych i ogólne pogorszenie stanu cery problematycznej.

Caprylic/Capric Triglyceride – naturalny czy syntetyczny

Trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy jest substancją pochodzenia naturalnego. Powstaje z wykorzystaniem kwasów tłuszczowych pozyskiwanych z oleju kokosowego. Olej ten bierze udział w procesie estryfikacji z udziałem gliceryny.

Caprylic/Capric Triglyceride – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu Caprylic/Capric triglyceride na środowisko naturalne. Jest on substancją neutralną. Nie zagraża glebom oraz nie stwarza niebezpieczeństwa po dostaniu się do wody. To bardzo ważny, często pomijany aspekt, decydujący o wyborze kosmetyków do pielęgnacji.

Caprylic/Capric Triglyceride – czy jest odpowiedni dla wegan?

Weganie to bardzo wymagająca oraz świadoma grupa konsumentów. Skrupulatnie analizuje ona składy poszczególnych kosmetyków. Caprylic/Capric Triglyceride ma pochodzenie naturalne oraz roślinne. Kwas tłuszczowy, który bierze udział w procesie jego powstawania, pozyskiwany jest z oleju kokosowego. Substancja ta nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych dodatków. Jest w 100% wegańska.

https://www.healthline.com/health/caprylic-capric-triglyceride

https://incibeauty.com/en/ingredients/19960-caprylic-capric-triglyceride



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia