Triclosan (triklosan) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Triklosan INCI: Triclosan. Stosowany od wielu lat, jednak dopiero od niedawna jest poddawany wielu badaniom. Pod względem chemicznym należy do związków organicznych. Jest ciałem stałym, które przyjmuje postać proszku o białej barwie. Charakteryzuje się specyficznym zapachem. Bardzo dobrze rozpuszcza się w etanolu i roztworach zasad. Nie jest natomiast rozpuszczalny w wodzie. W swojej budowie posiada grupy funkcyjne, które determinują jego właściwości.

Triclosan – działanie

  • Triclosan wykazuje bardzo silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze – w zależności od stężenia, w jakim występuje. 
  • Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze (z wyjątkiem form przetrwalnikowych).
  • Wydłuża trwałość preparatów kosmetycznych.
  • Chroni kosmetyki przed ciągłym nadkażeniem. W szczególności te, do których należy sięgnąć palcem podczas aplikacji. 
  • Hamuje rozwój bakterii powodujących zmiany trądzikowe.
  • Pełni rolę konserwantu.

Zastosowanie Triclosanu w kosmetykach

W kosmetykach składnik ten pełni rolę związku o działaniu antybakteryjnym, grzybobójczym oraz antyseptycznym. Triclosan w kosmetykach – gdzie można go znaleźć?

  • W produktach do higieny jamy ustnej – pastach, płynach do płukania;
  • W mydłach w płynie;
  • W preparatach do higieny intymnej;
  • W szamponach specjalistycznych;
  • W produktach wspomagających leczenie trądziku – żelach, piankach;
  • W dezodorantach i antyperspirantach;
  • W kosmetykach do makijażu tj. pudry, podkłady, korektory;
  • W kremach do stóp;
  • W produktach do paznokci;
  • W pastach do zębów.

Triclosan w wyższych stężeniach stosowany jest w płynach do dezynfekcji i środkach czystości.

Triclosan – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Bezpieczeństwo Triclosanu jest tematem bardzo kontrowersyjnym. Pewne organizacje wykonały mnóstwo badań, aby potwierdzić jego bezpieczeństwo. W preparatach kosmetycznych może być bezpiecznie stosowany do maksymalnego stężenia 0,3%. Triklosan w kosmetykach wykazuje działanie konserwujące.

Inne badania donoszą, że triklosan to bardzo silny i toksyczny środek – w wyższych stężeniach. Może wnikać w skórę i kumulować się w tkance tłuszczowej. Nie może być stosowany przez kobiety w ciąży ani podczas karmienia piersią. Udowodniono, że kumuluje się w mleku matki w niewielkich ilościach. Może również niekorzystnie wpływać na rozwój płodu. Triclosan wpływa źle także na gospodarkę hormonalną, zaburzając pracę – w szczególności – tarczycy. Ponadto działa drażniąco na skórę, dając odczyny alergiczne, podrażnienia i zaczerwienienia.

Zobacz też:  Ceteareth-20 – co to jest?

Triclosan – naturalny czy syntetyczny?

Substancja chemiczna konserwująca Triclosan, jest w pełni syntetyczna, należąca do grupy fenoli. 

Toksyczność triklosanu i wpływ na środowisko

Wpływ na środowisko naturalne związku chemicznego o nazwie Triclosan nie jest korzystne. Kumuluje się w wodach, a w połączeniu z wodą chlorowaną daje inny toksyczny związek – chloroform, który może działać rakotwórczo. Nie trzeba również nadmieniać, jak niebezpieczny jest to składnik dla życia toczącego się w środowisku wodnym – dla zwierząt i roślin. 

Czy kosmetyki zawierające triklosan są odpowiednie dla wegan?

Sam, czysty Triclosan nie zawiera w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego. Może być stosowany przez wegan. 

Inne – ciekawostki dotyczące stosowania triclosanu

Właściwości Triclosanu znalazły szerokie zastosowanie w preparatach służących do dezynfekcji. Odpowiednio wysokie stężenie, do 3%, umożliwia aplikację produktów na skórę w celu odkażania ran. Większe stężenie natomiast, do 10%, znalazło zastosowanie w produktach do utrzymywania higieny przyrządów medycznych w szpitalach.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia