Kolagen to związek, który naturalnie występuje w ludzkiej skórze. Pełni rolę szkieletu podporowego dla tego narządu. Dba o odpowiednią jędrność i elastyczność. Niestety, wraz z wiekiem ilość włókien kolagenowych zaczyna stopniowo spadać. Skutkiem tego jest znaczne pogorszenie stanu i jakości skóry.

Hydrolizat kolagenu to związek pozyskiwany od zwierząt. Z łatwością można zlokalizować go na etykiecie kosmetyku jako INCI: Hydrolyzed Collagen. Składniki tego hydrolizatu to cenne aminokwasy, takie jak prolina, hydroksyprolina, glicyna. Substancja ta występuje w formie proszku. Łatwo rozpuszcza się w wodzie.

Hydrolizat kolagenu – działanie

Wiesz już, co to jest hydrolizat kolagenu. Jakie ma jednak działanie? Oto kilka jego właściwości:

  • jest to związek powierzchniowo czynny – ma zbyt duże cząsteczki, aby przeniknąć w głąb skóry;
  • jest zaliczany do humektantów, czyli substancji higroskopijnych; zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia, zatrzymuje wodę w naskórku;
  • wypełnia delikatne zmarszczki, wygładza cerę;
  • po aplikacji pozostawia ochronny film – jego obecność przyczynia się do pośredniego działania nawilżającego;
  • zapobiega podrażnieniom wywoływanym przez silne detergenty takie jak SLS, SLES;
  • wygładza i nawilża włosy oraz zapobiega ich elektryzowaniu się;
  • wpływa na trwałość danego preparatu, zapobiega szybszemu wysychaniu, a także krystalizacji masy kosmetycznej;
  • hamuje powstawanie piany;
  • zwiększa lepkość preparatu kosmetycznego;
  • pomaga walczyć z rozstępami i cellulitem.

Hydrolizat kolagenu – zastosowanie w kosmetykach

Hydrolizat białka kolagenu jest powszechnie stosowany w kosmetykach takich jak:

  • szampony, odżywki, maski do pielęgnacji włosów;
  • balsamy do ciała;
  • różnego rodzaju kremy do twarzy;
  • sera i ampułki do twarzy;
  • produkty do dłoni oraz stóp;
  • toniki ;
  • żele do mycia twarzy;
  • płyny do mycia ciała.

Hydrolizat kolagenu – bezpieczeństwo stosowania

Hydrolizat białka kolagenowego jest składnikiem bezpiecznym – tak informują odpowiednie organizacje, które przeprowadziły pod tym kątem szereg badań. Ze względu na budowę, nie wnika w głąb skóry, a działa na jej powierzchni. Fakt ten nie ujmuje jednak w żaden sposób jego skuteczności. 

Substancja ta może być stosowana przez kobiety w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią. Nie jest zaliczana do potencjalnych czynników alergizujących. Nie działa także komedogennie, co oznacza, że nie pogarsza stanu cery problematycznej.

Hydrolizat kolagenu – naturalny czy syntetyczny?

Kolagen to białko występujące m.in. w skórze zwierząt. Stamtąd jest pozyskiwany i ulega procesom niezbędnym do tego, aby mógł zostać dopuszczony na rynek kosmetyczny.

Hydrolizat kolagenu – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu hydrolizatu kolagenu na środowisko naturalne.

Hydrolizat kolagenu – czy jest odpowiedni dla wegan?

Hydrolizat białka kolagenowego jest związkiem pochodzenia zwierzęcego. Substancję tę pozyskuje się najczęściej od świń lub krów. To wyklucza ten składnik ze stosowania przez wegan. Ten typ konsumentów nie akceptuje niczego, co pochodzi od organizmów żywych.

Hydrolizat kolagenu – ciekawostki

Oprócz branży kosmetycznej, hydrolizat kolagenu podbija rynek spożywczy i farmaceutyczny. Bardzo popularne stały się wszelkie odżywki białkowe oraz suplementy zawierające Hydrolyzed Collagen. Wewnętrzne przyjmowanie tego składnika ma działać silnie regenerująco na skórę, a także wzmacniać poszczególne narządy, m.in. stawy.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/hydrolyzed-collagen-0
https://incibeauty.com/en/ingredients/8401-hydrolyzed-collagen