Talk jest minerałem należącym do licznej grupy krzemianów. Wśród nich wyróżnia się miękkością – do tego stopnia, że bardzo łatwo można naruszyć jego strukturę nożem czy chociażby za pomocą paznokcia. 

Pod względem chemicznym przybiera najczęściej białą barwę o charakterystycznym, perłowym połysku. Czasami spotyka się również odmiany szare czy zielone. Talk w dotyku przypomina dobrze znane wszystkim mydło. 

Wykorzystywany jest w wielu dziedzinach, również w kosmetyce. Na opakowaniu produktu bardzo łatwo można go zlokalizować, występuje jako INCI: Talc.

Talc – działanie

Sprawdź, jakie działanie ma Talcum powder:

  • bezpośrednio wpływa na strukturę i konsystencję produktów, szczególnie sypkich. Zapobiega ich zbrylaniu, sklejaniu, zapewnia im sypkość;
  • powoduje zmętnienie przezroczystych produktów kosmetycznych;
  • ma zdolność absorbowania wilgoci. Z tego względu wykorzystuje się go jako środek matujący, szczególnie dla osób z problemem nadmiernego wydzielania sebum;
  • ułatwia poślizg, a co za tym idzie – aplikację;
  • wyraźnie wpływa na tłustość gotowego kosmetyku, zmniejszając ją;
  • zapobiega otarciom i podrażnieniom naskórka.

Talc – zastosowanie w kosmetykach

Talk w kosmetykach jest wykorzystywany niezwykle często. Oczywiście, z uwagi na właściwości najczęściej używa się go do określonej grupy produktów. Są to:

  • kosmetyki dla dzieci na tzw. okolicę pieluszkową;
  • kremy do stóp;
  • kosmetyki do makijażu (szczególnie pudry, podkłady);
  • dezodoranty w kremie;
  • mydła;
  • maści;
  • kremy z filtrem UV (mineralne).

Talc – bezpieczeństwo stosowania

W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się wiele surowców mineralnych pozyskiwanych prosto z natury. Z reguły są one bezpieczne. Muszą przejść przez szereg badań oraz procesów, aby mogły być dopuszczone do użytku jako składniki produktów pielęgnacyjnych. Ważnym aspektem jest stopień ich zanieczyszczenia. To temat, który budzi wiele kontrowersji. Minerał powinien być dokładnie oczyszczony z wszelkich toksyn.

Zobacz też:
Kwas glukuronowy (Glucuronic Acid) – co to jest?

Talc jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Istnieją odpowiednie zalecenia, według których może być on wykorzystywany. Nie można aplikować go na skórę poparzoną, z przerwaną ciągłością naskórka, a także na otwarte rany. Producent zobowiązany jest do umieszczenia informacji na etykiecie w kosmetykach dla najmłodszych, aby nie stosować środków na okolice błon śluzowych. 

Składnik ten może być używany przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Talc – naturalny czy syntetyczny?

Talk jest składnikiem pochodzenia mineralnego. Występuje naturalnie w przyrodzie.

Talc – wpływ na środowisko naturalne

Konsumenci są coraz bardziej świadomi wpływu nieodpowiednio dobranych substancji aktywnych w kosmetykach na otaczającą przyrodę. Wiele z nich zawiera bowiem np. mikroplastik, którego działanie jest tragiczne w skutkach dla organizmów wodnych. 

Nie odnotowano negatywnego działania talku na środowisko naturalne. Jest składnikiem nietoksycznym dla wód oraz gleby.

Talc – czy jest odpowiedni dla wegan?

Jako minerał, Talc nie zawiera związków pochodzenia zwierzęcego. Jego pozyskiwanie jest etyczne i w pełni akceptowalne dla wegan. Można powiedzieć zatem, że jest to składnik w 100% wegański.

Talc – ciekawostki

Talc znalazł zastosowanie także w innych dziedzinach, a szczególnie w:

  • farmacji;
  • branży papierniczej;
  • sporcie;
  • galanterii;
  • produkcji tworzyw sztucznych.

Stosuje się go również podczas tworzenia ozdób i dekoracji, na przykład rzeźb.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/talc-0

https://incibeauty.com/en/ingredients/19391-talc