SLES to jeden z najczęściej spotykanych składników wszelkiego rodzaju produktów do mycia. Jego zwyczajowa nazwa to „sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego”. Należy do grupy surfaktantów, czyli związków powierzchniowo-czynnych. W zależnośći od stężenia może mieć różną konsystencję – od cieczy do formy bardziej stałej. Ma biało-żółtą barwę. SLES często uznawany jest za to samo co SLS. Jednak mimo że mają podobną nazwę, są innymi substancjami. SLES wykazuje łagodniejsze działanie drażniące. Substancja ta wykorzystywana jest głównie w branży kosmetycznej i przemysłowej.

Sodium Laureth Sulfate – działanie

Sodium Laureth Sulfate jest związkiem powierzchniowo czynnym. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Jego obecność powoduje skuteczne zmywanie np. substancji tłuszczowych, brudu ze skóry oraz włosów. Pełni również rolę emulgatora. Bierze udział w wytwarzaniu piany w produktach myjących.

Sodium Laureth Sulfate – zastosowanie w kosmetykach

W drogerii można znaleźć SLES praktycznie w każdym produkcie myjącym. Jest w szamponach, mydłach, piankach, żelach – wszystkich, które zmywa się za pomocą wody. Sodium Laureth Sulfate jest częstą substancją również w preparatach przeznaczonych dla najmłodszych – płynach do kąpieli oraz szamponach. Jego obecność we wszystkich tych produktach gwarantuje dobre oczyszczenie. 

Inne produkty, które mogą zawierać SLES:

  • pasty do zębów
  • płyny do jamy ustnej
  • płyny do kąpieli.

Sodium Laureth Sulfate – bezpieczeństwo stosowania

Bezpieczeństwo stosowania środków powierzchniowo czynnych, w tym przypadku SLES, jest cały czas negowane. Naturalne produkty z certyfikatem Ecocert nie dopuszczają jego stosowania. Na pewno Sodium Laureth Sulfate jest łagodniejszy w działaniu od SLS. Został uznany przez światowe organizacje za produkt nietoksyczny. Mimo wszystko narusza barierę tłuszczową skóry, przez co może powodować więcej szkód niż pożytku. Działa drażniąco na błonę śluzową oczu oraz może podrażniać bardzo wrażliwą skórę. Należy również pamiętać, że pozbawianie skóry ochronnej warstwy lipidowej jest idealną drogą dla drobnoustrojów. Jest to w dużej mierze uzależnione od stężenia SLES w danym kosmetyku. 

W przypadku kobiet w ciąży powinno się unikać tak silnych detergentów, do jakich zaliczany jest SLES. Skóra w tym okresie może stać się jeszcze bardziej podatna na podrażnienia.

W internecie krąży wiele sprzecznych opinii, które zostały wydane bezpodstawnie i są dalej przekazywane. Nie udowodniono w żadnych badaniach, aby Sodium Laureth Sulfate wykazywał właściwości rakotwórcze. 

Sodium Laureth Sulfate – naturalny, czy syntetyczny?

Sodium Laureth Sulfate jest pochodną popularnego SLS. Powstaje syntetycznie poprzez dodanie do SLS cząsteczki tlenku etylenu. Czasami podczas jego produkcji stosuje się naturalne oleje, ale mimo to substancja ta nie posiada miana „naturalnej”.

Wpływ Sodium Laureth Sulfate na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Sodium Laureth Sulfate na środowisko.

Czy SLES jest odpowiedni dla wegan?

SLES nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, zatem jest odpowiedni dla wegan. 

Inne – ciekawostki

Sodium Laureth Sulfate stosowany jest również w produktach chemii domowej, takich jak proszki czy płyny do prania. Z reguły występuje on tam w większym stężeniu.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/sodium-lauryl-sulfate-and-sodium-laureth-sulfate
https://incibeauty.com/en/ingredients/13057-sodium-lauryl-sulfate