Chitozan (INCI: Chitosan) to wszechstronny składnik wykorzystywany w wielu dziedzinach, a szczególnie w medycynie i kosmetologii. Należy do grupy polisacharydów. Jest polimerem pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Wykazuje szereg zróżnicowanych funkcji.

Chitosan – działanie

Chitozan posiada wiele pozytywnych właściwości, które docenili producenci kosmetyków:

  • jest substancją silnie higroskopijną. Oznacza to, że posiada zdolność do wiązania i zatrzymywania wody w skórze;
  • wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne;
  • na aplikowanej powierzchni pozostawia film ochronny, który m.in. ogranicza utratę wody z naskórka; 
  • przyspiesza gojenie się ran różnego rodzaju;
  • silnie nawilża i wygładza skórę;
  • kondycjonuje włosy, regeneruje silne zniszczenia oraz ubytki;
  • ogranicza i hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych;
  • wpływa na odpowiednią konsystencję produktu kosmetycznego (właściwości żelujące);
  • zwiększa lepkość;
  • uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje rumień;
  • posiada właściwości utrwalające, co wykorzystywane jest w preparatach wykończeniowych do stylizacji fryzury;
  • wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe.

Chitosan – zastosowanie w kosmetykach

Chitozan w kosmetykach to bardzo ciekawa substancja, która – odpowiednio stosowana – pomaga wrócić wymagającej cerze na dobre tory. Można go znaleźć:

  • w kremach do codziennej pielęgnacji twarzy różnego rodzaju;
  • w terapiach dla cer trądzikowych, ze stanami zapalnymi;
  • w kremach ochronnych i nawilżających;
  • w produktach do stylizacji włosów (żele);
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach do dłoni;
  • w preparatach skierowanych do cer naczyniowych;
  • w specjalistycznych maściach stosowanych w celu złagodzenia podrażnień.

Jak wykorzystywany jest chitozan w medycynie? Budowa tego związku posiada podobną strukturę do kwasu hialuronowego. Oczywiście chitosan nie jest stosowany w medycynie aż w takim zakresie, czyli podskórnie, natomiast pomaga w leczeniu wszelkich ran, otarć, podrażnień.

Zobacz też:
Ethylhexyl Methoxycinnamate (metoksycynamonian etyloheksylu, oktinoksan) – co to jest?

Chitosan – bezpieczeństwo stosowania

Chitozan w kosmetykach jest składnikiem bezpiecznym. Nie ma specjalnych ograniczeń co do jego stosowania. Cechuje go niezwykła biozgodność z ludzką skórą. Nie jest toksyczny.

Czy Chitosan może być stosowany w okresie ciąży? Jak najbardziej tak. Jest to związek również bezpieczny i delikatny w działaniu w tym wyjątkowym okresie.

Chitosan – naturalny czy syntetyczny?

Chityna i chitozan- czy mają ze sobą coś wspólnego? Tak, bowiem Chitosan jest jej pochodną. To substancja, która jest obecna w pancerzu zwierząt takich jak skorupiaki – krab, krewetki, homar – czy owady. Istnieje również możliwość pozyskiwania tego związku z roślin, u których chityna jest składnikiem budulcowym ścian komórkowych, np. niektórych grzybów, a także alg oraz bakterii.

Chitosan- wpływ na środowisko

Jest to substancja całkowicie biodegradowalna. Nie zalega w środowisku naturalnym, jest dla niego bezpieczna. Ochrona naszej planety poprzez tak prozaiczne czynności jak dobór odpowiednich kosmetyków jest bardzo ważna. Warto zdać sobie z tego sprawę.

Chitosan – czy jest odpowiedni dla wegan?

Biorąc pod uwagę różnorakie pochodzenie chitozanu, a w większości zwierzęce – nie jest to składnik odpowiedni do stosowania przez wegan. Nie akceptują bowiem oni żadnych odzwierzęcych związków. O szczegółowe informacje zawsze należy pytać bezpośrednio producenta danego preparatu. 

Chitosan – ciekawostki

Chitozan ma niemałe zastosowanie w medycynie. Stosuje się go w leczeniu zwierząt jako środek wspomagający leczenie ran różnego pochodzenia. Jest to substancja wykorzystywana również w przemyśle farmaceutycznym. Chitosan znalazł zastosowanie w lekach i suplementach diety wspomagających walkę z odchudzaniem.

https://incibeauty.com/en/ingredients/1248-chitosan

https://www.rxlist.com/chitosan/supplements.htm