Pod tą tajemniczą nazwą kryje się substancja często występująca w kosmetykach, szczególnie tych do włosów. Pod względem chemicznym Polyquaternium-10 zaliczany jest do polimerów. Przybiera formę ciała stałego – proszku. Ma biały kolor. Wyróżnia się charakterystycznym zapachem. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Polyquaternium-10 – działanie

Składnik ten wykazuje szereg właściwości, które wykorzystuje przemysł kosmetyczny:

  • dba o zdrowy wygląd włosów, a także skóry;
  • pozostawia na powierzchni aplikacji warstwę ochronną;
  • zapobiega elektryzowaniu się włosów, nadaje im połysk;
  • dba o odpowiednie nawilżenie skóry oraz włosów, zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka;
  • wpływa na końcową konsystencję kosmetyku;
  • ułatwia aplikację oraz rozprowadzenie produktu;
  • pomaga wytworzyć dobrej jakości pianę;
  • dobrze radzi sobie w otoczeniu wielu detergentów;
  • pełni rolę zagęstnika;
  • ułatwia rozczesywanie włosów;
  • pozostawia na skórze jedwabiste wykończenie;
  • w odpowiednich warunkach wspomaga tworzenie emulsji;
  • w przypadku włosów kręconych uwydatnia i podkreśla skręt.

Polyquaternium-10 – zastosowanie w kosmetyce

Substancja ta, ze względu na swoje właściwości, znalazła zastosowanie przede wszystkim w produktach do włosów:

  • szamponach;
  • codziennych odżywkach;
  • bogatych maskach regenerujących;
  • sprayach do stylizacji;
  • produktach ochronnych na końcówki i innych.

Poza tym, Polyquaternium-10 można znaleźć także w:

  • płynach do kąpieli;
  • mleczkach do demakijażu;
  • żelach pod prysznic;
  • mydłach w płynie;
  • kosmetykach do mycia twarzy;
  • produktach do pielęgnacji ciała, dłoni, stóp;
  • kremach do twarzy.

Polyquaternium-10 – bezpieczeństwo stosowania

Polyquaternium-10 jest składnikiem bezpiecznym do stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Nie istnieją specjalne ograniczenia co do jego użytku. Badania wykazały, że w stężeniu około 5% może działać drażniąco na skórę, a także na błony śluzowe. Mniejsza zawartość gwarantuje jego łagodne działanie. 

Związek ten nie jest zaliczany do potencjalnych alergenów. Nie jest także środkiem komedogennym. Dobrze tolerują go cery problematyczne i trądzikowe.

Nie ma przeciwwskazań do stosowania kosmetyków zawierających Polyquaternium-10 przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Polyquaternium-10 – wpływ na środowisko naturalne

Przyroda wokół nas jest zbyt piękna, by łatwo ją niszczyć poprzez nieumyślne zakupy. Wbrew pozorom, tak niewielka rzecz jak wybór składników w produkcie pielęgnacyjnym jest bardzo ważna. Polyquaternium-10 jest bezpieczny dla otoczenia. W łatwy sposób ulega biodegradacji. Nie zalega w wodach oraz w glebie, do których mógłby się dostać.

Polyquaternium-10 – naturalny czy syntetyczny?

Polimer ten ma pochodzenie naturalne, roślinne. Wytwarzany jest z celulozy. 

Polyquaternium-10 – czy jest odpowiedni dla wegan

Biorąc pod uwagę wytyczne, jakimi kierują się weganie przy wyborze odpowiednich kosmetyków – Polyquaternium-10 jest składnikiem wegańskim. Pochodzi z celulozy. Nie zawiera żadnych innych odzwierzęcych substancji. 

Polyquaternium-10 – ciekawostki

Polyquaternium to liczna grupa substancji o określonych numerach porządkowych. Nie mają one nic wspólnego z samą strukturą chemiczną. Dana cyfra informuje o kolejności rejestracji składnika.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/polyquaternium-10-0

https://thedermreview.com/what-is-polyquaternium-10/