Izobutan to substancja, którą można zlokalizować na etykiecie kosmetyku jako INCI: Isobutane. Pod względem chemicznym należy do związków organicznych, a dokładniej do węglowodorów nienasyconych. Jest gazem lotnym, który nie posiada koloru. Nie ma także żadnego charakterystycznego zapachu. Dobrze rozpuszcza się w etanolu. 

Izobutan – działanie

Wykazywane przez izobutan właściwości są związane głównie z funkcjami gazu pędnego w kosmetykach w formie aerozolu. Izobutan:

  • powoduje znaczny wzrost ciśnienia w opakowaniu danego produktu, co ułatwia wytworzenie odpowiedniej formuły kosmetyku;
  • pełni funkcję czynnika pianotwórczego.

Izobutan a butan – czy to to samo? Butan tak samo pełni funkcję gazu, który umożliwia wydostanie się preparatu w formie aerozolu czy pianki. Pochodzi z ropy naftowej.

Izobutan – zastosowanie w kosmetykach

Izobutan stosuje się przede wszystkim w kosmetykach w określonej formie. Gdzie zatem można go znaleźć? Między innymi:

  • w lakierach do utrwalenia fryzury;
  • w różnego rodzaju piankach do włosów;
  • w dezodorantach i antyperspirantach;
  • w piankach do golenia;
  • w produktach do makijażu;
  • w preparatach oczyszczających.

Izobutan – bezpieczeństwo stosowania

Izobutan został uznany za substancję bezpieczną do stosowania w produktach kosmetycznych przez specjalnie organizacje badające toksyczność składników. Nie należy do grupy potencjalnych alergenów, a jego bezpośredni kontakt ze skórą trwa niezwykle krótko. 

Jako, że Isobutane stosuje się głównie w formie aerozolu, badanie potwierdzające jego bezpieczeństwo skoncentrowały się głównie na drodze ewentualnego dostania się go do układu oddechowego. W związku z tym, że jest to substancja lotna, bardzo szybko ulega tzw. rozrzedzeniu i rozproszeniu w powietrzu. Ze skórą ma kontakt oscylujący wokół kilkunastu sekund.

Nie istnieją odgórne przeciwwskazania do stosowania Isobutane w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersi. Warto wiedzieć, że gaz ten może działać niekorzystnie na drogi oddechowe w razie dłuższego wdychania. 

Jedyne niebezpieczeństwo związane bezpośrednio ze stosowaniem kosmetyków zawierających Isobutane to duża łatwopalność i możliwość wybuchu. Należy zachować odpowiednie środki ostrożności oraz zadbać o przechowywanie preparatu w miejscu nienarażonym na ciepło i słońce.

Izobutan – naturalny czy syntetyczny?

Isobutane w niewielkich ilościach naturalnie występuje w gazie ziemnym. 

Izobutan – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu izobutanu na środowisko naturalne. Jest szybko ulatniającym się gazem, który nie wchodzi w reakcje z powietrzem. To ważne, aby konsumenci zwracali uwagę na to, czy dany składnik nie zagraża planecie, na której żyjemy.

Co ciekawe, izobutan jest zamiennikiem dla innych związków o podobnych właściwościach, ale o zdecydowanie gorszych skutkach – wzmacniających efekt cieplarniany.

Izobutan – czy jest odpowiedni dla wegan?

Jakich kosmetyków nie akceptują weganie? Dla tej grupy konsumentów najważniejsze jest pochodzenie oraz proces powstawania wybranych składników. Nie mogą zawierać żadnych substancji odzwierzęcych. Organizmy żywe nie mogą również cierpieć w wyniku wytwarzania związków aktywnych kosmetyku. Izobutan może być zatem bezpiecznie stosowany przez wegan.

Izobutan – ciekawostki

Czynnik r600a – czy ta nazwa brzmi znajomo? To oznaczenie izobutanu, który wykorzystuje się jako czynnik chłodniczy np. w chłodniach. Konsument może go kupić samodzielnie w celu napełnienia odpowiednich zbiorników w maszynach chłodniczych. Cena izobutanu jest niewielka, wynosi kilkadziesiąt złotych. Substancję tę wykorzystuje się również podczas użytkowania układów klimatyzacji.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/isobutane

https://incibeauty.com/en/ingredients/19488-isobutane