Sodium Lauryl Sulfate, czyli popularny SLS lub inaczej sól sodowa siarczanu alkoholu laurylowego. To substancja powierzchniowo-czynna, wykorzystywana w branży kosmetycznej oraz przemyśle np. chemii gospodarczej.

Sodium Lauryl Sulfate – działanie

SLS – co to za składnik i jakie ma działanie? Przede wszystkim jest to substancja o właściwościach silnie oczyszczających. Dodatkowo Sodium Lauryl Sulfate:

  • jest związkiem powierzchniowo czynnym, który ma zdolność obniżania napięcia powierzchniowego wody. Dzięki temu z łatwością oczyszcza skórę oraz włosy z nagromadzonych zanieczyszczeń;
  • powoduje powstawanie dobrej jakościowo piany w kosmetykach myjących;
  • może pełnić rolę emulgatora typu O/W;
  • silnie odtłuszcza.

Sodium Lauryl Sulfate – zastosowanie w kosmetykach

SLS w kosmetykach stosuje się niezwykle często. Zawiera go większość drogeryjnych produktów. Sodium Lauryl Sulfate można znaleźć przede wszystkim w preparatach zmywalnych za pomocą wody, w tym:

  • szamponach;
  • płynach do kąpieli;
  • żelach pod prysznic;
  • płynach do higieny intymnej;
  • mydłach w płynie;
  • kosmetykach do oczyszczania twarzy (żele, pianki);
  • płynach do higieny jamy ustnej.

Rzadziej sulfaty stosuje się w farbach do włosów albo innych produktach pielęgnacyjnych, które nie są zmywalne.

Sodium Lauryl Sulfate – bezpieczeństwo stosowania

Wiele osób nie wie, co to jest SLS, ale kojarzy, że jest on owiany złą sławą. Trudno się temu dziwić, ponieważ czysta substancja może powodować podrażnienia na skórze oraz przyczyniać się do jej silnego wysuszenia. Dzieje się tak, ponieważ SLS jest silnym detergentem. Podczas mycia zmywa ze skóry tłuszcze zawarte w warstwie lipidowej, a są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry. 

Ogólnie jednak Sodium Lauryl Sulfate jest uznany za związek bezpieczny. Warto pamiętać, że Sodium Sulfate w kosmetykach jest stosowany w niewielkim stężeniu, a nie jako czysta substancja. Obecnie również nie używa się tylko jednego detergentu, a dodaje się inne. Ma to na celu łagodzenie potencjalnego działania drażniącego. 

Sodium Lauryl Sulfate niekorzystnie oddziałuje na błony śluzowe oka. Powoduje pieczenie i nieprzyjemny świąd. W sieci krążą informacje o jego działaniu kancerogennym, jednak nie zostało to potwierdzone żadnymi badaniami.

SLS nie ma potencjału alergennego. Jednak w związku z tym, że może silnie przesuszać skórę, nie zaleca się stosowania go przez kobiety w ciąży oraz dzieci. 

Sodium Lauryl Sulfate – naturalny czy syntetyczny?

Pochodzenie Sodium Lauryl Sulfate jest w 100% syntetyczne. Powstaje on w wyniku reakcji alkoholu tłuszczowego w obecności kwasu siarkowego oraz tlenku siarki. Następnie zostaje zobojętniony. Wyżej wymienione komponenty mogą pochodzić z oleju kokosowego, ale również z ropy naftowej.

Sodium Lauryl Sulfate – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu SLS na środowisko naturalne, ale substancja nie cieszy się dobrą opinią. Badania wskazują jednak, że nie wykazuje szkodliwego działania w razie przedostania się do gleby czy wód. To bardzo ważne, ponieważ jako powszechnie występujący składnik myjący, z dużym prawdopodobieństwem może przenikać do środowiska.

Sodium Lauryl Sulfate – czy jest wegański?

Sodium Lauryl Sulfate wytwarzany jest syntetycznie w laboratoriach. Nie zawiera odzwierzęcych związków. Można zatem uznać, że jest wegański.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-lauryl-sulfate