Octan tokoferylu (INCI: Tocopheryl Acetate) jest pochodną witaminy E. Pod względem budowy należy do grupy alkoholi. Biorąc pod uwagę właściwości chemiczne, jest cieczą o oleistej strukturze. Z reguły nie ma koloru, chociaż może być jasnożółty. Bardzo łatwo rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Nie jest rozpuszczalny w wodzie. Od witaminy E różni się zdecydowanie lepszą trwałością i stabilnością. W kontakcie z powietrzem nie ulega tak łatwo utlenieniu jak tokoferol.

Tocopheryl Acetate – działanie

Tocopheryl Acetate posiada szereg właściwości, które zostały docenione przez branżę kosmetyczną oraz farmaceutyczną Oto one:

  • jest skutecznym przeciwutleniaczem. Niweluje wolne rodniki, które atakują skórę;
  • działa silnie przeciwzmarszczkowo;
  • przeciwdziała szybszemu starzeniu się skóry pod wpływem promieni słonecznych;
  • pełni rolę konserwantu. Wydłuża trwałość produktu. Dba, aby wraz z upływem czasu użytkowania nie zmieniał on znacząco zapachu lub koloru;
  • dba o odpowiednią konsystencję preparatu (staje się on mniej tłusty);
  • wspomaga nawilżenie (zapobiega TLW – utracie wody ze skóry);
  • działa ochronnie;
  • cząsteczka octanu tokoferolu posiada zdolność przenikania przez skórę. Wzmacnia barierę lipidową naskórka;
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne;
  • uszczelnia ściany naczyń krwionośnych;
  • regeneruje i przyspiesza gojenie.

Tocopheryl Acetate – zastosowanie w kosmetykach

Przemysł kosmetyczny bardzo polubił się z octanem tokoferolu. Jest on z powodzeniem stosowany w wielu produktach. Na dobre rozgościł się również w tych naturalnych preparatach.

Oto produkty, w których można znaleźć Tocopheryl Acetate.

  • Wszelkie kosmetyki do opalania/po opalaniu. Dodatek octanu witaminy E sprawia, że są trwalsze i lepiej spełniają swoją funkcję.
  • Kremy, sera do twarzy o działaniu przeciwzmarszczkowym. 
  • Kremy do cery suchej i wrażliwej.
  • Produkty do skóry naczyniowej.
  • Balsamy i kremy do pielęgnacji ciała.
  • Specjalne preparaty ochronne przed czynnikami zewnętrznymi tj. mróz, wiatr.
  • Produkty do pielęgnacji włosów, szczególnie naturalne oleje. Dodatek octanu witaminy E zapobiega ich jełczeniu.
  • Preparaty dermatologiczne o działaniu skierowanym na konkretny problem skórny.

Tocopheryl Acetate – bezpieczeństwo stosowania

W kosmetykach dodatek octanu tokoferolu został uznany w 100% za bezpieczny. Może być stosowany tak naprawdę w każdym stężeniu. Z reguły jednak dodaje się go w objętości do kilku procent – jako substancję aktywną. Może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Tocopheryl Acetate – naturalny czy syntetyczny?

Octan tokoferolu uzyskiwany jest poprzez rafinację heksanem tłuszczy roślinnych. W branży przemysłowej wytwarza się go syntetycznie.

Tocopheryl Acetate – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu octanu tokoferolu na środowisko naturalne.

Tocopheryl Acetate – czy jest odpowiedni dla wegan?

W octanie witaminy E nie ma składników pochodzenia zwierzęcego. Jest bezpieczny dla wegan.

Inne – ciekawostki

Tokoferole, do których zalicza się również octan witaminy E, występują naturalnie w wielu produktach spożywczych. Należą do nich m.in. ryby, migdały, ziarna zbóż, oleje roślinne (oliwa z oliwek). Do innych ciekawostek można zaliczyć fakt, że dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym wykorzystuje się go również jako konserwant żywności.

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/tocopheryl-acetate
https://incibeauty.com/en/ingredients/9811-tocopheryl-acetate