Fluor to pierwiastek, który nie występuje naturalnie w przyrodzie. Powodem tego jest jego silna reaktywność. Co to jest fluorek sodu? To jeden ze związków przez niego wytwarzanych. Ze względu na stan skupienia jest ciałem stałym. Nie ma koloru. Wyróżnia się wysoką temperaturą topnienia. Można go zlokalizować na etykiecie produktów jako INCI: Sodium Fluoride. 

Fluorek sodu- działanie

Właściwości fluorku sodu koncentrują się głównie na:

  • wzmacnianiu szkliwa zębów;
  • zapobieganiu powstawania próchnicy;
  • wzmacnianiu kości oraz niedopuszczaniu do powstania osteoporozy;
  • działaniu antybakteryjnym.

Fluorek sodu – zastosowanie w kosmetykach

Fluorek sodu w paście to bardzo częsty składnik. Wynika to z faktu, że bardzo skutecznie dba o zęby i ich kondycję. Oprócz tego Sodium Fluoride można znaleźć również w:

  • płynach do płukania jamy ustnej;
  • specjalistycznych preparatach odświeżających oddech;
  • produktach stomatologicznych.

Fluorek sodu – bezpieczeństwo stosowania

Jak w przypadku większości substancji należy pamiętać, że to dawka czyni truciznę. Fluorek sodu posiada zdolność do przenikania przez błony komórkowe. Może gromadzić się w wątrobie. Wydalany jest z moczem. Zapotrzebowanie na fluor uzależnione jest m.in. od wagi, będzie więc inne u dorosłego, a inne u dziecka.

Fluorek sodu jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych, pod warunkiem przestrzegania określonych zasad i stężeń:

  • w preparatach do higieny i pielęgnacji jamy ustnej maksymalne stężenie w przeliczeniu na fluor nie może przewyższać 0,15%;
  • w preparatach, w których występują też inne substancje z fluorem, całkowite stężenie również nie może być wyższe niż 0,15%.

Badania dowodzą, że czysty fluorek sodu może wykazywać działanie silnie toksyczne i drażniące. W kosmetykach nie wykorzystuje się jednak takiej formy, a zaledwie 0,15%. Na produktach zawierających ten składnik muszą znajdować się odpowiednie komunikaty. Ich celem jest informowanie konsumenta o obecności tego związku oraz konieczności zachowania specjalnych środków ostrożności w przypadku dzieci.

Zobacz też:
Hydroxyethylcellulose (hydroksyetyloceluloza) – co to jest?

W związku z tym, że fluorek sodu może przenikać z łatwością do krwiobiegu, nie powinny go stosować kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Fluorek sodu – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie w przyrodzie fluorek sodu występuje w postaci minerału. Można go pozyskać drogą syntetyczną w reakcji neutralizacji kwasu fluorowodorowego.

Fluorek sodu – wpływ na środowisko

Sodium Fluoride nie kumuluje się w wodzie. Może w niewielkim stopniu gromadzić się w organizmach żywych. Jego obecność nie zagraża środowisku naturalnemu. W przypadku spalania fluorku sodu mogą jednak powstawać toksyczne związki takie jak fluorowodór.

Fluorek sodu – odpowiedni dla wegan?

Czy fluorek sodu może być stosowany przez wegan? Tak, ponieważ nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych substancji. Jest mineralnym związkiem syntetycznym.

Fluorek sodu – ciekawostki

Zastosowanie fluorku sodu nie ogranicza się tylko do branży kosmetycznej. Bierze on udział w produkcji pestycydów – ich przypadkowe połknięcie może zagrażać ludzkiemu życiu. Stosuje się go w przemyśle szklarskim, a także do impregnacji drewna. Od kilkudziesięciu lat wykorzystuje się go w stomatologii. Wszystko zaczęło się od obserwacji bardziej zabawnej jamy ustnej silnie i mniejszej próchnicy u osób, które piły fluoryzowaną wodę w latach trzydziestych. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-fluoride

https://incibeauty.com/en/ingredients/7679-sodium-fluoride