Sulfoniany alfa-olefin to liczna grupa substancji o określonym działaniu i budowie. Sól sodowa sulfonianu alfa-olefin c14-16 to związek anionowy o charakterze powierzchniowo czynnym. Znalazł zastosowanie m.in. w przemyśle kosmetycznym.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – działanie

Warto wiedzieć, jakie działanie ma ta substancja:

  • to składnik o charakterze powierzchniowo czynnym – pełni rolę detergentu;
  • silnie oczyszcza skórę i włosy z brudu, resztek makijażu;
  • umożliwia powstanie dobrej jakościowo piany;
  • dobrze sobie radzi w przypadku dużej twardości wody.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – zastosowanie w kosmetyce

Poniekąd właściwości Sodium C14-16 Olefin Sulfonate determinują rodzaj preparatów, do których może zostać dodany. Jako detergent, najczęściej można go znaleźć w:

  • szamponach;
  • mydłach w płynie;
  • żelach pod prysznic;
  • płynach do kąpieli;
  • produktach do higieny intymnej;
  • pastach do zębów;
  • kosmetykach do higieny jamy ustnej;
  • produktach do mycia twarzy.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – bezpieczeństwo stosowania

O bezpieczeństwie substancji decyduje wiele czynników. Musi przede wszystkim nie być toksyczna dla człowieka. Dany składnik przechodzi szereg badań, aby można było to jednoznacznie stwierdzić. Z czasem pojawiają się również nowe, które mogą podważyć wcześniej wydaną opinie. W końcu nauka i technologia idą cały czas do przodu.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate jest uznany za substancję bezpieczną do stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Nie zalicza się go do potencjalnych alergenów. Zbyt często i w nieodpowiedni sposób stosowany, może przyczynić się do nadmiernego wysuszenia i podrażnienia skóry. Z tego też powodu nie zaleca się stosowania tego sulfonianu alfa-olefin przez kobiety w okresie ciąży.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate nie działa komedogennie. Oznacza to, że nie pogarsza stanu cery trądzikowej.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – wpływ na środowisko naturalne

Przyroda jest obecnie bombardowana setkami niezidentyfikowanych substancji, które nieumyślnie mogą do niej trafić. Mało kto zastanawia się, co się dzieje później z niewykończonym kosmetykiem, który wpływa do wód lub zostanie wyrzucony nie tam, gdzie powinien. 

Na tę chwilę nie odnotowano toksycznego działania Sodium C14-16 Olefin Sulfonate na środowisko naturalne.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – naturalny czy syntetyczny?

Sulfoniany alfa-olefin to substancje uzyskiwane syntetycznie. Powstają podczas reakcji zwanej sulfonowaniem, w towarzystwie tlenku siarki. Otrzymane składniki – w tym Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – są mieszaniną innych związków i zawierają ok. 30-40% samego składnika aktywnego. Kiedyś substancję tę wytwarzano z ropy naftowej.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – czy jest odpowiedni dla wegan

Weganie są konsumentami bardzo wymagającymi. Posiadają z reguły dużą wiedzę, niezbędną do analizy składów odpowiednich kosmetyków przez ich zakupem. Nie akceptują substancji odzwierzęcych w preparatach pielęgnacyjnych. Zwracają także uwagę na sam proces ich pozyskiwania. Wszystko musi spełniać określone normy i być etyczne. 

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, jako związek pochodzenia syntetycznego, jest również w 100% wegański.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – ciekawostki

Wielu sprzedawców, a także producentów sugeruje, że detergenty z grupy sulfonianów alfa-olefin są zdecydowanie łagodniejsze niż popularne siarczany jak np. SLS. Nie ma na to odpowiednich dowodów. Każda skóra jest inna i służy jej co innego. 

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, oprócz branży kosmetycznej, wykorzystywany jest także podczas produkcji zapraw z pestycydami oraz podczas wytwarzania betonu.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-c14-16-olefin-sulfonate

https://www.cir-safety.org/sites/default/files/_olefin_sulfonates.pdf